Tujina

'Naj se ustavi izraelska agresija'

Gaza, 01. 01. 2009 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hamas zahteva ustavitev izraelskega obstreljevanja in umik izraelske blokade Gaze. To je le eden od pogojev za prekinitev ognja.

Zračne napade na Gazo podpirata več kot dve tretjini Izraelcev, kažejo raziskave.
Zračne napade na Gazo podpirata več kot dve tretjini Izraelcev, kažejo raziskave. FOTO: Reuters

Palestinsko gibanje Hamas je danes sporočilo, da je pripravljeno sprejeti predlog Evropske unije, ki predvideva prekinitev ognja med izraelsko vojsko in Hamasom na območju Gaze, a ob tem za to navedlo nekaj pogojev. Med drugim zahtevajo ustavitev izraelskega obstreljevanja in umik izraelske blokade Gaze, ki bi bila del globalnega dogovora.

"Hamas sprejema pobudo Evropske unije pod pogojem, da se ustavi izraelska agresija, da se umakne blokada, da se odprejo vsi mejni prehodi ter da prejmemo mednarodna zagotovila, da okupator ne bo ponovno sprožil teroristične vojne," je v sporočilu zapisal tiskovni predstavnik Hamasa Favzi Barhum.

Po njegovih besedah bi morali spremeniti tudi režim na mejnem prehod Rafa med Gazo in Egiptom. V skladu z dogovorom iz leta 2005 so namreč na tem prehodu predvideni opazovalci EU, izraelske nadzorne kamere in predstavniki oblasti pod vodstvom palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ki pa ga Hamas ne priznava.

Evropska unija se je v torek zvečer po izrednem zasedanju zunanjih ministrov zavzela za "takojšnjo in trajno prekinitev ognja" med Izraelom in Hamasom v Gazi, katero bi omogočili "takojšnjo človekoljubno pomoč", ter za odprtje prehodov med Gazo in Egiptom ter tudi Izraelom. Obenem je napovedala, da bo že prihodnji teden na Bližnji vzhod poslala ministrsko delegacijo.

Že 400 žrtev

Število žrtev se medtem povečuje. Kot je povedal vodja zdravniških služb na območju Moavija Hasanej, je tri smrtne žrtve ponoči terjal napad na hišo enega od voditeljev oboroženega krila Hamasa, pri čemer so bili ubiti trije njegovi sosedi. Med dosedanjimi smrtnimi žrtvami napadov na Gazo je po njegovih besedah sicer 180 civilistov, število ranjenih pa se je povzpelo na 2000. Tudi ostale tarče izraelskih lovcev so bile to noč ponovno poslopja palestinskega gibanja Hamas, ki od leta 2007 vlada v Gazi, med drugim prostori pravosodnega in šolskega ministrstva ter sedež policije.

Tako izraelske napade kot raketno obstreljevanje Hamasa je najostreje doslej obsodil generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, saj je dejal, da obe strani uporabljata orožje na neodgovoren način.

V izraelskem zračnem napadu na begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze pa je bil danes ubit eden od pomembnejših voditeljev palestinskega gibanja Hamas, skupaj s svojo ženo in osmimi otroki. Nizar Rajan je bil eden najvidnejših članov Hamasa. Večina ostalih voditeljev gibanja si je že poiskala skrivališča. Izraelska vojska zaenkrat še ni potrdila, da je bil med tarčami napada, so pa povedali, da so izraelske letalske sile v Džabaliji zadele več stavb, ki jih je Hamas uporabljal za shranjevanje raket.

Pozivi k premirju neuspešni

Zračne napade na Gazo, ki jih je Izrael v soboto sprožil v odgovor na raketno obstreljevanje juga Izraela s strani palestinskih gibanj v Gazi, sicer podpirata več kot dve tretjini Izraelcev, je pokazala raziskava, ki jo je objavil izraelski časnik Haaretz. Poleg tega je 20 odstotkov Izraelcev naklonjenih izvedbi kopenske operacije, enak delež pa jih podpira razglasitev prekinitve ognja.

Pozivov k slednjemu je bilo sicer že kar nekaj, a so vsi predlogi – med drugim francoski predlog 48-urne prekinitve ognja – propadli. Nazadnje je Libija na sredinem izrednem zasedanju VS ZN predstavila predlog obvezujoče resolucije, ki predvideva takojšnjo prekinitev ognja med Izraelom in Hamasom. Predlog resolucije med drugim "ostro obsoja vojaške napade in prekomerno in nekritično rabo sile s strani Izraela, okupacijske sile".

Na izrednem zasedanju, za katerega sta v imenu arabskih držav zaprosila Egipt in Libija, sta sicer britanski in ameriški veleposlanik v ZN predlog resolucije že označila za preveč pristranskega.

Olmert: Ne želimo dolge vojne.
Olmert: Ne želimo dolge vojne. FOTO: Reuters

'Ne želimo dolge vojne'

Izraelski premier Ehud Olmert je na obisku v mestu Berševa na jugu Izraela zatrdil, da si Izrael na območju Gaze ne želi dolge vojne. "Ne želimo razširiti fronte," je povedal in zagotovil, da želijo le mir ter da se življenje vrne na normalne tirnice. Ob tem je palestinsko gibanje Hamas, ki na območju Gaze vlada od leta 2007, označil za breme Izraela, a še toliko bolj za Palestince. "S Hamasom in terorizmom bomo delali z železno roko, s Palestinci pa s svileno rokavico," je še dejal Olmert in zagotovil, da bodo poskrbeli za človekoljubno pomoč Palestincem, tako da med drugim ne bodo trpeli pomanjkanja hrane.

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anri Tomic
05. 01. 2009 18.45
Res je da je večina naroda kriva za svojo revščino oz je krivo njihovo vodstvo! Omenjaš da je cerkev ustanova in v isti sapi da so vsi kristijani cerkev! ???? Dvomim da svoji družini rečeš ustanova!?? Ali pač? Kaj se tiče karitasa pa roko na srce res deluje pod okriljem cerkve in se strinjam da so povsod prvi in pomagajo kolikor koli se da ampak karitasa brez prostovoljcev ni!!!!!!!!! Če bi obstoj karitasa bil odvisen samo od cerkve karitasa že zdavnaj ne bi bilo več ker karitas je strošek! Cerkev ne mara stroškov! DEFINITIVNO IN DOKAZLJIVO!
seyo
03. 01. 2009 20.46
badabing o tem kdo koga raztrga bi raje na tvojem mestu prebral kako literaturo, obiskal določeno ozemlje in nato objektivno komentiral. ČE bi jih lahko raztrgali, bi jih že, a ni logicno? Fora je da ne morejo. Uni narod paletinski je ze 40 let v vojni, 40 generacij x toliko ljudi ki \"gensko sovrazijo\" izrael in so vsak trenutek pripravljeni umreti za gazo in palestino Omenja se skozi raketiranje, ki je tko, navedeno da izgleda da so tudi tukaj ja muslimani teroristi. Če odkrijemo karte je Izrael Amerika, medtem pa Palestina je \"os islamskege terorizma\". Čudno pri tej drugi ameriski teoriji je to, da vsak ki zeli biti drugacen in ki se ne pokori je terorist. Prvo je bila os Irak, pol Afganistan, pa Irak, Iran pa kr severna koreja, zdaj pa palestina. Naj redefinirajo definicijo \"terorizem\" in prenehajo lagati mnozici, ki itak je kot stado ovac.Lp
BananaPoslanec
02. 01. 2009 13.45
Pa kaj bo hamas zahteval če jih izrael raztrga z 20 % razpoložlive sile....Naj jih prosijo naj prenehajo z napadi potem pa še naj delajo to kaj reče izrael....Če ne bo totalni masaker.
Socrates
02. 01. 2009 13.16
@anrol No ko že govoriš o cerkvi, če bi se ta odpovedala 1% svojega bogastva, ti lahko rečem, da je cerkev tudi prva, ki najprej pomaga ljudem ;) kr poglej Slo karitas. Največ pomaga in prva. Glede unicefa je pa tako, da jim lahko nakaežeš težke miljone pa jih ti v afriki ali pa drugje ne bodo dobili, ker dobijo. Pa še roko na srce, če bi se vsaka država odpovedala 1% orožja mislim, da nebi bil nihče več lačen. Ja pa Somalija ima ogromno rudnih bogastev, katere menjajo za kalašnika in ne za hrano, to so pa krivi njihovi voditelji in nobena cerkev. Cerkev je samo ustanova in vsi kristjani smo cerkev. Ne vem zakaj vsi primerjate cerkev in njena bogastva. Večina revnih narodov je lkriva sama za revščino in ne drugi.
NoExit
02. 01. 2009 11.10
Ej prečastiti..jaz molim zato,da ti bo enkrat pado en cego na bučo,pa da boš enkrat stopil na realna tla,da boš enkrat uvidel kak cepec si,da neboš več pod takim vplivom vere,če boš pa še naprej,pa idi molit ti v cerkev,pa mimogrede še nastavi rit župniko in zraven še tam katero pomoli ,ne pa tle gor!
Anri Tomic
02. 01. 2009 10.48
Kako bolno!!! Eni citirajo talmud eni berejo iz svetega pisma eni razkrivajo tajne zarote.... vemes pa ljudje umirajo!!! Kaj vam res ni mar??? Prečastiti sory ampak popolnoma neumesno poskušaš širiti božjo besedo pod sliko v žad in zlato odete rimskokatoliške cerkve dokler ljudje umirajo! Koni niso vsa ljudstva podležena nekim urotam! Za nekatere je največja urota to kako pridet do skodelice hrane vsak dan! In vse zarote temeljijo na denarni moči, tudi cervena, ampak na koncu bomo itak izvedeli da denar ne daje moči! Moč je v nas samih in če jo sprejmemo smo sposobni ta svet popeljati po drugi poti! Ta trenutek stojimo na križišču in na nas je da uberemo pravo pot! Ena vodi v mir in blagostanje ki bo posledično iztrebila vse te cerkvene dostojanstvenike vseh ver in veroispovedi ter privedla do miru na svetu. ( ali ste vedeli da če bi samo rimsko-katoliška cerkev se odpovedala 1% svojega bogastva da bi lahko kupili hrane da bi lahko celo Afriko futrali 170 let???) Druga pa v istrebljenje in boj za prevlado do dokončnega uničenja ljudstva te izrojene mase. Verjamem da se bo ljudstvo odločilo prav!
Socrates
02. 01. 2009 10.28
@avav Brihta, ja to piše v bibliji ampak da so se današnji palestinci prej imenovali filestejci ;) Očitno nimaš najmanjšega pojma o bibliji. Poglej si film Traitor pa ti bo vse jasno ko beli dan. Palestinci skoz izzivajo. Pa če primerjaš žide in palestince. Mojega očeta so oropali palestinci ko je bil dol. Očitno ti podpiraš kriminal in kriminalce. Hamas niso navadni muslimani ampak verski fanatiki. Koran pravi, če si ubil enega nedolžnega je to tako kot, če si ubil cel svet.
Uroš Palhartinger
02. 01. 2009 10.09
Uff, napredek, koni9 že citira Biblijo... Še malo pa jo bo oznanjal...
alfa1584
02. 01. 2009 00.31
Bravo Izrael, tako se brani se naprej, mocna vojaska ofenziva je edini jezik kateri ti ekstremisti od hamas razumejo, vse to pa pocnejo za Alaha in njihovo islamsko vero tj samorazstreljevanje, metanje bomb na civiliste in raketiranje vrtcev in sol, mogoce bodo potem prisli v muslimanske nebesa in se imeli lepo z 72 devicami.. mi norci v SLO pa jim dopuscamo da si gradijo v nasem glavnem mestu hram kjer se bo hujskovalo proti nasi civilizaciji, cestitam predvsem Srbskemu zupanu za to!
kekci
01. 01. 2009 23.36
ja sej mate židovske zvezde na zastavi slovenci kva pa še hočte isti ste k oni,najhuje od vsega pa je da se tega nezavedate Nepustite muslimanam đamije na drugem ozemlju pa podpirate njihovo gradnjo(pr taspodnih kokr vi pravte)
anonimnesh
01. 01. 2009 23.25
Ja, veš, Cerkev mhm...to so sredstva, ki jih Sveta Cerkev namenja pomoči bližnjemu in za zveličanje... KAO!
erikon
01. 01. 2009 23.19
Precastiti Kar se pa tiče cerkve je znano da je ona največji veleposestnik,ki je prišla do svojega premoženja z tobože božjimi odpustki in dnino. Kolikor je meni znano je jezus dejal da v njegovo čast ne zidat hramov in kopičit bogatsva cerkvi ,ker cekev oziroma vera to smo mi vsi. Vidi se kako se dcerkev drži jezusovega osnovnega načela \'ne želi si bližnjega blaga\'
jansa-arms
01. 01. 2009 23.08
Kot vidite, smo tudi današnji ljudje ljudje prav tako nesposobni odpraviti težave po vzoru svojega gospoda. Jezusa - spremeniti svet z ljubeznijo. Ovira je po dveh tisočletjih še vedno ista .Židje,njihov zakon mozaika ,Talmud in protokoli sionskega priorstva ! Težko verjeti pa vendar je res !
erikon
01. 01. 2009 22.52
židi so največje zlo na svetu
jansa-arms
01. 01. 2009 22.47
V evangeliju po Janezu. 8:39-45, Jezus to izjavlja neposredno, govori Židom: \'Abraham je naš oče.\' oni (Židi) odgovorijo. \'Če bi bili Abrahamovi otroci,\' je rekel Jezus, \'bi delali, kar je delal Abraham. A vi ste pripravljeni ubiti človeka, ki vam je povedal resnico, ki jo je slišal od boga. Abraham ni delal takšnih reči. Vi delate, kar dela tudi vaš oče.\' \'Nismo nezakonski otroci.\' so protestirali. \'Edini oče, ki ga imamo, je sam bog.\' (Shaddai, bog stare zaveze, je uničevalec, nasprotnik boga. Zatorej njegovi pristaši hočejo uničiti zemljo, naravo, človeštvo. In pristaši, Hebrejci, so verjeli v mozaiški zakon.) Jezus jim je odgovoril: \'Če bi bil bog vaš oče, bi me ljubili, kajti od boga sem poslan, in zdaj sem tu. Nisem prišel sam od sebe, on me je poslal. Zakaj vam je moj jezik nerazumljiv? Ker ne morete slišati, kar vam govorim. Vi pripadate vašemu očetu, hudiču, in hočete izpolnjevati željo vašega očeta. Od vsega začetka je bil morilec, za resnico mu ni bilo mar, kajti tudi v njem ni resnice. Ko laže, govori svoj materin jezik, kajti on je lažnivec in oče lažnivcev. Da, zato ker vam govorim resnico, mi ne verjamete!\'«
jansa-arms
01. 01. 2009 22.34
Če hočem osvetliti misteriozni tretji rajh in vlogo Adolfa Hitlerja, moram za trenutek preskočiti v prihodnost. Povsod po svetu so bili Nemci - in po nedavnih napadih na domove ljudi, ki iščejo politično zatočišče še vedno so - sinonim tretjega rajha. A zelo malo je ljudi, ki poznajo dejanske motive takratnega časa. Pogosto slišimo o »teoriji nadvladujoče arijske rase« in »pobojih Židov v plinskih celicah«, a niti odstotek ljudi ne ve, zakaj je do tega prišlo. V svojih šolskih knjigah nemški otroci lahko prebirajo zgodbe o podlem Hitlerju, ki je s pomočjo propagande in množične hipnoze edini grešni kozel takratnega časa. Nič pa se ne sliši o tem, od koga je prevzel svojo ideologijo, kdo ga je postavil na položaj in predvsem, kdo ga je financiral. Dejansko je 95 odstotkov finančne podpore izviralo iz židovskih virov. Zanimivo, kajne? Zavezniki so namerno odstranili ali prepovedali knjige, ki bi to lahko razkrile, in tako danes nedavno nemško preteklostjo prekriva skrivnostna črna tančica.
jansa-arms
01. 01. 2009 22.19
I. G. je kratica za \"Interessen-Gemeinschaft\", kar pomeni \"združenje interesov\" ali preprosto kartel ... Do začetka druge svetovne vojne je I. G. Farben postal največja industrijska korporacija v Evropi, največje kemično podjetje na svetu, in del najgigantnejšega in najmočnejšega kartela v vsej zgodovini.« Leta 1926 je I. G. Farben razvil postopek za ekstrakcijo bencina iz premoga, in leta 1929 podpisal licenčno pogodbo z družbo Standard Oil (Rockefeller). Podjetje je izročilo I. G. Farben 546.000 navadnih delnic, vrednih preko 30 milijonov ameriških dolarjev. Dve leti pozneje je podjetje I. G. Farben podpisalo pogodbo s podjetjem Alcoa Aluminium, poznano kot pogodbo ALIG Agreement. I. G. Farben je proizvedel približno polovico bencina v Nemčiji. Posneje so poleg koncentracijskih taborišč izgradili rafinerije, v katerih so kot prisilni delavci garali zaporniki. I. G. Farben je bilo eno največjih združenj, ki jih je nadziral ROTHSCHILD, in je prinašalo nemškemu gospodarstvu velikanske vsote denarja, še posebej bodoči SS. V upravnem odboru I. G. Farben sta bila MAX in PAUL WARBURG (banka Zveznih rezerv), ki sta imela vplivne banke v Evropi in ZDA. Druga dva člana sta bila C. E. Mitchell, prav tako v upravnem odboru »Feda« in banka National City Bank, ter H. A. Metz iz manhattanske banke (Bank of Manhattan) To dokazuje da je Rotshild (žid-kazar) gradil ,z zavedanjem posledic ,koncentracijska taborišča za žide (hebrejskega oziroma semitskega porekla takisto kot arabci ) .Do nedavnega ni nikomur prišlo (se ni upal)na misel da bi razkril ta del misteriozne familije Rotshild!
Precastiti
01. 01. 2009 22.09
BRATJE IN SESTRE MOLIMO! NAJ VAM ZA KONEC VSEM NEVERNEŽEM IN ZATIRALCEM NAŠEGA GOSPODA JEZUSA KRISTUSA PODAM TELE MISLI! Ker smo skoraj petdeset let živeli pod komunizmom, ki je v Cerkvi videl največjega sovražnika ter je zato zapiral duhovnike, zažgal škofa Vovka, zapostavljal in ustrahoval vse, ki so delali za dobro Cerkve, je nekaj tega strupa in strahu ostalo. Še vedno je močan v medijih, ki izrabijo vsako priložnost, da o Cerkvi pišejo in govorijo slabo. Glavni cilj vsega sovražnega valovanja je odvrniti božje ljudstvo od Boga in Cerkve. Toda za Cerkev velja tudi danes Jezusovo zagotovilo: »PEKLENSKA VRATA JE NE BODO PREMAGALA« Če je niso(ste) uničili v dva tisoč letih ne zunanji sovražniki (cesarji in kralji, krivoverci, Turki in drugi) in ne notranji (slabi papeži, škofje, duhovniki in verniki), je tudi današnji ne bodo! Zaupajmo v Boga, imejmo močno vero in se trudimo za zdravo pamet, ki nam jo razsvetljuje Sveti Duh! Pa še nekaj: ne sramujmo se, da smo katoličani. V knjigi Zdrava pamet, močna vera je pokojni kanonik Melhior Golob, ki je umrl pred štirimi leti, opisal arhitekta prof. Jožeta Plečnika in njegovo pokončno vero ter zvestobo Cerkvi, kakršno si lahko želimo tudi mi. »Spominjam se, da sem nekoč prišel k njemu v Trnovo zvečer. Našel sem ga v večji sobi, okrog njega kakih osem mož. Poznal sem le nekatere, med njimi prof. Franceta Steleta. V bližnji cerkvi je zazvonilo avemarijo. Prof. Plečnik je takoj vstal in mi rekel: ‘Gospod župnik, molite angelsko češčenje.’ Rad sem ubogal, mimogrede pa tudi opazil, da niso vsi odgovarjali, profesor pa je to storil na glas.« Pokončnih mož, kakor je bil arhitekt Plečnik, potrebuje naš narod tudi danes. ZATOREJ MOLIMO...IN PEKLENSKA VRATA JE NE BODO PREMAGALA DO NEJGOVEGA DRUGEGA PRIHODA NA SVET!!!
Uroš Palhartinger
01. 01. 2009 22.08
Poslušnost oblastem 13 1 Vsak naj se podreja oblastem, ki so nad njim. Ni je namreč oblasti, ki ne bi bila od Boga. In te, ki so, so postavljene od Boga. 2 Kdor se torej upira oblasti, se upira Božjemu redu. Tisti, ki se upirajo, pa si bodo nakopali obsodbo. 3 Oblastnikov se namreč ni treba bati, kadar delamo dobro, ampak kadar delamo húdo. Hočeš, da ne bi imel strahu pred oblastjo? Delaj dobro, pa boš imel od nje priznanje. 4 Oblast je namreč Božja služabnica tebi v dobro. Če pa delaš húdo, se boj! Ne nósi namreč meča zastonj; Božja služabnica je, ki se maščuje zavoljo jeze nad tistim, ki počenja húdo. 5 Zato se je treba pokoravati, in sicer ne samo zaradi jeze, marveč tudi zaradi vesti. 6 Saj tudi davke plačujete zato, ker so tisti, ki jih izterjujejo, Božji izvrševalci. 7 Dajte vsem, kar jim gre: davek, komur davek, pristojbino, komur pristojbina, strah, komur strah, čast, komur čast.
jansa-arms
01. 01. 2009 21.57
Red vitezev Jeruzalema (VENERABLE ORDER OF THE KNIGHTS OF JERUSALEM). To je zel star red, njegovega vodjo pa izbere Krona za šefa Odbora tristotih. Najožji krog se imenuje ORDER OF THE GARTER (red hlačne podveze). Dejstvo, da je LORD CARRINGTON, vitez hlačne podveze, nekdanji šef NATO in zdaj predsednik BILDERBERGERJEV kaže, kako močan je ta red danes. Lord Carrington, tudi član Odbora tristotih, je skupaj z LAWRENCEM EAGLEBURGERJEM delal kot posrednik, predstavljajoč KISSINGERJEVO ZVEZO, in poskrbel za to, da je leta 1993 Beograd dobil proste roke za etnično čiščenje in množični genocid. V vednost kam vse sežejo lovke te neusmiljene kriminalne združbe ! Celo tukaj na 24 ur imajo svoje aktiviste !