Tujina

Matere proti Del Pontejevi

Sarajevo/Podgorica, 09. 07. 2007 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na njenem mestu po večletnem, igranju s čustvi preživelih ne bi prišla v Potočare, je dejala Srebreničanka.

Sorodniki žrtev se sprašujejo, ali je Del Pontejeva pozabila na obljube
Sorodniki žrtev se sprašujejo, ali je Del Pontejeva pozabila na obljube FOTO: Reuters

Več združenj mater in žena žrtev pokola v Srebrenici je izrazilo nestrinjanje z napovedano udeležbo glavne tožilke Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavija Carle Del Ponte na sredini spominski slovesnosti v Potočarih. "Na njenem mestu po tolikih lažnih obljubah in večletnih poigravanjih s čustvi preživelih ne bi prišla v Potočare," je dejala Hatidža Mehmedović iz združenja Mater Srebrenice.

Del Pontejeva je v Črni gori začela večdnevno turnejo po regiji.

Naj ne pričakuje, da jo bomo dočakale odprtih rok, saj je nezaupanje in razočaranje družin ubitih prebivalcev Srebrenice v njeno delo večje kot kdaj koli, je dejala vodja združenja Mater enklave Srebrenica in Žepa Munira
Subašić
. "Kje je zdaj njena poštenost, zaradi katere se domnevno ni udeležila spominske slovesnosti ob 10. obletnici genocida v Srebrenici, ker še niso prijeli bivšega političnega in vojaškega voditelja bosanskih Srbov, Radovana Karadžića in Ratka Mladića? Kakšna je sedaj razlika, ali morda misli, da smo pozabili nanju in na njene obljube?" je še dejala za današnji sarajevski Dnevni avaz.

V Potočarih bodo pokopali še 465 srebreniških žrtev
V Potočarih bodo pokopali še 465 srebreniških žrtev FOTO: Reuters

Del Pontejeva se bo v sredo udeležila spominske slovesnosti v Potočarih ob 12. obletnici pokola v Srebrenici, v katerem so po zasedbi tega varovanega območja ZN srbske sile pod poveljstvom Mladića in Radislava Krstiča julija 1995 ubile več kot 8000 bošnjaških moških in fantov. Na slovesnosti, med katero bodo pokopali trupla 465 identificiranih žrtev pokola, bosta govorila predsedujoči predsedstvu BiH Nebojša Radmanović in župan Srebrenice Abdurahman Malkić. V spominskem centru je pokopanih že 2500 žrtev.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arto Šmeky
10. 07. 2007 19.24
Kurc pa tale Haag...Mladić pa Karadžić bi mogla bit že zdavnej aretirana!
anzi_mahackala
10. 07. 2007 14.20
Zgleda, da imajo novega pisca v urednistvu in mu je tako dolgcas, da si odpre kdaj pa kdaj literco. :)
mofo@t-2.net
10. 07. 2007 13.24
Vsak se lahko zmoti ;-) Ampak tukaj je še vrstni red besed sumljiv, pa še kaka vejica manjka ;))
limonca4
10. 07. 2007 13.19
Ah, vsak se lahko zmoti, tudi jaz ;-) Sicer pa je: ... po večletneM igranju ...
mofo@t-2.net
10. 07. 2007 13.13
"Na njenem mestu po večletne, igranju s čustvi preživelih ne bi prišla v Potočare, je dejala Srebreničanka." Naj mi še kdo prevede ta stavek pa bo lepo... Eh lektorji pa taki.
budda
10. 07. 2007 13.04
no dj ti za DOM SPREMNI nehej ane. v vojni se dogaja sranje tako z ene kakor z druge strani. zakaj pa američani niso nkol krivi? zato ker jih nihče ne upa obtožt in zato, ker špilajo polcaja
enopitar@hotmail.com
10. 07. 2007 04.24
TU VAM JE DOKAZ,KDO IN KAJ SO SRBI!!!