Tujina

Nemčija v pat poziciji

Berlin, 19. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Angela Merkel kljub tesni zmagi na volitvah v Nemčiji vztraja, da je dobila mandat za sestavo vlade.

Angela Merkel meni, da je dobila mandat za sestavo vlade
Angela Merkel meni, da je dobila mandat za sestavo vlade FOTO: Reuters
Tako Merklova kot dosedanji kancler Schröder sta zahtevala kanclerski stolček zase in napovedala, da se bosta o vladi pogajala z vsemi strankami razen Leve stranke. Zato ni izključena možnost velike koalicije CDU/CSU in Schröderjeve SPD.

Po neuradnih izidih je zmagovalka nemških predčasnih parlamentarnih volitev koalicija Krščanskodemokratske in Krščanskosocialne unije (CDU/CSU) pod vodstvom Angele Merkel, ki pa je zabeležila le minimalno zmago. V parlamentu naj bi po novem imeli 225 predstavnikov, socialdemokrati (SPD), ki jih vodi sedanji kancler Gerhard Schröder pa tri manj, torej 222.

Da si zasluži nov kanclerski mandat, je prepričan tudi Gerhard Schröder
Da si zasluži nov kanclerski mandat, je prepričan tudi Gerhard Schröder FOTO: Reuters
Nedeljske volitve so povzročile tudi padec vrednosti evra. Evro je bil davi vreden 1,2126 dolarja, med tem ko je bilo potrebno v petek zvečer za evro odšteti 1,2235 dolarja.

Najverjetnejši koalicijski partnerji desnice, liberalni Svobodni demokrati (FDP), naj bi dobili 61, zeleni, ki bi šli v koalicijo s socialdemokrati, pa 51. Tako nobena koalicija ni dobila večine v parlamentu. Nova Leva stranka naj bi dobila 54 poslanskih mest.

Tako še vedno ni jasno, kdo bo sestavil novo vlado, na odgovor pa bo najverjetneje treba počakati do začetka oktobra, ko bo na volitve odšlo 219.000 volivcev iz enega od okrožij Dresdna, kjer so glasovanje zaradi smrti kandidatke prestavili. Teoretično bi SPD tam lahko dobil še tri poslanska mesta.

Kdo bo v vladi?

Oscar Lafontaine je nekaj mesecev pred volitvami ustanovil Levo stranko in s tem socialdemokratom prevzel del volivcev, Merklovi pa naredil uslugo
Oscar Lafontaine je nekaj mesecev pred volitvami ustanovil Levo stranko in s tem socialdemokratom prevzel del volivcev, Merklovi pa naredil uslugo FOTO: Reuters

Socialdemokrati so očitno izgubili glasove zaradi nove Leve stranke Oskarja Lafontainea, ki so jo oblikovali nekdanji vzhodnonemški komunisti in nezadovoljni člani Schröderjeve SPD.

Generalni sekretar nemške Krščanskodemokratske unije Volker Kauder je napovedal, da bo unija CDU/CSU še ta teden začela preliminarne pogovore o sestavi morebitne vladne koalicije. Pogovarjali naj bi se tako z liberalci kot tudi s socialdemokrati in Zelenimi.

Čeprav sta tako Merklova kot Schröder pred volitvami možnost oblikovanja velike koalicije zavračala, ostaja ta opcija odprta.

Za zdaj je znano edino to, da v novi vladi skoraj zagotovo ne bo Leve stranke, saj so sodelovanje z njo vsi zavrnili.

Kot partnerka tako ostaja liberalna FDP, ki pa se je v nedeljo zavezala, da bo vlado oblikovala le s CDU/CSU. "Če ne, bomo ostali v opoziciji," je povedal vodja zdaj tretje najmočnejše stranke v Nemčiji Guido Westerwelle. S tem je znova zavrnil možnost "semaforske" koalicije SPD, Zelenih in FDP.

Tako FDP kot Zeleni sodelovanju v koaliciji treh strank niso naklonjeni. Vodilni kandidat slednjih, zunanji minister Joschka Fischer, je volilni izid označil za "dober", odločitev o vladi pa prepustil večjim strankam.

Srečanja vodstev strank

Angela Merkel in Gerhard Schröder
Angela Merkel in Gerhard Schröder FOTO: Reuters

CDU/CSU je kljub največjemu številu zbranih glasov razočarana, saj je bila deležna manjše podpore kot na zadnjih volitvah leta 2002. Dosežen rezultat je tudi mnogo nižji od pričakovanega, saj so javnomnenjske raziskave CDU/CSU napovedovale več kot 40-odstotno podporo.

Po negotovem izidu parlamentarnih volitev se bodo sestala vodstva strank. Razprava bo tekla tudi o morebitni sestavi vlade in ni izključeno, da bodo še isti dan stekli informativni pogovori med morebitnimi koalicijskimi partnerji. Koalicijska pogajanja v pravem pomenu besede se bodo sicer začela kasneje.

Nemška vlada, ki bo ostala na položaju do prvega zasedanja novoizvoljenega parlamenta, bo po urniku zasedala v sredo dopoldne. Kdaj bo ustanovno zasedanje novega bundestaga, ko naj bi volili kanclerja, še ni znano, po pravilih pa bi moralo biti sklicano do 18. oktobra.

Do izvolitve novega kanclerja bo njegove naloge opravljal stari, torej Gerhard Schröder.

Prvi odzivi: Nemci zavrnili korenite reforme

CDU/CSU naj bi dobili tri poslanske sedeže več kot SPD
CDU/CSU naj bi dobili tri poslanske sedeže več kot SPD FOTO: Reuters

Nemški volivci so po mnenju evropskih analitikov zavrnili korenite reforme. Evropske vlade volilnega izida za zdaj ne komentirajo, analitiki pa menijo, da bi lahko šibka nemška vlada škodovala Evropi.

Predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso je nemške politike zato že pozval, naj čim prej oblikujejo vlado.

Francoska obrambna ministrica Michele Alliot-Marie je ocenila, da se bo v primeru velike koalicije program, ki ga predlaga Merklova, občutno spremenil. Na vprašanje, kaj zmaga Merklove na volitvah pomeni za nemško-francoske odnose, pa je dejala, da "ne vidi razloga, zakaj Merklova in francoski predsednik Jacques Chirac ne bi bila v dobrih odnosih".

"Čudovito popoldne,"
pa je izid nemških volitev označil nekdanji levousmerjeni italijanski premier Massimo d'Alema. Kot je še dejal, je sedaj nemška desnica zaustavljena.

SORODNI ČLANKI