Tujina

Kučma ni razrešil Janukoviča

Kijev, 04. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinski predsednik Kučma še ni razrešil premiera Janukoviča, ki je po porazu na volitvah ponudil svoj odstop. Premier tako ostaja na položaju.

Viktor Janukovič in Leonid Kučma (foto: Reuters)
Viktor Janukovič in Leonid Kučma (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Odhajajoči ukrajinski predsednik Leonid Kučma še ni razrešil premiera Viktorja Janukoviča, ki je po porazu na predsedniških volitvah ponudil svoj odstop. Kot je v Kijevu pojasnil tiskovni predstavnik ukrajinskega predsedstva, ustrezne uredbe Kučma še ni izdal. V Ukrajini je sicer večina vladnih uradov od novega leta do pravoslavnega božiča 7. januarja zaprtih.

Janukovič, poraženec ponovljenega drugega kroga predsedniških volitev 26. decembra, je odstop ponudil 31. decembra lani. "Menim, da je v teh razmerah nemogoče zasedati katerikoli položaj v državi, ki jo vodi ta oblast," je svoj korak pojasnil Janukovič.

V skladu z ukrajinsko zakonodajo lahko premier sicer ostane na položaju, dokler ga ne odstavi sedanji ali novoizvoljeni predsednik.

Med krizo, ki je nastala po drugem krogu predsedniških volitev 21. novembra zaradi volilnih nepravilnosti, je parlament konec novembra izglasoval nezaupnico vladi Janukoviča, ki pa je Kučma ni hotel podpisati.

Na ponovljenem drugem krogu predsedniških volitev 26. decembra je opozicijski kandidat Viktor Juščenko dobil 51,99 odstotka glasov, Janukovič pa je prejel 44,19 odstotka. Volilna komisija Juščenka sicer še ni razglasila za zmagovalca; kot je sporočila danes, bo končne izide volitev sporočila do 10. januarja.

Slab začetek za bodočega predsednika

Za bodočega ukrajinskega predsednika se je novo leto začelo s slabo novico (foto: Reuters)
Za bodočega ukrajinskega predsednika se je novo leto začelo s slabo novico (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Za bodočega ukrajinskega predsednika pa se je novo leto začelo s slabo novico. Turkmenistan, za Rusijo najpomembnejši dobavitelj energije Ukrajini, je tej državi povišal ceno zemeljskega plina za četrtino. Povišanje cene bo Ukrajino za letošnje leto stalo dodatnih 500 milijonov dolarjev.

Turkmenistan je sicer sprva zahteval povišanje cene zemeljskega plina s 44 na 60 dolarjev za tisoč kubičnih metrov plina, v nasprotnem primeru pa je zagrozil z ustavitvijo dobave. Strani sta se nazadnje dogovorili za ceno 58 dolarjev. Ukrajina kakih 40 odstotkov zemeljskega plina dobiva iz Turkmenistana.

SORODNI ČLANKI