Tujina

Libanon kliče na pomoč

Bejrut/Jeruzalem, 15. 07. 2006 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
32

Izrael je napadel večja libanonska mesta. Libanon je popolnoma opustošen, premier pa prosi za pomoč.

Libanonski premier Fuad Saniora je pozval k takojšnjemu premirju. Dejal je, da je Libanon po izraelskih napadih popolnoma opustošen. Premier je še zaprosil za mednarodno pomoč, pri čemer je pozival predvsem Združene narode, naj takoj ukrepajo.

Nasilje na Bližnjem vzhodu se nadaljuje. Predstavnik izraelske vojske je sicer sporočil, da Izrael ne namerava spodbujati dolgoročnega konflikta ali vojne. Je pa možno, da bodo izraelske sile vdrle v Libanon, je dodal.

Izrael je tudi napovedal, da bo napadal šole, tovarne in javne ustanove na severu Libanona, kjer naj bi se zadrževali privrženci libanonskega gibanja Hizbolah, je sporočilo izraelsko obrambno ministrstvo.

Izraelske sile so z bojnimi helikopterji in vojnimi ladjami obstreljevale pristaniško mesto Tripoli na severu Libanona, z vojnimi ladjami pa so prvič napadle tudi središče Bejruta, pri čemer so zadele svetilnik in pristanišče. Izrael je spet napadel predmestje na jugu Bejruta in uničil sedež libanonskega gibanja Hezbolah, prvič pa je prišlo do napada na nikogaršnje ozemlje med Libanonom in Sirijo na mejnem prehodu Masna.

Izraelska vojska je sicer zanikala napad na sirsko vojaško oporišče na sirski strani meje, njene besede pa so potrdili tudi sirski predstavniki, ki menijo, "da je poročanje o izraelskem obstreljevanju sirskih vojaških oporišč brez osnove". Vladajoča sirska stranka Baas je medtem kljub izraelskim in ameriškim pozivom, naj pomaga brzdati napade Hezbolaha spet izrazila "polno podporo" protiizraelskim napadalcem.

Izraelska vojaška ladja v libanonskih vodah
Izraelska vojaška ladja v libanonskih vodah FOTO: Reuters
V znak protesta proti izraelski ofenzivi v Libanonu in Gazi se je na ulice v arabskih državah zgrnilo več deset tisoč demonstrantov. Protestniki v Jordaniji, Iraku in Siriji so zgoroženi, da je Izrael akcijo usmeril tudi proti civilistom. Vzklikali so protiameriška gesla in nasprotovali ameriškimu vetu na resolucije, s katerimi bi Varnostni svet ZN obtožil izraleske vojaške ukrepe.

Pred sobotnim uničenjem sedeža Hezbolaha so izraelske sile sedež gibanja in stanovanje vodje Hezbolaha Hasana Nasralaha v Bejrutu obstreljevale že v petek. Do sobotnega napada je prišlo po petkovi objavi zvočnega posnetka, na katerem je Nasralah Izraelu zagrozil z odkrito vojno in novimi raketnimi napadi ter po maščevalnem petkovem napadu Hezbolaha na izraelsko vojaško ladjo ob libanonski obali. Izraelska vojska je v soboto sporočila, da so na uničenem delu plovila med vračanjem v izraelsko pristanišče Haifa odkrili truplo enega od štirih pogrešanih izraelskih vojakov.

Umrli na begu

Medtem je v izraelskih napadih na jugu Libanona v soboto življenje izgubilo okoli 30 civilistov, od tega jih je po zadnjih podatkih 20, med njimi ženske in otroci, umrlo v izraelskem napadu na avtomobil in avtobus, s katerimi so civilisti bežali iz libanonske ob meji z Izraelom. Izrael sicer obžaluje smrt 20 libanonskih civilistov, vendar pa za to krivi libanonsko gibanje Hezbolah, zaradi katerega naj bi bila njihova življenja v nevarnosti, je sporočila izraelska vojska.

Več tisoč Libanoncev z obmejnih območij z Izraelom zapušča domove zaradi strahu pred izraelskimi napadi in zaradi izraelskih groženj prebivalstvu. V štiridnevni izraelski ofenzivi na Libanon, ki se je začela po zajetju dveh izraelskih vojakov s strani libanonskega gibanja Hezbolah je življenje izgubilo že več kot 90 Libanoncev, večinoma civilistov.

Deklica beži z družino z ogroženega območja
Deklica beži z družino z ogroženega območja FOTO: Reuters
Zunanji ministri 18 arabskih držav, članic Arabske lige, so v Kairu soglasno sprejeli resolucijo, ki Varnostni svet Združenih narodov poziva, naj posreduje in prekine stopnjevanje konflikta na Bližnjem vzhodu. Kot je povedal generalni sekretar Arabske lige Amr Musa, "je mirovni proces na Bližnjem vzhodu mrtev, celoten proces je potrebno ponovno predati VS ZN".

Izraelske vojaške sile so v soboto nadaljevale tudi z obstreljevanjem mostov, cest in vasi v Libanonu, rakete pa so odvrgli tudi v bližini dveh palestinskih begunskih taborišč in izstrelili v bližini obalnega mesta Sidon. Izrael je v soboto obstreljeval tudi stanovanjsko naselje v mestu Balbek na vzhodu države, kjer živijo visoki predstavniki gibanja Hezbolah, pri čemer je ena od raket padla tudi na stanovanje šejka Mohameda Jazbeka, enega od visokih predstavnikov gibanja. Ta se v času napada sicer ni nahajal v stanovanju.

Medtem je Hezbolah v soboto z raketami dvakrat obstreljeval mesto Tiberias ob Galilejskem morju, od koder o žrtvah niso poročali, Izrael pa je vzpostavil protiraketni ščit v mestu Haifa na severu Izraela.

Turisti se vračajo domov

Izraelski vojaki obstreljujejo libanonske cilje
Izraelski vojaki obstreljujejo libanonske cilje FOTO: Reuters

Zaradi naraščanja napetosti na Bližnjem vzhodu je več evropskih držav že začelo evakuacijo svojih državljanov iz Libanona. Italija in Španija sta pri odhodu iz Libanona pomagali že 300 oziroma 120 državljanom, Velika Britanija in Francija pa pripravljata podobne ukrepe. Tudi iz ameriškega zunanjega ministrstva so sporočili, da načrtujejo evakuacijo okoli 25.000 Američanov, načrte pa bodo dokončali še ta konec tedna. Po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva se v Libanonu nahajata dva slovenska državljana, ki pa naj bi iz države odpotovala v nedeljo. Dva slovenska državljana, ki sta prav tako bivala v Libanonu, pa sta že na poti v domovino.

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jeti@email.si
16. 07. 2006 12.14
+1
Urednik "hvala" za brisan post. Pač ni bil napisan tak kot si ga ti verjetno želiš.
Rijad Proši?
16. 07. 2006 11.35
-1
Nikjer nisem zasledil, da Palestinci delajo paniko. Paniko opisujejo mediji. Pa še to ; brankob- ti se bolj bojiš svojega življenja kot pa palestinec smrti, to si zapomni.
jeti@email.si
16. 07. 2006 10.37
Opomba uredništva 24ur.com: Ta komentar smo v celoti izbrisali zaradi uporabljenega sovražnega govora in zagovarjanja množičnih pobojev, ki predstavljajo zločin proti človeštvu. Iz našega obrazca za prijavo h komentiranju člankov je razvidno, da komentarjev, ki so žaljivi, vulgarni ali izražajo sovražni govor, ne objavljamo. V kolikor boste, 'jeti@email.si', tudi v v prihodnje uporabljali sovražni govor, vaših komentarjev ne bomo objavljali !
Maltežan
16. 07. 2006 10.24
brankob: Mam velik proti tem Izraelcem! Delajo zgago, Šaron je izzival Palestince s svojim pohodom na tempeljski grič! Šel je v Palestinsko državo - okupiral je Vzhodni Jeruzalem, ki pripada Palestincem! Tako stanje bo še naprej dokler bo Ehmud Olmert lezel Bushu v rit in mu pravil kakšni revčki so, ker jih obkrožajo muslimanske države! Palestinci imajo pravico do lastne države, ki pa jo Izrael nima!!!! Golanska planota pripada Siriji, ne pa njim! Okupirali so jo med 6 dnevno vojno! Libanon so zapustil tud šele pred 6 leti! Izrael naj najprej pomete pred svojim pragom in naj se umakne iz okupiranih območij, čeprav se je iz Gaze odselilo to ničvredno ljudstvo, me posnetki le-te niso nič pretresli! Še premal, Palestina bi morala izvesti povračilne ukrepe, za njihove fizične in psihične bolečine, ki jim jo je prizadel Izrael! Rine v vsako vojno, ne spoštuje premirja in misli da je na poti k miru in sožitju s sosedami, čeprav ga 48 let veselo krha! Sprijazne naj se že enkrat, da se bo moral prej ali slej umakniti z omenjenih območij, ki jih je okupiral, če hoče dočakati lepo dobo svojega obstoja, vendar se kaj hitro lahko zgodi, da ga bodo zravnali z zemljo, kar bi mi bilo v veliko veselje, tudi ostalim arabskim državam! Sramota za ZN, nas da dopuščamo da lahko Izrael pobija civiliste, uničuje infrastrukturo, zgradbe, uvaja blokado pristanišč in še marsikaj!
brain2k
16. 07. 2006 09.20
Židi so res sam za zgago.
brankob@avtomatika.com
16. 07. 2006 08.10
Pa še nekaj. Spodbujanje k pobijanju izraelcev je dnevna tema v palestinskih medijih. In pri tem ne misim na vojake. Ubiti kateregakoli žida je sveta dolžnost palestincev- tudi pobijanje otrok. S tem v zvezi javno novačijo in spodbujajo samomorilce. Lahko vidiš na njihovem TVju znane lokalne osebnosti, ki garantirajo življenje v raju vsakomur, ki se razstreli in pravijo, da svet ne razume, da smrt za Palestince ni smrt ampak preprosto odštevanje do užitka v onostranstvu- 7..6...5...4..3..2..1.. Če je tako, zakaj sedaj taka panika, ko umirajo ? Morali bi slaviti ta dogodek. Skupaj gredo v raj...
brankob@avtomatika.com
16. 07. 2006 08.03
Kaj mate tolk proti Izraelu ? Vsi ostali Arabci skupaj nimajo za burek, izrael je praktično edini plac tam doli, kjer se gospodarsko kaj dogaja. Vsi ostali so v dreku, kljub temu da imajo nafto. Kot je že nekdo prej rekel, židje so bili tam doli tisočletje nazaj. Kar se palestinske mularije tiče, zakaj bi se sekiral zanje ? Če sami pošiljajo otroke v boj kot vojake-gverilce, je ptem čudno, če jih pobijajo kot vojake ?
nintendo64@email.si
16. 07. 2006 02.42
Kdor izziva, jih dobi. Prav tako je zemljo dobi tisti, ki jo zasede. Tako je že od nekdaj in tako je bilo tudi v Evropi (včasih celo nekdo zgubi vojno, pa dobi tvojo zemljo). Palestinci so v Izraelu (drugje jih tak nočejo in se jih otepajo na vse načine, hkrati pa jih vsi izrabljajo kot izgovor za napade), kot eni najbolj razvitih držav, imeli prihodnost: službe, zdravstveno varnost, življenjski standard itd. Toda ne, zdaj jih bo več 100 let financirala mednarodna skupnost, gospodarsko pa se je na tako revnem (v vseh pogledih) območju skoraj nemogoče razviti.
baksuzz@email.si
16. 07. 2006 02.18
Se strinjam z predsednikom Irana...Izrael je treba izbrisat iz vseh zemljevidov.
Vegos
16. 07. 2006 01.05
Ronin, snemi svoje plašnice...
ronin_s600@msn.com
15. 07. 2006 23.26
ok pravte iran je hud ce neveste ja bil irak dalec najmocnejsi svoj cas v perzijskem zalivu ampak od kod je bil nazadne napaden irak (najvec letalskih poletov z letalisc turcije in saudske arabije) torej ameriska taktika je preprosta preden napadejo se da ekonomski embargo potem sosedje plesejo kokr americani spilajo potem se z raketno letalskimi napadi unic vsa infrastruktura drzave in zatem amerisko financiranje opozicije v drzavi in pr tej formuli tri irana ne obstanejo,ko so sikal iraku(zadnja prava islamska utrdba )se je mogla arabska liga postavt zase ampak takrat so se smejal huseinu no zdele pa bodo padale hruskice ena za drugo "zakaj je pa moamer gadafi najveci javni teroristicni akter kr od enkrat utihnu in zacel na polno sodelevat z veliko britanijo?" NASLOV LIBANON KLICE NA POMOC: po ugrabitviji izraelskih vojakov klicejo na pomoc? to me spominja na primer ko je katerina razdejala new orleans in cel mehiski zaliv in je pakistanski precednik reku da je to bozja volja da se unic usa. zatem cez teden zadane pakistan katastrofalen potres in pakistanski predsednik zahteva pomoc vseh drzav in iskljucno se prosi usa za pomoc?? drugac pa naj arabska liga zapre naftne ventile pa se bodo hitr zamenjale figure na mizi
levodesno
15. 07. 2006 22.17
hmm bush tukaj nima kaj veliko besede. judje so po svetu zelo priznani bogati ljudje in bush je samo lutka v tem ameriskem sistemu kjer je denar vse in se da z njim vsakega podkupit. So pa ljudje ki se ne pustijo kar tako in enkrat bo tak clovek prisel na oblast in takrat bo izrael prepuscen nemilosti muslimanskega sveta ...
peter98ka@hotmail.com
15. 07. 2006 22.12
Dragi otroci, priporočam vam, da se malo pomirite in si preden greste spat, pogledate kako knjigo iz zgodovine namesto da pišete takšne neumnosti. Prav tako vam priporočam tudi branje bontona.
Maltežan
15. 07. 2006 21.57
Libanon je samostojen in priznan od leta 1943 naprej! Takrat o Izraelu ne duha ne sluha!!!!! Izrael je enak kot so ZDA: dela samo zgago v regiji, kot jo ZDA po svetu!!!! Bush se pa sedaj obrača kot veter piha; enkrat pravi, da se ima Izrael pravico braniti sam pred "teroristi" - Izrael je največji terorist na svetu, drugič pa, da bo pritisnil na Izrael, da naj omili svojo ofenzivo v Libanonu! To je že druga frontna črta na tem območju, če štejemo še Gazo! Bravo Libanoncem za uspešno raketiranje izraelske ladijce, za smrt dveh človečkov, ki nista tok pomembna, kot pa smrt libanonskih civilistov, ki se umikajo v Beirut al pa na S države! v glavnem, Izrael bi mogel spodkopat, da bi ga zalil morje - nova atlantida! Edina judovska država na svetu, ki bi se lahko veliko naučila iz zgodovine, ji zgleda ni bilo v poduk! Zgleda, da bi se moralo ponoviti ...
lucasa
15. 07. 2006 21.07
Moram te razočarati, ker je Jezus Kristus instant proizvod, če pa verjameš, da je lahko spočet iz zraka oz. duha, pa je nekaj narobe s tabo. Izrael je umeten produkt in je dejansko trn v peti Muslimanov.
Nakije
15. 07. 2006 20.56
Ce bi arabski svet bil united bi Izrael poteptal v roku enega tedna.Ampak ne vem kaj naj recem upam da se bo ustavilo.LP
tomazbodner
15. 07. 2006 20.26
Racek: Ce res napadejo Sirijo, najverjetneje WWW III
levodesno
15. 07. 2006 20.23
ce bo vojna v iranu bo isto kot v vietnamu. teren jim ne dovoljuje prevlade v iranu zato bo amerika padla na realna tla. in upam oz. boga prosim da se rusija postavi proti njim ter da enkrat za vselej pokaze izraelu in ameriki da je vsak lahko svoboden in da ne moreta onidvi drzavi sami odlocati kdo bo kje zivel. Za 2 vojaka je padlo ze 100 nedolznih ljudi. ...
Vegos
15. 07. 2006 20.23
Ha, govoriti o izzivanju je pa tukaj malo nespametno, ker to izzivanje itak traja že dobre pol stoletja.
lennchma23
15. 07. 2006 20.15
Kdor je izzival napad jih bo tudi pokasiral.