Tujina

Noč v strahu pred cunamiji

Džakarta, 14. 09. 2007 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Indonezijo je stresel nov potresni sunek. Prestrašeni domačini so noč preživeli na prostem, saj se bojijo cunamijev.

V potresu na so bile na Sumatri uničene številne hiše, zato so prenekateri ostali brez strehe nad glavo.
V potresu na so bile na Sumatri uničene številne hiše, zato so prenekateri ostali brez strehe nad glavo. FOTO: Reuters

Indonezijski otok Sumatro je stresel nov popotresni sunek z močjo 6,9 po Richterjevi lestvici, zato je indonezijska meteorološka agencija izdala novo opozorilo pred cunamiji, ki pa so ga kmalu tudi preklicali. Epicenter potresa je bil 153 kilometrov jugizahodno od kraja Lais Bengkulu in 10 kilometrov globoko. Medtem ameriški geologi navajajo, da je bil potres močan 6,6 po Richterjevi lestvici in na globini 47 kilometrov.

Medtem prebivalci Sumatre v šotorih še naprej v strahu čakajo na nove popotresne sunke in cunamije, saj je bilo od sredinega potresa z močjo 8,2 po Richterjevi lestvici že več kot 40 popotresnih sunkov. Vsak nov potres sproži paniko med več tisoč domačini, ki si ne upajo domov ali pa so v potresu ostali brez strehe nad glavo. Proti njim pa se je obrnilo tudi vreme, saj je začelo še deževati.

Domačini živijo v strahu pred cunamiji.
Domačini živijo v strahu pred cunamiji. FOTO: Reuters

V sredinem močnem potresu je umrlo najmanj 13 ljudi, številni so ostali brez domov. „Vse sem pustila in tekla,“ je povedala 50-letna Imawati, ki je pripravljala večerjo, ko je začelo tresti. Sizmolog Mike Turnbull z univerze Central Queensland pa je povedal, da jo je Sumatra pravzaprav dobro odnesla, saj bi potres lahko sprožil cunamije tako uničujoče kot decembra 2004, ko je umrlo več kot 280.000 ljudi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.