Tujina

Maroko naj se umakne

Bruselj, 14. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska unija je od Maroka zahtevala, naj umakne svoje sile s španskega otoka Perejil pred severnoafriško obalo, na katerem so se maroški vojaki izkrcali v četrtek.

Španska vojaška ladja patruljira v bližini otočka Perejil
Španska vojaška ladja patruljira v bližini otočka Perejil FOTO: Reuters

"EU izraža popolno solidarnost s Španijo in Maroko opominja, naj takoj umakne svoje sile," je zapisalo dansko predsedstvo unije. V spor se je na prošnjo Madrida že včeraj vključil predsednik Evropske komisije Romano Prodi, ki se je o vprašanju po telefonu pogovarjal z maroškim premierom Abderahmanom Jusufijem. Ta mu je zagotovil, da si bo prizadeval za čimprejšnjo rešitev spora.

Do zaostritve odnosov med Španijo in Marokom je prišlo potem, ko se je okoli dvanajst maroških vojakov v četrtek izkrcalo na 13,5 hektarjev velikem otoku Perejil, kjer so vzpostavili nadzorno točko. Po zasedbi je Španija okrepila svoje enote v Gibraltarski ožini. Špansko obrambno ministrstvo je mobiliziralo več fregat, korvet in podmornic kot tudi helikopterjev in letal, so v soboto poročali španski mediji, ki so se sklicevali na vojaške kroge v Madridu. Španska vlada od Maroka zahteva, da umakne svoje vojake z otoka, kar pa vlada v Rabatu zavrača, saj trdi, da je otok Perejil maroško ozemlje.

Mediji o sporu

Španci menijo, da gre za povračilni ukrep za španske vojaške vaje. Zasedba pa bi obenem lahko Maročane tudi odvračala od notranjepolitičnih vprašanj ali pa pomenila pritisk na Madrid zaradi Zahodne Sahare.

Španski tisk v zvezi z incidentom predvsem sprašuje o smiselnosti zasedbe otoka v velikosti treh nogometnih igrišč, ki ne igra nobene strateške ali gospodarske vloge. Španski tisk sicer domneva, da bi lahko bila zasedba Perejila povračilo za vojaške vaje petih ladij španske mornarice blizu obale El Hoceima na severu Maroka pred nekaj več kot tednom dni, proti čemur je Rabat ostro protestiral.

Nekateri komentatorji pa v nasprotju s tem menijo, da poskuša Maroko z zasedbo otočka, ki sovpada s poročnim slavjem maroškega kralja Mohameda VI., prebivalstvo odvrniti od notranjepolitičnih vprašanj ali pritisniti na Madrid glede vprašanja Zahodne Sahare. Maroški tisk je namreč Španiji, nekdanji kolonialni velesili, večkrat očital, da podpira osvobodilno gibanje Polisario, ki se bori za neodvisnost Zahodne Sahare. Drugi komentatorji pa so prepričani, da želi Rabat z zasedbo Perejila od Španije izsiliti enklavi Ceuta in Melilla.

Incident ni izjema

Zadnji incident je le eden v vrsti manjših sporov med državama. Pri tem gre predvsem za vprašanja ribiških pravic, ilegalnega priseljevanja ali pridobivanje zemeljskega plina. Rabat je sicer oktobra lani iz Madrida odpoklical svojega veleposlanika. Po mnenju Španije pa je lahko njena južna soseda zaradi t.i. peteršiljske krize (perejil pomeni peteršilj) le na izgubi. Španija je namreč za Francijo drugi največji trgovinski partner Maroka.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA