Tujina

Nasilne proslave

Berlin/Moskva, 01. 05. 2007 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
3

Praznik dela so spremljali množični protesti delavcev, ki zahtevajo dostojno delo in dostojen dopust.

V vzhodnem delu Berlina so protestniki po koncu protiglobalizacijskega pohoda začeli policijo obmetavati s kamenjem in steklenicami, v Leipzigu pa je bilo v podobnih spopadih ranjenih 18 policistov.
V vzhodnem delu Berlina so protestniki po koncu protiglobalizacijskega pohoda začeli policijo obmetavati s kamenjem in steklenicami, v Leipzigu pa je bilo v podobnih spopadih ranjenih 18 policistov. FOTO: Reuters
Število brezposelnih v Nemčiji, največjem gospodarstvu v evroobmočju, se je aprila zmanjšalo pod štiri milijone, je sporočil nemški minister za delo Franz Müntefering. Pri tem je optimistično napovedal, da se bo število brezposelnih v Nemčiji letos še naprej zmanjševalo.

Množice ljudi so se zbrale po večjih ruskih mestih, v Nemčiji, Turčiji, v Bangkoku na Tajskem, Macau in več indonezijskih mestih.

Proteste je v nemškem Berlinu spremljalo tudi nasilje. Policija je zaradi metanja steklenic in kamenja aretirala 68 ljudi, o morebitnih poškodovanih zaenkrat ni poročil. O največjih izgredih poročajo iz Friedrichshaina v vzhodnem delu Berlinu, kjer so imeli policisti veliko dela z nasilno in alkoholizirano mladino. Sicer pa je za varnost skrbelo kar okoli 5.000 policistov.

V vzhodnem delu Berlina so protestniki po koncu protiglobalizacijskega pohoda začeli policijo obmetavati s kamenjem in steklenicami, v Leipzigu pa je bilo v podobnih spopadih ranjenih 18 policistov.

Italijanski sindikati so po vsej državi organizirali mirne proteste proti slabim varnostnim pogojem na delovnih mestih, ki v Italiji povprečno terjajo 3,5 življenja na dan. Zadnji žrtvi sta bili 86-letna ženska in njena snaha, ki ju je pred cerkvijo v Sorrentu na jugu Italije pod sabo pokopal žerjav.

Na tisoče ljudi, ki so se zbrali na ulicah ruskih mest vse od Vladivostoka na daljnem vzhodu pa do Moskve, zahteva višje plače in pokojnine. Predsednik zveze neodvisnih trgovskih sindikatov Mihail Šmakov je dejal, da ljudje zahtevajo "dostojno delo, dostojno življenje in dostojen dopust". Vendar pa ob pozivih vladi, naj zagotovi boljše delovne in življenjske razmere, ni bilo zaslediti kritik, ki bi letele neposredno na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

V Brnu na Češkem so oblasti nasilno razgnale množico 600 ljudi, ki so se udeležili shoda neonacistov, potem ko so ti začeli razkazovati prepovedane simbole. V Pragi pa je policija aretirala več ljudi, vpletenih v spopade med levičarskimi in desničarskimi skrajnimi skupinami.

Množični protesti delavcev so potekali po vsej Rusiji
Množični protesti delavcev so potekali po vsej Rusiji FOTO: Reuters
Nizozemska je danes tudi uradno odprla trg dela za delavce iz osmih držav Evropske unije, tudi Slovenije, ki so v povezavo vstopile 1. maja leta 2004. Omejitve bodo sicer še naprej ostale za delavce iz Bolgarije in Romunije, držav, ki sta se uniji pridružili z začetkom letošnjega leta.

Medtem je policija v Carigradu razgnala protestnike, ki so se kljub prepovedi oblasti hoteli sprehoditi do trga Taksim v središču mesta. Pri tem so aretirali 580 nasilnih protestnikov. Mesto je bilo sicer popolnoma ohromljeno zaradi cestnih in železniških blokad, ki jih je postavila policija, s čimer je poskušala nadzorovati delavska shoda na obeh bregovih Bosporja. Za varnost v 14 milijonski turški kulturni prestolnici sicer skrbi kar 17 tisoč policistov. O morebitnih ranjenih ne poročajo.

V Carigradu velja izredno stanje
V Carigradu velja izredno stanje FOTO: Reuters
Prvomajske proslave, ki se jih je na Kubi udeležilo več deset tisoč ljudi, so minile brez Fidela Castra. Mnogi so pričakovali, da se bo Castro pojavil v javnosti ravno na 1. maj, upanje pa je še okrepil nov Castrov članek, ki je bil objavljen danes v časopisu komunistične partije Granma in v katerem kritizira načrte ZDA po povečanju uporabe biogoriv.

V Bangkoku na Tajskem pa je 10.000 delavcev na shodu protestiralo proti vladi, ki jo je imenovala vojska, in zahtevalo takojšno vrnitev demokracije. Protestniki, ki so nosili rumene majice in kape v znak spoštovanja tajskega kralja, obtožujejo vlado slabega gospodarjenja in povzročanja izgub državi.

Proti nizkim plačam ter nepravičnim in diskriminatornim delavskim zakonom so protestirali tudi v Indoneziji. V glavnem mestu Džakarti se je tako zbralo na tisoče demonstrantov, ki so popolnoma ohromili promet. Na sicer mirnem pohodu proti indonezijskemu parlamentu jih je spremljalo skoraj 18.000 policistov.

O nasilnih protestih pa poročajo iz Macaa. Množica več kot tisoč protestnikov je med shodom prebila policijski obroč, ki je omejeval pohodnike, tako da je policija v zrak izstrelila več opozorilnih strelov, pretepla pa naj bi tudi nekaj demonstrantov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theta
01. 05. 2007 16.30
Prva naloga države je zagotavljati mir. Šele potem kruh.
desnaleva@email.si
01. 05. 2007 15.50
Za zjokat, kot da ti policisti, ki tako vdano služijo oblasti, in pretepajo ljudi, ki samo opozarjajo na nepravičnost in izkoriševalnost vladajočih, ne poznajo v svoji okolici revščine, pa ne le v okolici, celo v svoji žlahti , materah, očetih, bratih, sestrah, nečakih lahko od blizu vidijo vso krivico, ki se jim dogaja, ne oni pa slepi od uniforme tolčejo po njih. Za zjokat.
kgb@akcija.net
01. 05. 2007 14.42
še malo pa bo tudi v evropi tako