Tujina

Kritiki naj 'gredo k vragu'

Harare/Bruselj, 15. 03. 2007 18.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Zimbabveja Mugabe se je odzval na kritike na nasilje v minulih dneh. Zahodni kritiki naj gredo k vragu, pravi.

Robert Mugabe, predsednik Zimbabveja
Robert Mugabe, predsednik Zimbabveja FOTO: Reuters

Predsednik Zimbabveja Robert Mugabe je danes izjavil, naj zahodni kritiki njegove vlade "gredo k vragu". S tem se je odzval na kritike na nasilje v minulih dneh in aretacijo vodje največje opozicijske stranke Gibanje za demokratične spremembe (MDC) Morgana Tsvangiraija, ki so ga varnostne sile zatem grobo preteple. Namestnica Tsvangiraija je medtem sporočila, da življenje vodje MDC ni ogroženo.

Kot je še pojasnila namestnica vodje MDC Tholozani Khupe, 55-letni Tsvangirai po besedah zdravnikov ni utrpel hujših poškodb glave, njegovo življenje ni ogroženo in bo tako verjetno že v petek zapustil bolnišnico.

"Ko kritizirajo vlado, ki skuša preprečiti nasilje in kaznovati krivce za to nasilje, je naše stališče, naj gredo k vragu," je dejal Mugabe po pogovorih s tanzanijskim predsednikom Jakayo Kikwete. Po besedah Mugabeja so za izbruh nasilja med opozicijskim zborovanjem v nedeljo odgovorni privrženci MDC.

EU je sicer februarja še za eno leto podaljšala sankcije proti Zimbabveju, ki jih je uveljavila leta 2002 kot odgovor na kršitve človekovih pravic v državi. Sankcije vključujejo embargo na prodajo orožja ter prepoved potovanj predsedniku države Mugabeju ter njegovim najbližjim sodelavcem.

Tedaj je policija ustrelila enega privrženca opozicije, Tsvangiraija in več drugih pa pretepla. Pri tem je uporabila tudi solzivec in vodne topove. Nasilje nad udeleženci shoda je nato sprožilo številne kritike mednarodne skupnosti, zlasti Londona in Washingtona. Svet pa so obšli tudi posnetki hudo pretepenega Tsvangiraija.

ZN in EU: Sankcije za Zimbabve ne smejo prizadeti nedolžnih

Sankcije proti zimbabvejskim oblastem bi morale biti takšne, da ne bi prizadele nedolžnih ljudi, sta se danes v Bruslju strinjala namestnica generalnega sekretarja ZN Asha-Rose Migiro in evropski komisar za razvojno in človekoljubno pomoč Louis Michel. Michel je sicer "ostro obsodil ravnanje zimbabvejskih oblasti, ki kršijo vse človekove pravice in demokratična načela". Bistveno je vztrajati pri spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svobode izražanja, je poudarila tudi predstavnica ZN.

"Sankcije je treba skrbno pretehtati, saj imajo lahko na podlagi naših izkušenj nasprotne učinke in prizadenejo nedolžne ljudi," je opozorila namestnica generalnega sekretarja ZN v odzivu na napovedi ZDA o uvedbi novih sankcij proti Zimbabveju zaradi nedavnih nasilnih ukrepov režima predsednika Roberta Mugabeja.

"Nikoli nisem bil naklonjen sankcijam, ki kakor koli kaznujejo prebivalstvo," je poudaril Michel. "Če gre za sankcije, ki vplivajo le na voditelje, ne na druge ljudi, potem naj bodo, čeprav nisem prepričan, da to sploh lahko deluje," je dejal. "Ne morem pa sprejeti sankcij, ki neposredno udarijo ljudi," je poudaril.



KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.