Tujina

Maroko popušča glede Perejila

Madrid, 19. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Maroški zunanji minister Mohamed Benaisa je zagotovil, da Maroko ne bo ponovno zavzel spornega otoka Perejil, ko ga bodo zapustili španski vojaki.

"Če želi španski premier Jose Maria Aznar, da ga jemljemo resno, mora umakniti svoje sile ne le z otoka Perejil, temveč z vseh delov maroške obale," je poudaril Benaissa.

Minister je v izjavi za španski radio povedal, da so takoj po umiku španske vojske pogajanja možna. Španska zunanja ministrica Ana Palacio pa je v četrtek dejala, da bo španska vojska Perejil zapustila takoj, ko bo Maroko resno zagotovil, da ga ne bo vnovič zasedel.

Maroški zunanji minister Mohamed Benaissa je v četrtek svetoval Španiji, naj "umakne svoje sile z vseh delov maroške obale".

Španska zunanja ministrica od Maroka zahteva resna zagotovila
Španska zunanja ministrica od Maroka zahteva resna zagotovila FOTO: Reuters

Ameriški državni sekretar Colin Powell pa je v četrtek pozval svojo špansko kolegico Ano Palacio, naj poskuša z Marokom najti mirno rešitev za spor glede otoka Perejil. Powell se je o sporu med Španijo in Marokom po telefonu pogovarjal tudi z maroškim kraljem Mohamedom VI. Sogovornika sta izmenjala stališča glede spora, ki je nastal, ko se je na otočku 11. julija namestilo 12 maroških vojakov in tam postavilo nadzorno točko. Španska vojska je v sredo zjutraj zavzela otoček, prijela šest maroških vojakov in jih predala Maroku.

SORODNI ČLANKI