Tujina

Napad na Rijad pripravilo 15 Savdijcev

Rijad, 14. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tri samomorilske napade na tuja poslopja v noči na torek v Rijadu, v katerih je umrlo 34 ljudi, je po trditvah savdskega zunanjega ministra, izvedlo 15 Savdijcev. Savdske oblasti pa so sprva za napad obtožile 19-člansko skupino Bin Ladnove organizacije al Kaida, ki se je v začetku meseca v prestolnici spopadla s policijo.

Prizorišče napada v Rajidu
Prizorišče napada v Rajidu FOTO: Reuters

Al-Fajsal sicer ni povedal, kaj se je zgodilo s šestimi napadalci, ki so domnevno preživeli napade. "Dejstvo, da do terorizma prihaja, je dokaz pomanjkljivosti in iz svojih napak se moramo naučiti," je dejal al-Fajsal na novinarski konferenci v Rijadu. Spomnil je še, da je bilo med skupno devetnajstimi napadalci, ki so izvedli teroristične napade v ZDA 11. septembra 2001, petnajst Savdijcev. Al-Fajsal je še dodal, da savdske oblasti doslej še niso prejele nobene zahteve po okrepitvi varnostnih ukrepov okoli ameriških ustanov, če pa jo bodo prejele, jo bodo tudi izpolnile.

Zaprli ameriško veleposlaništvo

Iz varnostnih razlogov so zaprli ameriško veleposlaništvo v Rijadu. ZDA so že v torek od svojega diplomatskega osebja v Savdski Arabiji, ki ga ne potrebujejo nujno, zahtevale, naj zapusti to zalivsko državo. Poziv velja tudi za svojce tega osebja, vsem ostalim Američanom, ki se trenutno nahajajo v Savdski Arabiji, pa je State Department svetoval, naj bodo zaradi nevarnosti novih napadov bolj pozorni na svojo varnost in naj razmislijo o odhodu iz države. O odhodu iz države najk bi razmišljali tudi državljani drugih zahodnih držav.

Iz Bele hiše pa so sporočili, da bo v četrtek v Rijad dopotovala skupina ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI), ki bo pomagala pri preiskavi napadov.

Savdske oblasti so za vrsto samomorilskih napadov v Rijadu obtožile 19-člansko ekipo teroristične organizacije Al Kaida, ki se je 6. maja v savdski prestolnici zapletla v oborožen spopad s policijo. Šlo naj bi za 17 Savdijcev, Jemenca in Iračana s kuvajtskim in kanadskim državljanstvom, ki so po takratnem spopadu s policijo pobegnili. Savdski notranji minister, princ Najef Ben Abdel Aziz Savdski, je ocenil, da je skupina dobila navodila od glavnega osumljenca za teroristične napade v ZDA 11. septembra 2001 Osame bin Ladna.

SORODNI ČLANKI