Tujina

Na lovu za talibani

Kabul, 16. 08. 2007 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriške in afganistanske sile so sprožile operacijo proti Al Kaidi in afganistanskim talibanom.

Več sto pripadnikov ameriških in afganistanskih sil je danes sprožilo obsežno operacijo proti mednarodni teroristični mreži Al Kaida in afganistanskim talibanom. Akcija poteka na goratem območju Tora Bora na vzhodu Afganistana, kjer naj bi bilo zadnje znano zatočišče vodje Al Kaide Osame bin Ladna.

Leta 2001 so ameriške sile že bombardirale območje Tora Bora
Leta 2001 so ameriške sile že bombardirale območje Tora Bora FOTO: Reuters

Operacija poteka iz zraka in po kopnem, ameriške in afganistanske sile pa obstreljujejo votline, kamor naj bi se bin Laden zatekel s svojimi najtesnejšimi privrženci med boji leta 2001. ZDA so takrat sprožile obsežno bombardiranje Afganistana po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001.

Vojaški akciji se pridružujejo tudi pakistanske sile. Pakistan, ki meji na vzhodni del Afganistana, kjer potekajo današnji boji, je na območje namestil več tisoč svojih vojakov, s čimer naj bi preprečil beg privržencev Al Kaide in talibanov čez mejo.

Gorovje Tora Bora, ki je znano po številnih votlinah in jamah, se nahaja 50 kilometrov vzhodno od mesta Džalalabad in velja za zadnje znano zatočišče Al Kaide.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lyinx01@volja.net
16. 08. 2007 19.55
ja shit a ne dragi Američani ja kaj pa ste jih šolali in podpirali 20 let nazaj zdaj pa imate