Tujina

Nadaljevanje spora na Šrilanki

Kolombo, 09. 11. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Šrilanški premier meni, da bi morala predsednica prevzeti vodenje mirovnih pogajanj s tamilskimi uporniki.

Predsednica je zelo lahkomiselno razglasila izredne razmere, saj je več kot 2000 turistov odpovedalo potovanje na otok
Predsednica je zelo lahkomiselno razglasila izredne razmere, saj je več kot 2000 turistov odpovedalo potovanje na otok FOTO: Reuters

Premier Ranil Wickremesinghe je s svojo izjavo, da bi morala Kumaratungova od njega prevzeti vodstvo pogajalske skupine z uporniki, želel poudariti, da je obrambno ministrstvo tesno povezano z mirovnim procesom in premirjem, ki že 20 mesecev velja na Šrilanki. Premirje nadzoruje skupina skandinavskih opazovalcev, ki pri svojem delu tesno sodeluje z oboroženimi silami. S svojim mnenjem je seznanil tudi veleposlanike držav donatork ZDA, Evropske unije, Norveške in Japonske, ki odločno podpirajo mirovna prizadevanja z uporniškimi Tamilskimi tigri.

S premierom se strinja tudi predstavnik vladnega kabineta G. L. Peiris, ki pravi, da premierov mandat zahteva njegovo polno odgovornost za nadaljevanje mirovnega procesa, če pa to zavrača, bo zadevo pač prevzela predsednica Kumaratunga. "Premier ima mandat, zaradi česar mora imeti kontrolo nad zadevo v vseh pogledih. Če premier ne nadzoruje ministrstva za obrambo in informiranje, potem ne more nositi posledic nadaljevanja mirovnega procesa" je povedal Peiris.

Kumaratunga vztraja pri svoji odločitvi - če bo treba, bo prevzela tudi mirovna pogajanja
Kumaratunga vztraja pri svoji odločitvi - če bo treba, bo prevzela tudi mirovna pogajanja FOTO: Reuters

Kumaratunga je sicer v soboto obljubila, da ne bo razpisala izrednih parlamentarnih volitev, razen če jo bo v to prisilil razvoj hude politične krize, v kateri se je znašla otoška država. Dodala je, da je njena politična stranka na volitve pripravljena. Zavrnila je tudi očitke, da je sama s svojimi odločitvami pahnila Šrilanko v globoko krizo. Prevzela je namreč vodenje obrambnega, notranjega in ministrstva za informiranje, potem ko je v začetku minulega tedna odstavila vse tri ministre, za policijske sile po vsej državi odredila stanje najvišje pripravljenosti ter do 19. novembra prekinila delo parlamenta.