Tujina

'Mlečni škandal' pognal starše v paniko

Peking, 20. 09. 2008 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajska je ukazala dodatno preverjanje mleka po državi. Medtem nove države uvajajo prepoved uvoza kitajskega mleka, zadnja v vrsti je Malezija. Pri nas ne mleka ne mlečnih izdelkov s Kitajske ni.

Kitajska 'mlečna afera' dobiva nove razsežnosti. Potem ko je škandal razburil države, ki imajo močno trgovinsko menjavo s Kitajsko, so oblasti v državi ukazale dodatna testiranja vseh mlečnih izdelkov, prav tako so morali trgovci s polic umakniti vse 'okuženo' mleko in ostale izdelke.

Kitajske oblasti so ukazale nova testiranja in umik spornega mleka in mlečnih izdelkov s polic.
Kitajske oblasti so ukazale nova testiranja in umik spornega mleka in mlečnih izdelkov s polic. FOTO: Reuters
Kitajske oblasti zagotavljajo, da je večina kitajskega mleka varna. Poudarjajo tudi, da zaradi melamina v mleku ne morejo zboleti odrasli, razen če ga popijejo več kot dva litra na dan.


Ob prvih testiranjih so ugotovili, da vsebuje deset odstotkov mleka in mlečnih izdelkov treh največjih mlekarn na Kitajskem melamin. Kitajska oblast se je zavzela, da bo kaznovala vsa podjetja, pa tudi vplivne ljudi v politiki, za katere se bo izkazalo, da so odgovorni za nastalo situacijo.

Prestrašeni kitajski starši

Po najnovejših podatkih je zaradi dodajanja melamina v mleko samo na Kitajskem zbolelo 6244 otrok, 158 od njih grozi odpoved ledvic, štirje pa so za posledicami pitja kontaminiranega mleka umrli. Oblasti so zdravstvene domove in bolnišnice že pozvale, naj staršem z obolelimi otroki ponudijo brezplačno pomoč, preglede in morebitno zdravljenje. Zaskrbljeni starši so namreč okupirali zdravstvene ustanove po državi, potem ko je afera prišla na dan, saj se bojijo, da bi bil med obolelimi lahko tudi njihov otrok.

Zbolelo je že 6244 kitajskih dojenčkov.
Zbolelo je že 6244 kitajskih dojenčkov. FOTO: Reuters

Medtem pa države uvoznice kitajskega mleka in mlečnih proizvodov ena za drugo uvajajo prepoved uvoza. Zadnja v vrsti je Malezija, ki se je tako pridružila ukrepom Singapurja in Japonske. Singapur je prepoved uvedel že v petek, prav tako včeraj pa je Evropska unija od Kitajske zahtevala pojasnilo, kako se je to lahko zgodilo.

Kitajskega mleka v Sloveniji ni

Iz Kitajske ni uvoza mleka in mlečnih izdelkov na ozemlje Evropske unije in s tem tudi v Slovenijo ne, so sporočili iz Veterinarske uprave Republike Slovenije. Kot dodajajo, Kitajska nima registriranih obratov za trgovanje na območju EU. Kot so sporočili iz zdravstvenega inšpektorata, je možnost prisotnosti melamina v mleku v Sloveniji izredno majhna. Pravijo, da glede na obstoječo zakonodajo v EU uvoz mleka in mlečnih izdelkov iz kitajske v EU ni možen, tudi kitajske oblasti so potrdile, da v EU ni bila izvožena nobena 'potencialno sporna pošiljka'.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
20. 09. 2008 20.35
Saj lahko napišeš sirotka (whey), ali pa npr. pinjenec v prahu (Buttermilchpulver po nemško!). In kakšno zvezo imajo OI s tem melaminom? Mi smo imemli tudi kloramfenikol v mleku, pa je liga NLB čisto normalno potekala, tudi hokejsko prvenstvo ter finale poletov v Planici!
mc_burek@email.si
20. 09. 2008 13.42
pri nas so mlečni izdelki iz kitajske in sicer v obliki aminokislin , whey itd, mislim da so v tej obliki po celi evropi
mitt
20. 09. 2008 12.56
To je pa cena OI!Plačali so jo pa otroci,kajti vedelo se je že med OI,vendar so vse zamolčali.