Tujina

'Navajena sem izzivov'

Brasilia, 04. 10. 2010 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po pričakovanjih je zmagovalka predsedniških volitev v Braziliji Dilma Rousseff, ki pa ni dobila dovolj podpore za zmago že v prvem krogu. V drugi krog se bom podala z odločnostjo in energijo, je zagotovila.

Dilma Roussef
Dilma Roussef FOTO: Reuters

Zmagovalka nedeljskih predsedniških volitev v Braziliji je Dilma Rousseff iz vladajoče Delavske stranke, ki pa ni dobila dovolj podpore za zmago že v prvem krogu. V drugem krogu volitev 31. oktobra se bo pomerila s kandidatom socialdemokratov Josejem Serro.

V prvem krogu je za Rousseffovo, ki velja za kandidatko dosedanjega brazilskega predsednika Luiza Inacia Lule da Silve, po še nedokončnih podatkih glasovalo 45,8 odstotka volivcev, medtem ko je Serra zbral 33,1 odstotka glasov. Za zmago v prvem krogu mora kandidat sicer dobiti več kot 50 odstotkov glasov.

"Navajena sem izzivov," je dejala Rousseffova, potem ko se je izkazalo, da se bo morala za zmago na volitvah pomeriti še v drugem krogu. Napovedala je, da se bo v drugi krog podala "z odločnostjo in energijo".

Dosedanji predsednik Lula, ki še vedno uživa veliko priljubljenost, na tokratnih volitvah po dveh zaporednih mandatih na čelu države ni smel več kandidirati.

Politična neznanka

Dilma Rousseff je bila vodja kabineta dosedanjega predsednika in je bila pred objavo predsedniške kandidature razmeroma neznana, njen protikandidat Serra pa je trdil, da le posnema Lulove zamisli.

Serra, ki prihaja iz desnosredinske socialdemokratske stranke, je bil guverner najmočnejše brazilske zvezne države Sao Paolo.

Tretje mesto na volitvah je presenetljivo zasedla kandidatka Zelenih Marina Silva, za katero je glasovalo 19 odstotkov volivcev. Prav glasovi Silve, ki je bila ministrica v dosedanji vladi, bodo verjetno odločilni za zmago v drugem krogu volitev.

Parlament bodo zasedli predstavniki Delavske stranke

Poleg novega predsednika države, ki bo prisegel 1. januarja, so Brazilci v nedeljo izbirali tudi vseh 513 članov spodnjega doma kongresa ter 54 od 81 senatorjev pa tudi guvernerje vseh 26 zveznih držav ter zveznega okrožja Brasilia. Po pričakovanjih bodo večino sedežev v obeh domovih parlamenta zasedli predstavniki Delavske stranke.

Nedeljskih volitev se je udeležilo 82 odstotkov od skupaj 136 milijonov brazilskih volivcev. Volitve so sicer v tej državi obvezne oziroma morajo tisti, ki se jih ne udeležijo, za neudeležbo navesti razlog.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
04. 10. 2010 21.59
Lula da Silva je bil doslej najbolši predsednik Brazilije! To je dejstvo ,kolikor je on naredil za Brazilijo in tudi Brazilce ,upam da bo 'Ordem e Progresso' napredoval po enakih tirnicah