Tujina

Wolfowitz stisnjen v kot

Washington, 15. 05. 2007 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Izvršni odbor Svetovne banke je zaslišal predsednika Paula Wolfowitza. Večina držav mu je odrekla podporo.

Združenim državam Amerike ni uspelo zagotoviti podpore za to, da bi Paul Wolfowitz še naprej ostal predsednik Svetovne Banke. Japonska je skupaj z ZDA podprla Wolfowitza, vendar pa so Kanada, Italija, Francija, Nemčija in Velika Britanija bile proti temu, da le-ta ostane na čelu te pomembne institucije.

Zaključili zaslišanje

Paul Wolfowitz očitke zanika in trdi, da je sledil pravilom banke
Paul Wolfowitz očitke zanika in trdi, da je sledil pravilom banke FOTO: Reuters

Izvršni odbor Svetovne banke, v katerem sedijo predstavniki 24 držav, je zaslišal predsednika te mednarodne finančne ustanove Američana Paula Wolfowitza. Ta se je na seji odbora branil pred obtožbami, da je kršil etična pravila, ko je za svojo spremljevalko Shaho Riza izsilil napredovanje in višjo plačo preden je leta 2005 nastopil položaj.

Preiskovalni odbor je v svojem 600 strani dolgem poročilu pretekli teden ugotovil, da je Wolfowitz kršil etična pravila, kar Wolfowitz zanika in trdi, da je pri vsem skupaj le sledil tem pravilom.

Bela hiša ga podpira, Evropa želi njegov odhod

Predsednika Svetovne banke imenuje ameriški predsednik, v skladu s tem nepisanim pravilom, pa direktorja sorodne mednarodne finančne ustanove Mednarodnega denarnega sklada (IMF) imenujejo evropske države.

Pravila banke ne dovoljujejo, da romantično ali sorodstveno povezane osebe delajo skupaj v vlogi nadrejenega in podrejenega in Wolfowitz je svoji spremljevalki priskrbel napredovanje in krepko višjo plačo, ker se je morala preseliti na delovno mesto izven banke v ameriško zunanje ministrstvo, čeprav je ostala na plačilnem seznamu banke.

Bela hiša je vseskozi vztrajala pri podpori Wolfowitzu, evropske države pa so želelel, da odide. Najbolj elegantna rešitev bi bil odstop, ker je izgubil tudi zaupanje uslužbencev banke, ameriški predsednik George Bush pa bi potem imenoval naslednika.

Izvršni odbor naj bi v sredo odločal o Wolfowitzu, pri čemer ZDA želijo zavlačevati, evropske države pa pritiskajo z napovedjo glasovanja o nezaupnici. V primeru, da mu izglasujejo nezaupnico, bi lahko še naprej ostal na položaju do konca mandata leta 2010, vendar pa bi bil položaj nevzdržen, trpel bi ugled Svetovne banke, prav tako ugled in vpliv ZDA ter njeni odnosi z evropskimi državami.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.