Tujina

Na Dunaju o Kosovu

Dunaj, 30. 08. 2007 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Beograd in Priština sta na Dunaju znova predstavila svoja stališča o prihodnosti Kosova.

Wolfgang Ischinger je bil pred začetkom pogovorov optimist
Wolfgang Ischinger je bil pred začetkom pogovorov optimist FOTO: Reuters

Na Dunaju potekajo pogovori o Kosovu. Pogajalska trojka, v kateri so predstavnik EU Wolfgang Ischinger, ZDA Frank Wisner in Rusije Aleksander Bozan-Harčenko, se je najprej sešla z delegacijo iz Prištine, za njo pa še z beograjsko. Pogovori so del pobude generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna, da se poskuša najti kompromisno rešitev za prihodnji status Kosova.

"Sem realističen optimist, da lahko dosežemo napredek," je neposredno pred začetkom pogovorov z delegacijo iz Prištine dejal Ischinger. "Ne bi bil dober diplomat, če ne bi bil optimist," je dodal in ponovil, da je mandat trojke, da do 10. decembra generalnemu sekretarju ZN predstavi poročilo o rezultatih pogovorov. "Po tem datumu nimamo mandata," je poudaril.

Stališča Prištine in Beograda nespremenjena

Beograd na Dunaju zastopa politična delegacija, v kateri sta minister za Kosovo Slobodan Samarđić in minister za zunanje zadeve Vuk Jeremić ter njuni sodelavci z ministrstva. V kosovski delegaciji pa so najvišji predstavniki pokrajine, predsednik Fatmir Sejdiu, predsednik parlamenta Kole Berisha in premier Agim Ceku, pa tudi predsednika dveh opozicijskih strank Hashim Thaqi in Veton Suroi.

Kosovska delegacija je za pogovore na Dunaju pripravila dokument, v katerem navaja, da je Kosovo poseben primer in da je zato nadzorovana neodvisnost pokrajine, kar je predlagal posebni predstavnik ZN za Kosovo Martti Ahtisaari, v prvi fazi edina sprejemljiva rešitev. Kosovska delegacija se v pet strani dolgem dokumentu sklicuje na izjave in načela kontaktne skupine in zgodovinska dejstva, "ki dokazujejo nujnost in pravico kosovskih državljanov do neodvisne države". Priština se je v dokumentu tudi izrekla proti delitvi Kosova.

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je medtem poudaril, da lahko Kosovu mir in stabilnost prinese le kompromis ter znova da je treba ohraniti suverenost in ozemeljsko celovitost Srbije. Minister za Kosovo Slobodan Samarđić, drugi član srbske delegacije, pa je menil, da predstavniki določenih držav ne bi smeli dajati kontraproduktivnih izjav, v katerih podpirajo neodvisnost pokrajine, če mednarodna skupnost želi, da Beograd in Priština najdeta skupno rešitev.

Albanci zahtevajo neodvisnost Kosova, Srbi temu nasprotujejo
Albanci zahtevajo neodvisnost Kosova, Srbi temu nasprotujejo FOTO: Reuters

Rešitev zunaj Varnostnega sveta?

Ahtisaarijev namestnik Albert Roan upa, da bosta strani predstavili nov predlog za rešitev vprašanja statusa Kosova, čeprav je možnost za to le malo. "Srbi in Albanci imajo novo priložnost, da dosežejo dogovor. Ali jim o to uspelo, je odvisno izključno od politične volje na obeh straneh,“ je dejal v pogovoru za avstrijski časnik Die Presse. Dodal je, da Srbom na Kosovu ne morejo ponuditi več, delitev Kosova pa bi po njegovem mnenju le poslabšala položaj srbske manjšine v pokrajini. Če bo Rusija še naprej ovirala pogovore, je še dejal, bo treba "rešitev za Kosovo, žal, poiskati zunaj Varnostnega sveta ZN“.

Premika v stališčih še ni

Kosovski premier Agim Ceku je dejal, da si Priština ne more privoščiti nadaljnje negotovosti in da potrebuje odločitev ter da se bodo še naprej zavzemali za razglasitev neodvisnosti Kosova. "Če se to ne bo zgodilo, bomo morali neodvisnost razglasiti in prositi mednarodno skupnost, da jo prizna," je dodal. Prištinski pogajalec Veton Surroi pa je izpostavil, da so kosovski Albanci, ki tvorijo 90 odstotkov prebivalstva na Kosovu, vse bolj nestrpni.

Do začetka neposrednih pogajanj o Kosovu med Beogradom in Prištino mora priti čimprej je mogoče, je po prvih ločenih pogovorih trojke za Kosovo s predstavniki Prištine in Beograda na Dunaju povedal predstavnik EU v pogajalski trojki Wolfgang Ischinger. Novo srečanje trojke z obema stranema pa je napovedal za konec septembra v New Yorku ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov.

Na četzrtkovih pogovorih je po besedah Ischingerja vladalo konstruktivno in prijateljsko vzdušje, strinjali pa so se, da "morajo biti neposredni pogovori obeh strani takoj, ko bodo pripravljeni, čim prej je mogoče".

Kakšnega premika v stališčih obeh strani ni bilo, kot je dejal ruski predstavnik v trojki Aleksander Bozan-Harčenko, pa ga tudi niso pričakovali. Ischinger je še dejal, da sta obe strani izrazili zavezanost procesu, ki se bo končal s poročilom pogajalske trojke generalnemu sekretarju ZN 10. decembra.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.