Tujina

Nenavadno ostra kritika Izraela

Jeruzalem, 13. 03. 2010 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izrael je napovedal gradnjo 1600 stanovanj za judovske naseljence v vzhodnem Jeruzalemu. To je sprožilo nenavadno ostro kritiko mednarodne skupnosti.

Bližnjevzhodna četverica, v kateri sodelujejo Evropska unija, Združene države, Rusija in Združeni narodi, je obsodila odločitev Izraela, da v vzhodnem Jeruzalemu zgradi 1600 novih stanovanj za judovske naseljence. Obsodba je nenavadno ostra.

Ena od judovskih naselbin na Zahodnem bregu
Ena od judovskih naselbin na Zahodnem bregu FOTO: Reuters

Četverica je v izjavi, objavljeni na sedežu Združenih narodov v New Yorku, dodala, da enostranska dejanja katere koli strani ne smejo vplivati na načrtovana pogajanja med Izraelci in Palestinci. Poudarila je tudi, da takšnih korakov mednarodna skupnost ne bo priznala.

Četverica, ki se bo 19. marca v Moskvi sešla na visoki ravni, je še sporočila, da bo še naprej tesno spremljala razvoj dogodkov v vzhodnem Jeruzalemu. Ponovila je tudi, da je mir na Bližnjem vzhodu in vzpostavitev neodvisne, sklenjene in za življenje sposobne palestinske države v temeljnem interesu sprtih strani, vseh držav v regiji in mednarodne skupnosti.

Izrael je v torek, med obiskom ameriškega podpredsednika Joeja Bidna, napovedal, da bo v vzhodnem Jeruzalem, kjer pretežno živijo Arabci, zgradil 1600 novih domov za judovske naseljence. Izrael je vzhodni Jeruzalem priključil med šestdnevno vojno leta 1967, česar ni mednarodna skupnost nikoli priznala. Palestinci si vzhodni Jeruzalem želijo za prestolnico svoje prihodnje države.

V judovski državi so pozneje obžalovali, da so novico povedali ob "nesrečnem trenutku" in da se gradnja ne bo začela še več let, Biden pa je sporočil, da to obžalovanje ceni. Kljub temu se je v petek za oster protest odločila ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton. Po telefonu je namreč poklicala izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in mu dejala, da gre za "izjemno negativen signal glede izraelskega pristopa v dvostranskih odnosih", ki je bil v nasprotju "z duhom obiska ameriškega podpredsednika", so sporočili iz State Departmenta. Napoved gradnje novih naseljenskih stanovanj, "prav na dan, ko je bil na obisku podpredsednik, je bila žaljiva", pa je Clintonova povedala za televizijo CNN.

Palestinske oblasti so nenavadno oster odziv na gradnjo naseljenskih stanovanj v vzhodnem Jeruzalemu pozdravile. Njihov glavni pogajalec Saeb Erekat je ob tem izrazil upanje, da bodo ta stališča postala zavezujoča in da se bo Izrael odpovedal odločitvam v zvezi z gradnjo oz. širjenjem judovskih naselbin.

Gradnjo novih naseljenskih domov so že pred tem obsodili EU, ZN in Rusija. To bo tudi tema na srečanju bližnjevzhodne četverice prihodnji petek, ki se je bodo med drugim udeležili Clintonova, generalni sekretar ZN Ban Ki Mun in visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Igor__Zmaj
13. 03. 2010 16.39
Ker bi ga prej pobrisal...
Igor__Zmaj
13. 03. 2010 16.38
Če bi bil admin v združenih narodih ne bi nihče židov kritizirov !
Jure Kacicnik
13. 03. 2010 15.56
NO morda je to korak naprej k mednarodni obsodbi Izraela kot zločinske države, upajmo.
Slovanec
13. 03. 2010 14.55
slovenc88: ja je res, sam izraelci niso po begunskih taboriščih potrpani ne vem kolk let že, če bi mel palestinci normalnejše pogoje za živet bi se jih tud Hamasove ideje težje prijele
manco-capac
13. 03. 2010 12.13
Če bi ZDA resno zagrozile z ukinitvijo sponzoriranja židovske države, bi Izraelci takoj začeli misliti drugače.
BlueChelsea
13. 03. 2010 11.53
Kosovo, evropski Izrael.
slovenc88
13. 03. 2010 10.42
aaron, no no. Tud "sosedje" niso nedolžni. Če obsojaš ene, obsojaj še druge. Tud Izraelce se pobija in glej ga zlomka, tudi na izraelski strani umirajo otroci. Poglej si šolanje palestincev in kaj vse jim Hamas "turi" v mlade glave. Od lutkarskih predstav, ko muslimanska lutka kolje kristjana dalje. Torej, ne gledat na to enostransko. Obe strani morata popustit in to je to. BRAINW...
Aaron-Heydar
13. 03. 2010 09.57
Izraelski vojni zločinci ! Pobijajo civiliste in otroke!! Malo si poglejte fotografije vojnih grozot, ki jih izvajajo izraelci nad palestinci. Otroci brez rok, nog. Najbolj se mi smilijo ravno otroci. Ko vidiš dojenčka z razmesarjenim telesom, ti gre dobesedno na bruhanje.
porka.malorka
13. 03. 2010 09.40
In vendar bodo gradili. Zakaj ker se požvižgajo na to kaj svet misli. To so dokazali z vsakim dejanjem do sedaj. Jaz osebno mislim da bi jim morali dati sankcije vse dokler se ne umaknejo iz okuperanih ozemelj. Na površini ki so jo dobili 1948 leta. In šele takrat bo mir.
stomater
13. 03. 2010 09.33
to je zgodba brez konca....že 40 let poslušam ta sranja...
srpko
13. 03. 2010 09.06
Nenavadno ostra kritika Izraela In kaj potem? Kdaj bodo pa bombe?
AlternativeFacts
13. 03. 2010 08.54
'Nenavadno ostra kritika Izraela' - Da prehitim teoretike zarot in podobnih spletk: 2012, višja zavest itd. He he he.