Tujina

Ljudem zmanjkuje hrane, spopadi se nadaljujejo

Tripoli, 03. 05. 2011 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Spopadi v Libiji se nadaljujejo. Medtem ko humanitarna ladja čaka na dovoljenje, da lahko pripluje v pristanišče v Misrati in evakuira več kot 1000 civilistov, pa so mesta v libijskih gorah na zahodu na robu lakote.

Sile, zveste Moamerju Gadafiju, so okrepile svoj naskok na uporniška območja v libijski gorah na zahodu, so sporočili uporniki, begunci pa so dodali, da so mesta v oddaljenih regijah na robu lakote.

Na mesto Zintan je priletelo vsaj deset raket, je povedal predstavnik upornikov Abdulrahman. ''Gadafijeve sile so streljale na mesto iz zasede, ki so jo postavile severno od Zintana,'' je dodal.

Beguncev je vedno več.
Beguncev je vedno več. FOTO: Reuters

Mesto Berber v zahodnem gorovju, ki leži blizu meje s Tunizijo, pa je, potem ko se je pridružilo protivladnim protestom, ki so izbruhnili pred dvema mesecema, napolnjeno z vladnimi silami. ''Če bi ostal tam, bi bili moji dve hčerki že mrtvi,'' je povedal 35-letni Fatma Douri, ki je pobegnil iz mesta Jafran. ''Obleganje mesta je treba nujno odpraviti, sicer bo med mrtvimi v naslednjih nekaj tednih na tisoče otrok," je dodal.

Tako kot uporniki v drugih delih Libije želijo tudi uporniki v zahodnih gorah več pomoči zahodnih zračnih sil. Na vprašanje, ali so bili Natovi zračni napadi na Gadafijeve sile okoli Zintana uspešni, je Abdulrahman dejal: ''Ne. So boljši kot nič, vendar bi lahko naredili mnogo več. Tarče so jasne. Če jih lahko vidijo uporniki, jih lahko opazijo tudi Natova letala in jih uničijo.''

Spopadi v Misrati
Spopadi v Misrati FOTO: Reuters

Boji se nadaljujejo tudi v Misrati

Po besedah predstavnika upornikov so se včeraj spopadi nadaljevali tudi v Misrati, predvsem v bližini mestnega letališča, ki je pod nadzorom Gadafijevih sil.

Zaloge hrane se v mestu drastično manjšajo. Sadje, zelenjava in meso so postali pravi luksuz, pred pekarnami pa naj bi prebivalci v vrstah tudi do dve uri čakali na kruh. Ker je letališče pod Gadafijevim nadzorom, lahko uporniki zaloge nabavijo le prek morskih poti.

Nato je okoli pristanišča iskal protiladijske mine in sporočil, da so uničili dve od treh min, ki so jih podtaknile vladne sile. Mine naj bi bile majhne in zato jih je bilo težko zaznati, vendar bi lahko vseeno povzročile resno škodo.

Čakanje na rešitev

Mednarodna organizacija za migracijo pa je medtem pozvala Nato in libijsko vlado, naj dovolita njihovi reševalni ladji, da evakuira 1000 nasedlih afriških migrantov in številne hudo ranjene civiliste. Ob obali namreč ladja čaka že vse od sobote. ''Govorili smo z direktorjem pristanišča v Mistari in poskuša vprašati Nato, ali nam dovolijo, da se zasidramo v Misrati. Vendar Nato, zaradi njim znanih razlogov, mogoče ker niso prepričani glede varnosti … še ni dal dovoljenja,'' je povedal predstavnik organizacije.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marjanka9
04. 05. 2011 07.46
O tem kaj se dogaja v Italiji pa nič ne pišejo. Poglejte italijanske časopise. Italijanska vlada je sprejela pogoje sodelovanja v napadu na Libijo - omejeno trajanje sodelovanja, v nobene primeru ne s kopensko vojsko, nobenega povišanja davkov zaradi vojne, pred vsako operacijo v kateri sodeluje Italija soglasje parlamenta, sodelovanje vseh držav v vojni pri reševanju vprašanja beguncev... Berlusconi je moral pristati na zahteve poslancev, sicer bi vlada padla. Če se to razve in razširi po Evropi (tudi v drugih državah je vprašljiva podpora napadu) je konec operacije in tako danes Clintonova že leti v Italijo... Izgleda res pomembno dogajanje pa se o njem nič ne piše. To je funkcija medijev - povedati kar nekdo želi povedati in zamolčati, kar želi zamolčati...
marjanka9
04. 05. 2011 07.37
anti.pahor :-) Res je. Nato jim stalno nudi neko človekoljubno pomoč, tako da jim je kar težko slediti:-) Pred parimi dnevi so jim hoteli dostaviti hrano in zdravila, Zdravila za uboge Afričane, ki so bolni... Ko to ni šlo skozi pa (mogoče na isto ladjo) želijo vkrcati uboge nasedle (??) Afričane...
bnam 2707
04. 05. 2011 07.03
Neverjetni "uspehi "zveze NATO in njihovih satelitov. Kaj jim je uspelo narediti iz ene neodvisne države bogate z nafto. Slovenija mora zapustiti to združbo,ki po svoje tolmači resolucijo OZN .
Slo.pogreb
03. 05. 2011 22.08
Gadafi jim je ponudil premirje ter pogovore ampak jih niso hoteli sprejet . Me pa zanima kaj bo ko bo Gadafi opravil z uporniki in ne bo vec vojne v drzavi ,ko Nato ne bo imel vec opravicila za bombariranje Libije to bo zanimiva situacija . Namrec jasno je da Zahod hoce da Gadafi gre ampak potem se bodo lahko obrisal pod nosom
Slo.pogreb
03. 05. 2011 22.03
marjanka9 Se enkrat , pocas preber clanek
Slo.pogreb
03. 05. 2011 22.02
bruselj3 Tvoj komentar s katerim se strinjam je v nasprotju z tvojo sliko , na kateri je baroso ce se ne motim , isti ameriski sluga ko vsi ostali .
alterego
03. 05. 2011 19.32
pa kaj, važno je, da je Osama mrtev...
bruselj3
03. 05. 2011 17.21
24 ur, nehajte nas futrat s tole ameriško teroristično propagando!
bruselj3
03. 05. 2011 17.20
ameriški teroristi še naprej naapdajo svobodno državo!
Smrekar1
03. 05. 2011 14.52
Od kje ti da bi jih odpeljali v Misrato oz v Libijo? Odpeljati jih hočejo IZ Misrate in IZ Libije. To mi zgleda, kot da imaš hude probleme z bralnim razumevanjem.
marjanka9
03. 05. 2011 13.38
Kje so našli ravno Libijo, da izkrcajo afriške migrante in ranjene civiliste. Izkrcati jih hočejo na najbolj vroče bojišče?? Zakaj jih ne odpeljejo v Tunizijo, Egipt, Alžirijo ali pa v Evropo. A v Libiji bodo varni in zdravstveno oskrbljeni, ko imajo že polno svojih ranjencev? In pišejo tudi, da jim je v Libiji pričelo primanjkovati tudi hrane. To mi zgleda, kot da se hočejo znebiti teh 1000 ljudi, ne pa jim pomagati...