Tujina

Mirovna operacija v Darfurju?

Adis Abeba/New York, 17. 11. 2006 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

Sudan je na pogovorih s predstavniki ZN, EU, Arabske lige in Afriške unije privolil v mirovno operacijo v Darfurju.

Sudanska vlada je privolila v mirovno operacijo
Sudanska vlada je privolila v mirovno operacijo FOTO: Reuters

Sudanska vlada je na četrtkovih pogovorih s predstavniki Združenih narodov, Evropske unije, Arabske lige, Afriške unije (AU) in držav članic Varnostnega sveta ZN privolila v "hibridno" mirovno operacijo v Darfurju, v kateri bi sodelovali tako pripadniki AU kot ZN. Dogovor je bil sprejet na načelni ravni, potrebno pa bo še dodelati podrobnosti, kot je število pripadnikov mirovne operacije.

Sudanski zunanji minister Lam Akol pravi, da dogovor o omenjeni "hibridni" mirovni operaciji v tej zahodni sudanski pokrajini ne pomeni, da se bodo mirovne sile ZN pridružile enotam AU v skupni akciji v Darfurju. ZN naj bi po njegovih besedah zagotavljali le tehnično pomoč. "Misiji bo poveljevala in jo nadzirala AU, ZN pa ji lahko nudi le tehnično pomoč," je povedal.

Od začetka spopadov februarja 2003 je v nasilju, zaradi lakote in bolezni v zahodni sudanski pokrajini Darfur umrlo že več 100.000 ljudi, več kot dva milijona pa jih je zapustilo domove. Preživetje treh milijonov ljudi je odvisno od mednarodne pomoči. Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan je v nedavnem poročilu o Darfurju opozoril, da se pokrajina približuje katastrofi in da vpletene strani majskega mirovnega sporazuma ne upoštevajo ter še naprej nekaznovano kršijo mednarodno pravo in človekove pravice.

Kot so sporočili udeleženci pogovorov v etiopski Adis Abebi, naj bi bila mešana mirovna misija pretežno afriška, poveljstvo pa bi bilo v rokah ZN. Misija naj bi štela 17.000 vojakov in 3000 policistov, o čemer pa se morajo sudanski predstavniki še posvetovati z oblastmi v Kartumu. Teh 20.000 pripadnikov misije bi se lahko najverjetneje pridružilo 7000 pripadnikom misije AU v Sudanu, ki doslej pri umirjanju razmer niso imeli veliko uspeha.

Udeleženci pogovorov so tudi poudarili, da morajo vse strani v Darfurju nemudoma prekiniti s sovražnostmi, sudanska vlada in uporniki, ki še niso podpisali mirovnega sporazuma, pa naj se čim prej sestanejo. Po javni izjavi o prenehanju sovražnosti bi lahko nato AU posredovala pri neposrednih pogajanjih med vlado in uporniki, ki bi med drugim zagotovila, da bodo odgovorni za nasilje v tej sudanski pokrajini kaznovani.

Zaradi spopadov med vladnimi silami in milicami, ki so pod njenim nadzorom, ter uporniki je v Darfurju od leta 2003 življenje izgubilo že najmanj 200.000 ljudi, več kot dva milijona pa jih je bilo razseljenih. V zadnjem času se je nasilje povečalo in provladne milice džandžavid spet pospešeno zažigajo otroke v kolibah, posiljujejo, mučijo in pobijajo temnopolte prebivalce Darfurja.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mit.ya@email.si
19. 11. 2006 17.31
Avava, imaš prav. Resnica je tako očitna, vendar je kljub temu še vedno daleč za očmi vsakdanjih ljudi, ki živijo svoja omejena življenja in postopajo po svetu, kot ovce brez pastirja. Veliko časa bo preteklo, preden se bo dvignila mera zavesti nad dogajanjem v svetu. Do takrat pa si bodo ljudje še naprej podzavestno zatiskali oči pred vsem sranjem, ki se dogaja okoli njih.
avava
19. 11. 2006 16.42
EVO PA POGLEJMO AMERIŠKO DEMOKRACIJO ZAKAJ RECIMO V SUDANU NE USTAVIJO TAKŠNO NASILJE IN POBOJE POSILSTVA LE ZAKAJ NE KER TAM NI NAFTE OZ.NEČESA KAR BI ONI LAHKO IZKORIŠČALI