Tujina

Kučma zavrnil odstop obrambnega ministra

Kijev, 11. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ukrajinski predsednik Leonid Kučma je danes zavrnil odstop obrambnega ministra Oleksandra Kuzmuka, ki ga je ta ponudil takoj po nesreči ruskega letala prejšnji četrtek.

Tega so nad Črnim morjem najverjetneje pomotoma sestrelile ukrajinske sile protizračne obrambe med vojaško vajo na Krimu, pri čemer je umrlo 74 ljudi, večinoma Izraelcev. Tudi strokovnjaki, ki pregledujejo ostanke letala Tu-154, so mnenja, da je letalo v resnici zadela ukrajinska raketa, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski dnevnik Kommersant pa v četrtkovi izdaji piše, da naj bi pilot tik pred zrušenjem letala od osebja zahteval, naj ugotovijo, kam jih je zadela raketa. Kommersant, ki se sklicuje na vodjo izvedencev sodne medicine Igorja Šipanova, še piše, da je letalo zadela ukrajinska raketa tipa S-200, ki pa ni eksplodirala tik ob letalu temveč v neposredni bližini.

Potniki v letalu ruske družbe Sibir, ki je letelo iz Tel Aviva proti Novosibirsku, naj bi tako umrli šele, ko je letalo padlo v Črno morje, še piše časnik.

Kot vrhovni poveljnik vojske ne bom tako zlahka odpustil svojih sodelavcev, je še sporočil Kučma, ki je še dodal, da je treba najprej počakati na uradno poročilo preiskave o vzrokih nesreče. Ukrajinske oblasti so v torek prvič priznale, da bi lahko bila vzrok za nesrečo ena od ukrajinskih raket, ki jih je vojska izstrelila med vajo na območju krimskega polotoka.