Tujina

Krvavi napadi

Bombaj, 11. 07. 2006 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
2

V sedmih eksplozijah v Bombaju je umrlo več kot 160 oseb. Oblasti so imele informacije, da se pripravlja napad.

Ranjeni po eksploziji v bolnišnici čakajo na oskrbo.
Ranjeni po eksploziji v bolnišnici čakajo na oskrbo. FOTO: Reuters
V New Yorku so oblasti zaradi napadov v Indiji poostrile varnostne ukrepe na podzemni železnici. Tiskovni predstavnik newyorkške policije Kevin Haynes je sicer sporočil, da oblasti nimajo podatkov o direktnih grožnjah, vendar so se odločile za ukrepe kot preventivne sankcije.

V indijski finančni prestolnici Bombaj je na potniških vlakih in železniških postajah odjeknilo sedem eksplozij, je sporočila policija. ''Eksplodiralo je v Matungi, Karu, Jogešvari, Borivalih, Santa Cruzu, Bajendaru in Mahimu,'' je povedal predstavnik policije. Šlo je za podtaknjene bombe, je povedal šef policije.

Po podatkih policije je umrlo najmanj 163 oseb, več kot 460 je ranjenih. "Počilo je med večerno konico, ko je bilo na vlakih ogromno potnikov," je povedal generalni sekretar države Maharaštra, katere prestolnica je Bombaj.

Kaos in dež

Po eksploziji na vlaku
Po eksploziji na vlaku FOTO: Reuters
Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je ostro obsodil ''teroristične napade'' v Indiji. Bobne napade so obsodile tudi ZDA, ki so zapisale, da ''so bili napadi brezčutna dejanja nasilja''.

Po eksplozijah je na prenapolnjenem železniškem omrežju v Bombaju zavladal kaos, zato so se policisti in reševalci le s težavo prebijalido razdejanih vlakov. Reševanje je oviral tudi močan dež.

Vse eksplozije so odjeknile v razmaku 20 minut, prvo pa je razneslo ob 18.24 po krajevnem času na vlaku v Karu. Železniški promet v zahodnem delu Bombaja se je popolnoma ustavil.

Enega osumljenca že prijeli?

Po eksploziji na vlaku
Po eksploziji na vlaku FOTO: Reuters
V zadnjem desetletju so Bombaj z okoli 17 milijoni prebivalcev pretresle številne eksplozije. Leta 1993 je v seriji eksplozij v mestu umrlo več kot 250 oseb. Takrat so oblasti odgovornost za napade pripisale mafiji.

Policija medtem že izvaja racije po vsej državi in išče osumljence za napade, pri čemer naj bi enega osumljenca že prijeli. Odgovornosti za napade sicer še ni prevzel nihče.

Indijski premier Manmohan Singh je po krvavih eksplozijah sklical izredno sejo vlade. Singh je dejal, da za napadi stojijo "teroristi", notranji minister Šrivaj Patil pa je sporočil, da so oblasti imele informacije, da se pripravlja napad, da pa "kraj in čas nista bila znana".

Ranjenci se tolažijo
Ranjenci se tolažijo FOTO: Reuters

Pred eksplozijami umrli turisti

Eksplozije so odjeknile nekaj ur potem, ko so v seriji bombnih napadov v indijskem glavnem mestu Kašmirja, Šrinigarju, domnevni islamski uporniki ubili sedem ljudi, med njimi šest turistov.

Truplo turista, ki je umrl v napadu v Šrinigarju.
Truplo turista, ki je umrl v napadu v Šrinigarju. FOTO: Reuters

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zupancicevajama@email.si
10. 08. 2006 19.19
Zakaj smo ljudje taksni? A smo res rojeni na tem planetu zato, da placujemo grehe iz prejsnjih zivljenj? Saj ne potrebujemo kazni-pekla! Ga imamo ze tukaj! V cem je smisel ubijanja? Strah? Nadvlada? Trdim, da je edina napaka na tem planetu samo rak kateri se imenuje CLOVEK! Kako bi bil ta planet lep brez tujcev-tujka, kateri sam sebe imenuje clovek? Vsak bacil na tem planetu ima bolj pozitivno vlogo!
igor.ukmar@ccd.si
11. 07. 2006 23.58
Dejanje je obsojanja vredno! Čedalje težje je biti v kakršnem koli sistemu tudi čisto običajen državljan, ki je do svojega in drugih sistemov dovolj strpen in razumevajoč. To so nedolžni ljudje, otroci, družine... Do kje in koliko žrtev še?