Tujina

Ljubezen na begu

London, 14. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

On piše o 'podivjanih vulkanskih čustvih' do ženske, ki jo imenuje 'najdražje bitje'. Hrepeni po ponovnem skrivnem srečanju z njo.

Radovan in Ljiljana Karadžić v srečnejših časih.
Radovan in Ljiljana Karadžić v srečnejših časih. FOTO: POP TV

Ne gre za besede iz poceni ljubezenskih romanov ali mehiških nadaljevank, pač pa za besede, ki jih je napisal najbolj iskani obtoženec Haaškega sodišča, Radovan Karadžić, v pismih svoji ženi. Pisma je pridobil britanski The Times od Karadžićevih 'zasledovalcev'.

Čeprav se je pisec pisem močno trudil, da bi prikril natančno lokacijo, na kateri se skriva, pa pisma izdajajo veliko ključnih podatkov o Karadžićevi morali, njegovih metodah za komunikacijo in o tem, kako mu je uspelo, da se je tako dolgo izogibal aretaciji.

Radovan Karadžić piše, da bi za odkritje njegovega skrivališča bil potreben 'bataljon' in dodaja: 'Seveda je previdnost potrebna, vendar pa prevelik strah in paranoja nista potrebna,' Govori tudi o 'Bogu, ki ga čuva in ohranja pri močeh'. Prav tako zliva bes na Biljano Plavšić, nekdanjo podpredsednico bosanskih Srbov, ki se je predala Haaškemu sodišču in jo imenuje 'senilna, zapeljana in prestrašena starka'.

Pisma za njegovo ženo Ljiljano in tista, ki jih ona piše njemu, prenašajo kurirji. Karadžić večkrat omenja nekega 'Brkića' in še nekoga ki ga imenuje 'psica'.

Pisma naj bi našli ob preiskavah Karadžićeve hiše na Palah.
Pisma naj bi našli ob preiskavah Karadžićeve hiše na Palah. FOTO: POP TV

V nekem pismu se ji zahvaljuje za obleke, ki jih je poslala: "Hvala za darila. Obleke so majhne in majice so verjetno premajhne za dve številki, tako da jih ni treba več pošiljati. Pisane srajce so v redu, čeprav so tiste, velikosti XXL, nekoliko velike, ampak to je kompliment zame. Mislim da sem v vnjih videti zelo eleganten....Za zdaj imam dovolj nogavic."

Prav tako izrecno navaja, da ga je žena obiskala, čeprav sama zatrjuje, da ga ni videla že pet let. V pismih omenja organiziranje njunega ponovnega snidenja. "Verjamem, da si želiš priti. Vendar o tem ne morem odločati, s tem se ukvarja R," piše Karadžić. Ni znano, kdo naj bi bil R.

"Vem da je stvar občutljiva, vendar ni nikoli bila neobčutljiva. Poletje je praktično tukaj, vsakdo nekam gre, zato to ne bi smel biti problem. Večkrat so te že videli in nihče ni posumil, da potuješ sem in tja," piše Karadžić. "Vse lahko odkrijejo, vendar če se ti bo zgodilo kaj posebnega, se lahko še vedno vrneš po dveh urah, ponoviš še enkrat na drugem mestu po več urah ali pa na istem mestu, potem ko se ljudje zamenjajo," piše v nekem pismu, v katerem naj bi dajal ženi inštrukcije za obnašanje ob obisku v njegovem skrivališču.

Ljiljana Zelen Karadžić trdi, da moža ni videla že zadnjih pet let, vendar pisma govorijo drugače.
Ljiljana Zelen Karadžić trdi, da moža ni videla že zadnjih pet let, vendar pisma govorijo drugače. FOTO: POP TV

Šest Karadžićevih pisem soprogi, ki jih je napisal v času od aprila 2001 do decembra 2002 je prišlo v medije prav v času, ko se svet spominja desetletnice pokola v Srebrenici in ko mnogi mediji namigujejo, da naj bi se drugi najbolj iskani haaški obtoženec, Ratko Mladić, pogajal o predaji. Pisma so verjetno zasegli ob preiskavah Karadžićeve hiše na Palah. Viri blizu Haaškega sodišča pa menijo, da so pristna.

Karadžića so nazadnje videli v Beogradu avgusta leta 2001. Tožilci haaškega sodišča in pripadniki mednarodnih sil menijo, da se najverjetneje skriva v gorah na obmejnem območju med BiH in Črno goro, čeprav o tem nimajo trdnih dokazov. Vsi domnevni poskusi, da bi ga izsledili ali aretriali so se doslej končali brez uspeha.

Vendar pisma izdajajo, da Karadžić močno hrepeni po ženi – prav tako psihiatrinji, ki jo je srečal kot študent v Sarajevu. "Najdražja, skoraj štiri desetletja si meni najdražje bitje," je pisal na božični večer leta 2002. "Ljubim te in poljubljam v mislih... Neskončno te ljubim. Komaj čakam, da te znova vidim in objamem," je takrat zapisal. "Ne želim v pismih pisati o tem, kar bova počela ali kaj bi rada – sram me je."

SORODNI ČLANKI