Tujina

Krajša obtožnica zaradi Nevihte

Haag, 21. 02. 2007 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Haag bo trem hrvaškim generalom, tudi Gotovini, skrajšal obtožnico za zločine med operacijo Nevihta.

Ante Gotovina
Ante Gotovina FOTO: Reuters

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je od tožilstva zahtevalo, da skrajša obtožnico proti hrvaškim generalom Anteju Gotovini, Ivanu Čermaku in Mladenu Markaču, ki so obtoženi za zločine med operacijo Nevihta. Ta ukrep je sicer sodišče tožilstvu ustno predlagalo že 9. februarja, potem ko je slednje izrazilo pripravljenost, da zmanjša časovni in geografski okvir, na katerega se nanaša sodni pregon obtožencev.

Tožilstvo je tako pristalo, da odstopi od pregona obtožencev zaradi dejanj, storjenih oktobra in novembra leta 1995, ter zaradi dejanj, storjenih na šestih od 20 lokacijah, ki jih zajema obtožnica. Gre za območja občin Kijevo, Lovinac, Polač, Smiličič, Korenica in Udbina.

S skrajšanjem obtožnice naj bi pospešili sodni postopek proti generalom, ki jih obtožnica trenutno bremeni za zločine proti človečnosti in vojne zločine proti srbskim civilistom na širšem območju Knina med in po operaciji Nevihta, od julija do 15. novembra 1995.

Tožilstvo je krajšanju obtožnice sprva nasprotovalo, meneč, da bi s tem nekateri zločini ostali nekaznovani. Obramba generalov pa ocenjuje, da se z omenjenimi spremembami obseg obtožnice ne bo bistveno zmanjšal. Sojenje Gotovini, Čermaku in Markaču naj bi se pričelo 7. maja.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ona27
22. 02. 2007 11.35
groza---vsak vojni zločinec si zasluzi dosmrtno ječo. Zgleda da ima Del Pontejeva rada hrvaško...
malipizdek
22. 02. 2007 10.24
Bravo!Tudi izven Slovenije krajšajo obtožnice.Samo da "ubogi" generali ne bi bili preveč dolgo v zaporu...takšnim ljudem bi rekel samo,da naj gredo vsakemu sorodniku žrtvam v omenjenih vaseh povedat,kaj bodo naredili.