Tujina

Načrt za napad na Sirijo

New York, 10. 10. 2005 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriška vlada razmišlja o možnosti, da bi z vojaško akcijo zatrla oporišča iraških upornikov v Siriji.

Po pisanju ameriškega magazina Newsweek v Beli hiši že nekaj časa razmišljajo o napadu na oporišča iraških upornikov v Siriji. Za ameriško vlado bo ključno poročilo posebnega odposlanca ZN Detleva Mehlisa o umoru nekdanjega libanonskega premierja Rafika Haririja, ki bo objavljeno konec oktobra. Poročilo naj potrdilo ali ovrglo vpletenost Sirije v atentat.

Zunanja ministrica Condoleezza Rice naj bi v začetku oktobra visoke predstavnike ameriške vlade prepričevala, da napad na Sirijo ta hip ne bi bil primeren. Po njenem mnenju bi bilo treba sirsko vlado najprej izolirati po diplomatski poti.

Kosilo v Beli hiši: George W. Bush je pred dnevi sprejel novo podsekretarko za javno upravo Karen Hughes (levo). Srečanja se je udeležila tudi ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice
Kosilo v Beli hiši: George W. Bush je pred dnevi sprejel novo podsekretarko za javno upravo Karen Hughes (levo). Srečanja se je udeležila tudi ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice FOTO: Reuters

ZDA očitajo Siriji, da podpira uporniške sile v sosednjem Iraku. Minuli mesec je ameriški veleposlanik v Bagdadu Zalmay Khalilzad dejal, da Washington "izgublja potrpljenje" s Sirijo. V zadnjih tednih so ameriške sile v Iraku povečale bojne akcije proti upornikom na mejnem območju s Sirijo.

Po pisanju Newsweeka je Sirija zaradi obtožb iz Washingtona že pred nekaj meseci prekinila sodelovanje z ZDA na področju varnosti in izmenjave obveščevalnih podatkov. Sirski veleposlanik v Washingtonu Imad Mustafa je izjavil, da je njegova država pripravljena sodelovati, če bodo ZDA spremenile odnos do Damaska.