Tujina

Moskva vrača udarec

Moskva, 17. 07. 2007 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osumljenca za umor Litvinenka, Lugovoja, Rusija ne bo izročila, mogoče pa je, da mu bodo sodili v domovini.

Andrej Lugovoj
Andrej Lugovoj FOTO: Reuters
Na ruskem veleposlaništvu v Londonu so že dobili seznam štirih diplomatov, ki jih želi Velika Britanija izgnati. Kdaj morajo zapustiti državo, niso določili. Izpostavili so, da ne gre za visoke diplomate.

Moskva se bo na ustrezno odgovorila na britanski izgon štirih ruskih diplomatov, je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško. Dodal je, da bo Rusija v svojem odzivu, ki naj bi ga objavila v kratkem, upoštevala interese navadnih ljudi in poslovnežev, več podrobnosti pa ni želel razkriti.

Rusko zunanje ministrstvo je sicer že v prvem odzivu britansko odločitev označilo za nemoralno ter napovedalo protiukrepe. Po zagotavljanju nekega diplomatskega vira pa naj jih ne bi sprejeli, dokler Velika Britanija diplomatov ne bo tudi dejansko izgnala. Britanci pa so prepričani, da ruske povračilne akcije niso upravičene.

Izgon zaradi primera Litvinenko

V zadnjih šestih letih je Moskva poslala v Britanijo 21 zahtev za izročitev in niti en obsojenec ni bil izročen. Med osumljenci so bili prevaranti, morilci, teroristi, preprodajalci mamil in ljudje, vpleteni v hude denarne poneverbe. Šest od omenjenih je v Britaniji dobilo politični azil. Ruski provladni časnik Rosijska Gazeta

Kot je znano je novi britanski zunanji minister David Miliband včeraj napovedal, da bodo iz države zaradi primera Litvinenko izgnali štiri ruske diplomate. Moskva je namreč zavrnila izročitev ruskega poslovneža Andreja Lugovoja, osumljenega umora nekdanjega tajnega agenta Aleksandra Litvinenka.

Odnosi med Veliko Britanijo in Rusijo so se po Litvinenkovi smrti zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem zelo zaostrili. Britanska vlada vztraja pri zahtevi za izročitev, v nasprotnem primeru napovedujejo nadaljnje ukrepe proti Rusiji.


Bodo Lugovoju sodili v Moskvi?

Na odločitev Londona se je najprej odzval sam Lugovoj, ki je znova zavrnil krivdo in britanske obtožbe o vpletenosti v umor Litvinenka označil kot "nesramne laži". Ruski veleposlanik v Londonu pa je dejal, da bodo Lugovoju mogoče sodili v domovini. Izročili ga ne bodo, saj ruska ustava tega ne dovoljuje.

Zaskrbljena tudi EU

Portugalsko predsedstvo je izrazilo zaskrbljenost zaradi napetih odnosov med Londonom in Moskvo, hkrati pa poudarilo, da gre za dvostranske zadeve.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš S.
21. 07. 2007 01.17
"Ravnanje Gordona Browna in njegovega novega kabineta ni nič drugega kot politika dvojnih meril. Kako lahko govorimo o "selekciji" pri izvajanju zakonov, če od Rusije dejansko zahtevajo, naj krši svojo ustavo? " Je kaj dodati?
Uroš S.
20. 07. 2007 23.20
Britanci so vedno igrali umazano in vedno bodo, nagnusna mentaliteta :D
Prvo Bore
19. 07. 2007 10.02
Nova vlada in zelo mlada, ki želi dokazati, da se ne dajo zajebavati in tudi nobenih političnih izkušenj nimajo. Za mene so ....... mislite si kaj hočete. Prodane duše, ki nadaljujejo Blairovo politiko.
alen_maribor@hotmail.com
18. 07. 2007 22.08
Ta Britanska vlada je tut neumna , nekaj se igrajo pa provocirajo rusijo .. Prvo kot prvo tisti veleposlaniki nimajo nič z tem , in pol se odločijo da morjo zapustit državo , kakšni debili.. Igrajo se pa mislijo da so nevem kaj , pol bojo pa sprovocirali ruse tak daleč da bojo v vojno šli