Tujina

Libija opozarja ZDA

Washington, 02. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Libija je pozvala ZDA, naj ukinejo sankcije, sicer ne bo odškodnin za svojce žrtev strmoglavljenega letala leta 1988. Končal pa se je prvi obisk inšpektorjev IAEA.

Libijski premier Šukri Ganem je pozval ZDA, naj do 12. maja ukinejo sankcije, sicer svojci žrtev leta 1988 strmoglavljenega potniškega letala ne bodo prejeli odškodnin.

Doslej je Libija vsaki družini izplačala štiri milijone dolarjev. V skladu z dogovorom, sklenjenim avgusta lani med Tripolijem, Washingtonom in Londonom, pa se lahko odpove izplačilu preostale odškodnine, če ZDA do 12. maja ne bodo ukinile sankcij.

"ZDA morajo hitro ukrepati in se tako zahvaliti Libiji, ker se je odrekla programu orožja za množično uničevanje," je v pogovoru za časnik New York Times poudaril Ganem. Obenem je opozoril, da je ohranitev sankcij "notranji ukrep" ZDA.

Sankcije proti Libiji so Združeni narodi odpravili septembra lani, potem ko je Tripoli uradno prevzel odgovornost za napad na boeing ameriške družbe Pan Am nad škotskim Lockerbiejem decembra 1988, v katerem je umrlo 270 ljudi. Režim Moamerja Gadafija je tudi sklenil tudi dogovor, da bo Libija svojcem žrtev napada izplačala približno 2,7 milijarde dolarjev odškodnin.

Tripoli opozarja, da ne bodo plačali vseh odškodnin, če ZDA ne odpravijo sankcij
Tripoli opozarja, da ne bodo plačali vseh odškodnin, če ZDA ne odpravijo sankcij FOTO: Reuters

Libija je nedavno presenetila svet z odločitvijo, da se odpoveduje orožju za množično uničevanje in da sprejme mednarodne inšpektorje za nadzor oborožitve. Kot je priznal Tripoli, si je prizadeval pridobiti jedrsko gorivo, razpolaga pa tudi s centrifugami in ostalo tehnologijo, potrebno za bogatenje urana.

Inšpektorji IAEA končali prvi obisk v Libiji

Inšpektorji so pri preiskavi zadovoljni s sodelovanjem Libije
Inšpektorji so pri preiskavi zadovoljni s sodelovanjem Libije FOTO: Reuters

Inšpektorji Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) so končali prvi obisk v Libiji, kjer so bili deležni popolnega in celovitega sodelovanja oblasti v Tripoliju, kot je na Dunaju povedal tiskovni predstavnik IAEA Mark Gwozdecky. Inšpektorji, ki so se iz Libije vrnili v četrtek, so tam obiskali devet od desetih objektov, povezanih z vojaškim jedrskim programom, kraj, kjer skladiščijo naravni uran, pa naj bi strokovnjaki pregledali v kratkem.

Gwozdecky je sicer dejal, da IAEA po tem obisku še ne more sprejeti zaključka, da je Tripoli popolnoma opustil jedrski program, posredno pa je odgovoril tudi na ameriške kritike glede pogojev hitrih inšpekcij strokovnjakov ZN v Libiji. "IAEA ima ekskluzivno odgovornost pri inšpekcijah spoštovanja Sporazuma o neširjenju jedrskega orožja (NPT). Odgovorili smo hitro, opravili smo svoj posel," je dodal Gwozdecky.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA