Tujina

Pripravljajo se na črn scenarij

New Orleans, 03. 05. 2010 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Naftni madež še vedno ogroža ZDA. Podjetje British Petroleum je sprejelo odgovornost za čiščenje madeža, Iran pa je ponudil pomoč pri preprečitvi okoljske katastrofe.

Naftni madež dosegel obalo ZDA
Naftni madež dosegel obalo ZDA FOTO: Reuters

Predstavnik podjetja British Petroleum (BP) Tony Hayward je sporočil, da je podjetje absolutno odgovorno za čiščenje naftnega madeža. Prav tako se pripravljajo na najhujši možen scenarij, ko bi naftni madež morali zadrževati še dva ali tri mesece.

Iran, ki je tretji največji izvoznik surove nafte, pa je danes tudi ponudil pomoč ZDA pri preprečevanju širjenja naftnega madeža.

Kupola naj bi zaustavila madež

Predsednik podjetja BP v ZDA Lamar McKay je dejal, da je katastrofo najverjetneje sprožil en sam gradbeni del na ploščadi. Pri tem je svojo družbo branil pred kritikami. Dejal je, da podjetje gradi posebno kupolo oziroma kontejner, ki naj bi zajezil širjenje naftnega madeža. Uporabili bi jo lahko šele čez šest ali osem dni. Kupolo naj bi poveznili na vrtino, iz katere izteka nafta. Delavci podjetja prav tako poskušajo očistiti območje, ki ga je že zajel madež.

Delavci poskušajo s posebnim pokrovom zajeziti širjenje naftnega madeža.
Delavci poskušajo s posebnim pokrovom zajeziti širjenje naftnega madeža. FOTO: Reuters

Okoljevarstvenik Richard Charter je poudaril, da bo naftni madež zastrupil okolje in povzročil škodo, ki bo trajala še desetletja.
 

Obama obiskal ogroženo območje

Ameriški predsednik Barack Obama je v nedeljo obiskal Louisiano, da bi na lastne oči videl, kako poteka boj proti naftnemu madežu, ki se širi v Mehiškem zalivu. Ob tem je napovedal, da bo njegova administracija storila vse, kar je mogoče, za končanje te krize.

Obama se je v kraju Venice v Louisiani, od koder vodijo operacije za zajezitev madeža, sešel s predstavniki obalne straže in drugimi strokovnjaki. Razlitje nafte je opisal kot "ogromno okoljsko katastrofo brez primere". Pri tem je izrazil razumevanje za bolečino, ki jo je madež zadal prebivalcem Louisiane.

Obama je poudaril, da krivdo za katastrofo nosi britanska naftna družba BP, ki upravlja s ponesrečeno ploščadjo.
Obama je poudaril, da krivdo za katastrofo nosi britanska naftna družba BP, ki upravlja s ponesrečeno ploščadjo. FOTO: Reuters

"Nafta, ki še izteka, bi lahko resno prizadela gospodarstvo in okolje držav ob Mehiškem zalivu. In to bi lahko trajalo dolgo časa. Lahko bi ogrozila življenja na tisoče Američanov, ki imajo to območje za dom," je med drugim dejal ameriški predsednik, ki je želel z obiskom prebivalcem pokazati, da jim ob katastrofi stoji ob strani.

Poudaril je tudi, da krivdo za katastrofo nosi britanska naftna družba British Petroleum (BP), ki upravlja s ponesrečeno ploščadjo, iz katere izteka nafta. "BP je odgovoren za iztekanje nafte. BP bo plačal račun," je bil odločen Obama. Zavrnil je tudi kritike, da se ameriška administracija ni dovolj hitro odzvala na katastrofo. Vlada se je po njegovih besedah od prvega dne pripravljala na najhujše. Tako bo po besedah Obame tudi v prihodnje.

Razloge za nesrečo je treba razjasniti, sedaj pa je v ospredju "neutruden poskus" ustaviti širjenje madeža. "Ne bomo mirovali, dokler ne bo vrtina zaprta in območje očiščeno," je poudaril ameriški predsednik.

Ribiči se bojijo za svoj obstoj

Razmere na območju so sicer vedno bolj dramatične, k čemur prispeva tudi slabo vreme z močnim vetrom. Oblasti so v nedeljo izdale prepoved ribarjenja v najbolj prizadetih obalnih vodah. Na tisoče ribičev se sedaj boji za svoj obstoj. Glede na to, da se je madež v minulih dneh bliskovito širil, pa hitre rešitve ni na vidiku.

Ploščad BP je po požaru in eksploziji 22. aprila potonila. Od takrat je v morje dnevno izteklo okoli 700 ton nafte. Po ocenah strokovnjakov se je velikost naftnega madeža od nesreče povečala za trikrat, na nekaterih obalnih območjih pa so že našli prve ptice, onesnažene z nafto. Štiri ameriške zvezne države so zaradi madeža razglasile izredne razmere.

Razlitje torej dosega katastrofalne razsežnosti. A to še zdaleč ni primerljivo z desetimi najhujšimi naftnimi katastrofami vseh časov!

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

schutzstaffel
04. 05. 2010 08.51
pikam_dopust - ne govori neumnosti, ker bojo tvoji otroci take kretenizme pobrali od tebe in jih sejali z golo roko po svetu, ostali butci, ki so taki kot ti, pa jih bodo želi s srpom na njivi, oblečeni v kože, ki so jih odrli malim tjulenčkom, jih popokali na tovorno ladjo in šli na kavo k teksaškim naftašem, ki so tečni, ker je tjulenj od katrana, ampak ne ker se jim žival smili, ampak ker se je nafta razlila po morju, ampak jih ne skrbi ekosistem, ampak denar. Prosim , ne piši takih idiotizmov.
Abacus
04. 05. 2010 01.27
Sicer pa nekdo omenja 'kupolo naj dajo cez' Naj pametnjakovic pove kako preprosto zaustaviti uhajanje nafte izpod morske globine tudi vec kilometrov globoko? Zvrtati je lahko ,tezko pa je zamasiti luknjo! Verjetno pa je vec lukenj ne le ena sama.
Abacus
04. 05. 2010 01.25
Dukasan 03.05.2010, 14:17 15 Iran pa je ponudil pomoč - BRAVO IRAN !! /// Dejansko pohvale vredno ,sicer so pa tudi ZDA ponudile pomoc Iranu leta 2003 ko je mesto Qom stresel potres in je bilo veliko mrtvih. Samo se ne spomnim ali je Iran takrat sprejel pomoc? In tudi nevem ,ce jo bodo Americani sprejeli od Irana? Dvomim
alterego
03. 05. 2010 21.33
me samo zanima, kdo bo vse to plačal?
luka77777778
03. 05. 2010 19.22
Sicer je to huda nesreča, ampak so ble že hujše
undisputed
03. 05. 2010 19.11
poglejte si na youtube dokumentarec z naslovom HOME, jst sm se ob ogledu resno zamislil,najbol zanimiv podatek iz dokumentarca pa je ta da smo ljudje s svojim posegom v naravo zadnjih 50 let, spremenili naravo oz. uničili naravo kot 200.000let ljudstvo pred nami, v samo 50letih smo jo zaribali, kaj nam pa prinasa naslednjih 50let bo pa katastrofa, očitno so imeli ljudstvo maji pravilno, zginl bomo s tega planeta
Puppupapa
03. 05. 2010 17.35
no to je pa bolno... ljudje pejte peš, z biciklom al pa z autkom na štrom ;)
kolcamož
03. 05. 2010 15.31
MERDE-AVE-MERDE
03. 05. 2010 14.17
Iran pa je ponudil pomoč - BRAVO IRAN !!
pikam_dopust
03. 05. 2010 13.57
"ameriške sanje so moja nočna mora" Domnevam, da vsak dan znova, ko se pešakaš na svoje delovno mesto, z motiko okopavaš njivo krompirja, na roke seješ pšenico, jo s srpom požanješ, ročno mlatiš,.. ostalega kot z golo pridelanimi rokami itak ne ješ, si brez elektrike, pozimi se grejete tako, da se v svoji blatni bajti spravite v en kup v kotu, na katerega si zmečete živalske kože (ki ste jih lastnoročno zredili, zaklali, odrli in strojili).... Skratka.... Tole čvekanje o "američanih gor in dol" je neumno nakladanja polnoritcev, ki ne vedo kam s prostim časom in se jim za povrh niti sanja ne, kakšno bi bilo življenje, če se ukinejo vse naftne in plinske vrtine (tudi slednje znajo zanimivo ogrožati naravno okolje), da o jedrski energiji niti ne govorim.
bibi266
03. 05. 2010 13.49
povejte ,če lahko zdržite en mesec brez avta-pa vam povem da bodo tudi oni nehali toliko črpati
ninja.subversion
03. 05. 2010 12.31
ameriške sanje so moja nočna mora
Audy
03. 05. 2010 11.03
Ja in kaj bo kupola naredila? Ta žep nafte je bil shranjen pod nekaj KILOMETRI zemljine skorje, a zdaj naj ga bi pa en pokrovček ustavil? Rešitev je samo nova ploščad in "slant drill" do tega voda, da se preusmeri uhajanje.
malipandit@email.si
03. 05. 2010 10.43
najboljs za svet bi bilo pod kupolo zasvasali vse te politike, bankirje in spekulante ki vztrajno in nacrtno unicujejo svet samo da bi potem ponudili ta svoj new world order.
malipandit@email.si
03. 05. 2010 10.40
a kissinger je tudi dobil nobelovo? hehhehe lol no ja sej po drugi strani ni cudno saj je to judivska nagrada ki se podeljuje predvsem judom. anajvec steje da si jud, potem da si predan new world order agendi in sele potem ce si kaj ustavril na svojem podrocju v tem letu.
nosferatu
03. 05. 2010 10.38
O, pa hvala anonimnemu adminu za editiranje... vsaj vsega posta niste zbrisali, vsa čast :P
nosferatu
03. 05. 2010 10.37
Pa še to: "Kupolo naj bi poveznili na vrtino, iz katere izteka nafta" Ja valda - najlažje je lepo vse "pomest pod tepih" oziroma kupolo, tako kot recimo Chernobylski reaktor, pol pa naj se naši vnuki s tem ukvarjajo. Svinjarija!
nosferatu
03. 05. 2010 10.34
HAHAHA, kaka ironija: Američani so se šli bojevat v Irak za nafto, zdaj so jo pa končno dobili pred domač prag, pa jim spet ni prav... Drugače pa nimam komentarja, razen da z veseljem čakam na 2012.
tovarišinajuriš
03. 05. 2010 10.02
...američani pa ogrožajo naša življenja...
Tonček Balonček
03. 05. 2010 09.56
Vedno sme bil prepričan, da okolje svinjajo Rusi in Kitajci! Da ni šlo ta kakšno akcijo Al Kaide? Pa kako se to dogaja v razvitih družbah, to je vendar dogodek, znak za komuniste, družbe, kjer človek ne pomeni nič, narava pa še manj! Upam, da predsednika Obamo sproti obveščajo o napredovanju te nafte in da bo izrazil globoko zaskrblenost, najbolje, da si iz helikopterja ogleda razmere in potem prebivalcem sporoči, da globoko sočustvuje z njimi! Te nobelovce sem vedno spoštoval, še posebno Henriya Kissingerja!