Tujina

'Streljajo na vse, kar se premika'

Damask/Tripoli, 22. 04. 2011 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
7

V Libiji se nadaljujejo srditi boji. Gadafijeva vojska poskuša prevzeti nadzor v Misrati – tudi s pomočjo ostrostrelcev na nekaterih stavbah, ki v zasedi čakajo na upornike.

Libijska državna televizija poroča, da je zaradi Natovih napadov v mestu Sirta ponoči umrlo devet ljudi. Med njimi naj bi bili tudi uslužbenci državnega vodovodnega podjetja. Sicer so koalicijski zračni napadi zmanjšali moč vojaških sil libijskega voditelja Moamerja Gadafija za približno 30 oz. 40 odstotkov, je povedal poveljnik združenega poveljstva ameriške vojske, admiral Mike Mullen.

Dodal je še, da je konflikt na območju Adžabije in Brege prišel do mrtve točke. Obenem je izrazil prepričanje, da bodo Natove sile nadaljevale z obstreljevanjem vojaških zmogljivosti libijskih vladnih sil, a zatrdil, da do dobave orožja libijskim upornikom ne bo prišlo. "Mislim, da je dolgoročni cilj odhod Gadafija in njegovih sinov z oblasti ter iz države," je še poudaril Mullen.

Medtem Gadafijevi možje poskušajo prevzeti nadzor v mestu Misrata. Sedem ostrostrelcev je zavzelo položaje na strehah osemnadstropne stavbe in v zasedi čakalo na upornike. "Streljajo na vse, kar se premika. Zelo dobri so, pravi profesionalci," je povedal upornik Badr Muhammad. A kot je dodal, so dva ostrostrelca že ubili, tri ujeli, dva pa sta pobegnila.

Spopadi v Misrati
Spopadi v Misrati FOTO: Reuters

McCain: Uporniki so junaki!

Prestolnico libijskih upornikov Bengazi pa je danes obiskal ameriški republikanski senator John McCain. Pred sodišče je prispel s konvojem dveh črnih terenskih vozil ter v spremstvu predstavnika prehodnega libijskega nacionalnega sveta. Pred zgradbo ga je pričakala množica približno 50 ljudi, ki so skandirali "Libija svobodna, Gadafi, odidi, hvala, Amerika, hvala, Obama!" Peli so še: "Hudobni Gadafi je odšel in McCain je prišel."

Senator McCain, ki je v Bengazi prispel, da bi "lahko ocenil situacijo na terenu", je po sestanku s prehodnim libijskim nacionalnim svetom upornike označil za "svoje junake", Združene države pa pozval, naj jih priznajo kot pravi glas ljudstva in premoženje, ki so ga zamrznili Gadafiju, namenijo njim.

Nato je pozval, naj okrepi svoje napade na Gadafijevo vojsko, Zahodne sile pa bi po njegovem mnenju upornikom morale pomagati z urjenjem mož, orožjem in drugimi vojaškimi aktivnostmi. "Pozivam vse, zlasti pa Združene države, naj nacionalni svet priznajo kot legitimni glas libijskega ljudstva. To pravico so si zaslužili, Gadafi pa si je kriv sam, ker napada svoje ljudi,“  je povedal.

McCain je najvišji ameriški politik, ki je po začetku ljudskih uporov proti režimu Gadafija sredi februarja obiskal vzhod države, ki ga obvladujejo uporniki. 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mes
23. 04. 2011 00.11
Naši oziroma zahodni mediji ze spet serjete samo po eni strani. Do zdaj so bili vsi libijci slabi naenkrat pa obstajajo dobri in slabi. Kam to vodi kam to gre to vaše nakladanje. Icvijnžal !
Cjele
22. 04. 2011 22.15
Gadafi ima prav kar počne!!!
erikon
22. 04. 2011 21.44
V Libiji gre za klasičen državni prevrat manjšine z vso pomočjo zahoda ,ki se mu cedijo sline po nafti...najprej vam bo vse razbil,nato pa bo vse kupo za male denarje.....hlapec je vednoi hlapec....to me spominja na nas Slovence
k8rc
22. 04. 2011 21.43
v libijo si upajo v črnske četrti v ZDA pa ne ? kakšna ironija zemlja se premika , najo tudi streljajo ?
erikon
22. 04. 2011 21.41
JA ja ja...uporniki...ko se bo to enkrat končalo boste dobili račun za vsako raketo ki so jo zahodnjaki istrelili,zraven tega pa boste vse kar imate (nafto,plin),prodali za male denarje da boste vsaj malo obnovili kar so NATO-vci porušili...znano je pa da oni najraje rušijo infrastrukturo.....tako da nazadnje ne boste imeli neč in ko se boste streznili boste spoznali da ste zopet sužnji v lastni državi prav tako kot ste nekoč bili,in boste po smeteh iskali skorjico kruha,če jo bo zahodnjak slučajno odvrgo......
lotmerzanec
22. 04. 2011 19.38
Libijci nikoli več neboste živeli tako kod pod Gadafijem! Za to vstajo vam bo še zelo žal,imeli boste demokracijo katera bo zelo draga!
major1
22. 04. 2011 18.54
Naj pomnijo odhod Gadafija za večno.