Tujina

Krvavo jutro v Iraku

Bagdad/Mosul, 10. 08. 2009 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
5

Nasilje v Iraku nikakor ne pojenja. Mosul in Bagdad so že navsezgodaj pretresle štiri bombne eksplozije, v katerih je bilo ubitih več deset ljudi, številni so ranjeni.

Bombe, ki so odjeknile v šiitskem območju v Bagdadu in na severu Iraka, so ubile več deset oseb. Eksplozije so zadnje v seriji številnih napadov, odkar so ameriške sile zapustile urbana območja, zato se že pojavlja vprašanje, ali bodo iraške varnostne sile, ki so jih ustanovili iz nič, po ameriški invaziji leta 2003, zmogle preprečiti napade.

V Mosulu, mestu na severu Iraka, sta v presledkih le nekaj minut eksplodirala dva tovornjaka bombi. V napadu je umrlo 28 ljudi, ranjenih pa je 155. Eksploziji sta uničili okoli 40 hiš v mestu, kjer živi majhna skupina Shabak, ki je sekta kurdskih korenin. Pretreseni ljudje so se zbrali pred velikim kraterjem, ki ga je naredila ena izmed eksplozij, medtem ko so gasilci med ruševinami iskali trupla.

''Kaj smo naredili, da teroristi ubijajo nedolžne ljudi v spanju?'' je v solzah povedala 35-letna Umm Qasim, ki je s krvavim obrazem sedela na tovornjaku, v naročju pa je stiskala ranjenega sina. Trupla njenih štirih sorodnikov, vključno z možem in sestro, pa so ležala v bližini.

V Bagdadu je na dveh krajih, kjer so se v iskanju dela v zgodnjih jutranjih urah zbrali delavci, razneslo avtomobila bombi. Prvi avtomobil je razneslo na zahodu iraške prestolnice, pri tem pa je umrlo sedem ljudi, 46 jih je bilo ranjenih. Drugi napad se je pripetil na severu Iraku, v njem pa je umrlo devet ljudi, 36 jih je bilo ranjenih.

Mosul je drugo največje mesto v Iraku in šteje okoli 1,6 milijona prebivalcev, večinoma sunitov - tako Arabcev kot Kurdov, v njem pa živita tudi močna krščanska in šiitska turkmenska manjšina.

Iz iraške prestolnice so poročali še o tretjem napadu, ki se je zgodil v večinoma sunitski četrti na jugozahodu mesta. Ubiti so bili trije ljudje, 14 je ranjenih.

Kljub občutnemu upadu nasilja v zadnjih mesecih v Iraku se v Bagdadu, Mosulu in etnično razdeljenem mestu Kirkuk na severu države še naprej vrstijo napadi na varnostne sile in civiliste. V zadnjem mesecu je število nasilnih smrti v Iraku upadlo za tretjino na 275, medtem ko so junija, po umiku ameriških sil iz iraških urbanih središč, zabeležili 437 ubitih v napadih.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ISLAM
10. 08. 2009 22.29
Žal se bodo ponovno našli nestrpneži, ki bodo napad skušali povezati z muslimansko Sveto Knjigo.
Ryan_S_Line
10. 08. 2009 12.57
-Asgard- ko prodrejo ameriški ABRAMS tanki bi se ti porav
_IL_
10. 08. 2009 12.19
iračani so banda ničkoristna
Nad.oblaki
10. 08. 2009 09.53
faggit: čudno, da so se ljudje in sama Iraška vojska obrnili proti Huseinu, ko so začeli američani prodirati v Irak...če je bilo življenje pod njegovo diktaturo "tako lepo". Edino napako so američani naredili je ta, da niso razpuščeno Iraško vojsko, ki je služila Huseinu zopet vključili nazaj državno službo. Tako pa sedaj veliko brezposelnih biuših vojakov, ki znajo upravljati z razno raznim orožjem- in ravno njih izrabljajo za terorizem in za medverske spopade.
faggit
10. 08. 2009 08.17
kako so državljani iraka verjetno veseli ameriške 'odrešitve'...