Tujina

Neuspeh volitev v Srbiji

Beograd, 13. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA/A.K.
Komentarji
0

Drugi krog srbskih predsedniških volitev zaradi prenizke volilne udeležbe ni uspel. Po podatkih srbske nevladne organizacije je do zaprtja volišč ob 20. uri volilo 45,5 odstotka volilnih upravičencev.

Volilna udeležba je bila le 45,5 odstotna
Volilna udeležba je bila le 45,5 odstotna FOTO: Reuters

Poziv prvaka radikalne stranke Vojislava Šešlja k bojkotu volitev so najbolj upoštevali na Kosovu. Nevladna organizacija CeSID sicer ni poročala o incidentih, prav tako ni bilo pripomb na potek volitev, razen nekaterih, ki se nanašajo na obnašanje nekaterih medijev v času predvolilnega molka.

Sedaj mora biti celotni volilni postopek ponovljen. Srbski zakon o volitvah predsednika ne opredeljuje natančno, kdaj morajo biti razpisane nove volitve. Če novi predsednik ne bo izvoljen do izteka mandata Milana Milutinovića (5. januarja 2003), bo vršilka dolžnosti predsednika države prevzela predsednica srbskega parlamenta Nataša Micić iz vrst Državljanske zveze Srbije, jugoslovanskega zunanjega ministra Gorana Svilanovića.

Oba kandidata sta bila optimistična

Miroslav Labus je po oddaji glasovnice povedal, da je zmerni optimist in da se "nadeja vse najboljše" na volitvah. Zatrdil je še, da je storil vse, da bi bilo današnje glasovanje uspešno.

Vojislav Koštunica pravi, da Srbija nima niti časa niti denarja za nove volitve
Vojislav Koštunica pravi, da Srbija nima niti časa niti denarja za nove volitve FOTO: Reuters

Vojislav Koštunica pa je na vprašanje, kaj pričakuje od drugega kroga, dejal, da si želi, da se volitve končajo. “Nimamo časa, da se volitve ponavljajo, to priliko moramo izkoristiti, saj bo vsaka druga možnost vnesla nestabilnost v državo. Na to nas opozarja veliko evropskih držav, ki so članice Evropske unije. Poleg tega Srbija nima niti časa niti denarja, za nove volitve. Prepričan sem, da bodo volilci rešili vprašanje predsednika Srbije.”