Tujina

Milijon Turkov za sekularizem

Izmir, 13. 05. 2007 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najmanj milijon Turkov je z demonstracijami izvajalo pritisk na vladajočo turško islamistično stranko.

Demonstracij se je udeležilo milijon in pol ljudi
Demonstracij se je udeležilo milijon in pol ljudi FOTO: Reuters
V sobotni eksploziji manjše bombe, katere namen naj bi bil bolj prestrašiti kot ubijati, je umrl en človek, 14 oseb pa je bilo ranjenih. Eksplozija je odjeknila v jutranjih urah, ko so prodajalci pripravljali svoje stojnice, na trgu pa še ni bilo večje gneče. Odgovornosti za napad ni prevzel nihče.

Demonstracij, ki jih je v turškem mestu Izmir v bran sekularistični tradiciji v državi organizirala turška opozicija, se je udeležilo skoraj milijon in pol ljudi. Z demonstracijami v Izmiru, ki velja za oporišče turškega sekularizma, je opozicija poskušala ohraniti pritisk na vladajočo turško islamistično Stranko za pravičnost in razvoj (AKP), saj jih skrbi, da želi ta stranka s tem, ko poskuša zasesti tudi predsedniški položaj, povečati vlogo religije v turški družbi.

V preteklem mesecu so v več turških mestih že potekale podobne demonstracije
V preteklem mesecu so v več turških mestih že potekale podobne demonstracije FOTO: Reuters

Zadnjega v vrsti prosekularnih shodov, ki so jih sprožili zapleti ob izvolitvi turškega predsednika, se je kljub sobotni eksploziji bombe na tržnici v Izmirju udeležila velika množica ljudi. Mnoge ceste in mestne vpadnice so bile popolnoma blokirane.

Mestne oblasti so v luči sobotnega napada okrepile varnostne ukrepe ter na ulice poslale kakih 3000 policistov. Nad mestom so za čas demonstracij prepovedali zračni promet, obalo pa je budno nadzorovala obalna straža.

V preteklem mesecu so v več turških mestih že potekale podobne demonstracije v bran turškemu sekularnemu družbenemu redu in proti možnosti, da bi položaj predsednika, ki je v preteklosti veljal za branik turškega sekularizma, zasedel islamist.

Mestne oblasti so v luči sobotnega napada okrepile varnostne ukrepe ter na ulice poslale kakih 3000 policistov
Mestne oblasti so v luči sobotnega napada okrepile varnostne ukrepe ter na ulice poslale kakih 3000 policistov FOTO: Reuters

Potem ko je AKP za predsednika predlagala svojega kandidata, je opozicija volitve v parlamentu bojkotirala in dosegla razveljavitev njihove ustavnosti pred ustavnim sodiščem. Parlament je nato sprejel ustavno dopolnilo, po katerem naj bi predsednika po novem volili na splošnih volitvah, a mora spremembo najprej potrditi še predsednik države. Državi se medtem 22. julija obetajo predčasne parlamentarne volitve.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
14. 05. 2007 19.10
+1
Victoriosus, sekularizem je sekularizem, pa ni važno katera religija je dominantna v državi.
victoriosus
14. 05. 2007 19.08
Veš, nintendo, če primerjaš Turčijo in Slovenijo, potem se mi tvoje znanje zunanje politike, diplomacije in islama/katolicizma strašno smili. Lp
Vegos
13. 05. 2007 23.52
Narobe svet...
nintendo64@email.si
13. 05. 2007 23.48
+1
Turki se borijo za sekularizem, mnoge zahodno evropsko države pa ga izgubljajo...tudi Slovenija.
deattack@email.si
13. 05. 2007 16.23
bravo Turki, ne pustite da vaso drzavo spremenijo v strogo islamisticno.