Tujina

Koroška z novim deželnim glavarjem

Celovec, 23. 10. 2008 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gerhard Dörfler je bil doslej prvi podpredsednik deželnega zbora avstrijske Koroške. Zdaj bo zasedel Haiderjev stolček.

Gerhard Dörfler
Gerhard Dörfler FOTO: Reuters
Dörfler je bil doslej prvi podpredsednik deželnega zbora avstrijske Koroške. Ta položaj bo sedaj prevzel deželni svetnik Uwe Scheuch (BZÖ), Rohr pa ostaja drugi podpredsednik deželnega zbora.

Gerhard Dörfler je bil danes v deželnem zboru avstrijske Koroške izvoljen za naslednika v prometni nesreči tragično preminulega glavarja Jörga Haiderja. Politik iz vrst Haiderjevega Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) je dobil 19 glasov podpore, njegov socialdemokratski protikandidat Reinhard Rohr pa 17.

53-letni Dörfler je v deželnem zboru z izjemo enega glasu prejel glasove predstavnikov BZÖ in Ljudske stranke, za Rohra pa so glasovali socialdemokrati in Zeleni. Kdo ni podprl Dörflerja, še ni znano. Deželnozborski poslanec svobodnjakov Franz Schwarer je pred volitvami napovedal, da bo glasoval za Dörflerja, kar je tudi storil.

V prvem odzivu na izvolitev je Dörfler izrazil zadovoljstvo nad podporo in dejal, da si je potrebno sedaj prizadevati za avstrijsko Koroško ter na deželnozborskih volitvah čez pet mesecev obraniti prvo mesto. Rohr pa je dejal, da 17 glasov podpore zanj ni poraz. "Prav nasprotno. Proces erozije znotraj BZÖ se je očitno že začel," je še dejal.

58-letni Haider je v umrl pred 12 dnevi v prometni nesreči v naselju Ilovje v bližini Celovca, ko je po prehitevanju zletel s ceste in zaradi hudih poškodb glave in prsnega koša umrl na poti v celovško bolnišnico. V času nesreče je vozil s hitrostjo 142 kilometrov na uro, čeprav je bila tam omejitev hitrosti 70 kilometrov na uro, v krvi pa je imel 1,8 promila alkohola.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Morana666
23. 10. 2008 19.29
sam upamo lahk da bo boljši kot njegov predhodnjik...
fantodfare
23. 10. 2008 17.30
Po rokah se mu vid, da ima luskavco. Mu bi lahko Otoman poslal kakšne koprive ali pa kakšno koprivno mast, made in Slovenia,.
dr.psiho
23. 10. 2008 14.58
vretno bo vredu ,če ga rad spije-rdečoličen je. treba mu je kupit močno avto z bifejem spredaj...pa naj po desno uživa...dokler nepride nasprotno vozilo!!! živela združena KOROŠKA