Tujina

'Naj odločata Srbija in Kosovo'

Moskva/New York, 01. 06. 2007 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusija ne podpira novega osnutka resolucije o Kosovu, ki so ga uradno predstavile ZDA in EU.

Martti Ahtisaari za pokrajino predlaga status nadzorovane neodvisnosti
Martti Ahtisaari za pokrajino predlaga status nadzorovane neodvisnosti FOTO: Reuters
Makedonska in albanska vlada sta medtem pozvali VS ZN, naj sprejme resolucijo o Kosovu, v katerem predlagatelji še vedno vztrajajo pri načrtu posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija, ki za pokrajino predlaga status nadzorovane neodvisnosti, uvajajo pa manjše spremembe.

Rusija ne podpira novega osnutka resolucije o Kosovu, ki so ga ZDA in evropske članice Varnostnega sveta ZN uradno predstavile v četrtek, je sporočil tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Mihail Kaminin in dodal, da Rusija z novo različico osnutka resolucije še ni zadovoljna. "Zavzemamo se za nadaljevanje pogajanj, da bi našli rešitev, ki bi ustrezala obema stranema (Prištini in Beogradu)," je poudaril Kaminin.

V novem osnutku resolucije predlagatelji še vedno vztrajajo pri načrtu posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija, ki za pokrajino predlaga status nadzorovane neodvisnosti, uvajajo pa manjše spremembe. Med njimi naj bi bila najbolj pomembna izražena "podpora" Ahtisaarijevemu načrtu in poziv k njegovi uresničitvi, medtem ko je bilo v prejšnjem osnutku zapisano, da načrt "sprejemajo".

V novem osnutku tako piše, da "ob upoštevanju cilja večetničnega Kosova podpirajo določila" Ahtisaarijevega načrta. Diplomati pri ZN so med spremembami izpostavili tudi poziv generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Munu, naj imenuje posebnega odposlanca, ki bi poročal o stanju beguncev in razseljenih oseb. S Kosova je namreč po nasilju srbske vojske zbežalo okoli 200.000 Srbov in predstavnikov drugih manjšin, od katerih se jih je le malo vrnilo.

Osnutek resolucije tako priznava "posebne okoliščine, zaradi katerih je Kosovo poseben primer, vključno z zgodovinskim kontekstom nasilnega in nesoglasnega razpada nekdanje Jugoslavije kot tudi z množičnim nasiljem in zatiranjem, ki je sledilo na Kosovu v obdobju do in vključno z letom 1999".

Rusija naj pove, kaj hoče

Diplomati pri ZN so med spremembami izpostavili tudi potrebo po posebnem odposlancu, ki bi poročal o stanju beguncev
Diplomati pri ZN so med spremembami izpostavili tudi potrebo po posebnem odposlancu, ki bi poročal o stanju beguncev FOTO: Reuters


Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sicer že v sredo v Potsdamu izrazil upanje, da Rusiji ne bo treba uporabiti veta za blokiranje Ahtisaarijevega načrta. Kot je dejal, bi morala o usodi pokrajine odločati samo Srbija in Kosovo.

Ameriški veleposlanik pri ZN Zalmay Khalilzad je medtem dejal, da so se "pripravljeni pogovarjati z Rusijo in pretehtati njihove ideje, ki so skladne z osrednjim delom Ahtisaarijevega načrta za Kosovo". Britanski veleposlanik Emyr Jones Parry pa je dejal, da je "zdaj čas za resna pogajanja" in da mora Rusija na podlagi novega predloga povedati, kaj hoče. "Na podlagi njihovega odgovora lahko potem ugotovimo kaj, če kaj, je mogoče storiti," je dejal Parry.

Ahtisaari je sicer v svojem poročilu VS ZN marca za Kosovo predlagal nadzorovano samostojnost s prehodnim obdobjem prisotnosti mednarodnih civilnih in vojaških enot.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.