Tujina

'Ko so me posilili, so želeli, da še lažem'

Tripoli, 05. 04. 2011 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Libijka, ki trdi, da so jo posilili vojaki, vdani Gadafiju, pravi, da je sedaj v hišnem priporu, saj jo pretepejo vsakokrat, ko zapusti dom. Oblasti naj bi od nje tudi zahtevale, da za posilstvo obtoži upornike.

Eman al Obeidi
Eman al Obeidi FOTO: Reuters

Eman al Obeidi, ki je pred desetimi dnevi javno pred tujimi novinarji izjavila, da so jo posilili moški, vdani libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, pravi, da so jo od takrat večkrat nadlegovali in tudi pretepali policisti v civilnih oblačilih. V intervjuju za libijsko televizijo Libija, ki simpatizira z uporniki, je povedala, da so jo v soboto ponovno prijeli, v nedeljo pa izpustili. Policisti naj bi jo tudi večkrat legitimirali, hkrati pa ji prepovedali, da zapusti Tripoli.

"Odpeljali so me z avtomobilom, me pretepli na ulici in dejali, da bodo to storili vsakokrat, ko bom zapustila svoj dom. Povedala sem, da želim obiskati novinarje, pa so me le pretepli in odpeljali nazaj domov," je opisala svojo izkušnjo. "Zelo hudo so me pretepli kar na ulici in pred vsemi," je še dodala. Libijske oblasti so sicer sporočile, da njen primer preučujejo, hkrati pa so moški, ki jih je obtožila posilstva, proti njej vložili tožbo zaradi obrekovanja.

Želeli, da spremeni svojo zgodbo

"Ves čas, ko sem bila v priporu, so mi govorili le eno: naj pridem pred državno televizijo in povem, da me niso ugrabile Gadafijeve sile, temveč revolucionarji in oborožene tolpe. To je bila njihova edina prošnja, ki sem jo vseskozi zavračala," je dodala. V pogovoru za CNN je celo dejala, da so jo v nekem trenutku pripeljali pred kamere, v njo uperili cevi ter zahtevali, da spremeni svojo zgodbo. Vendar tega ni storila.

Obeidijeva bi morala na zahtevo oblasti spremeniti svojo zgodbo in za posilstvo javno obtožiti upornike.
Obeidijeva bi morala na zahtevo oblasti spremeniti svojo zgodbo in za posilstvo javno obtožiti upornike. FOTO: Reuters

Da stvari glede oblasti niso popolnoma čiste, kažejo tudi številne zgodbe, ki so jih predstavniki vlade ponudili. Tako je bila sprva Obeidijeva na dan posilstva pijana in verjetno nora, kasneje je postala povsem zaupanja vredna oseba, ki je vložila kredibilne obtožbe, na koncu pa je bila prostitutka, ki ima preteklost z moškimi, ki naj bi jo posilili. Kasneje so oblasti celo opustile preiskavo, saj je Obeidijeva zavrnila zdravniški pregled.

A Obeidijeva je v intervjuju povedala, da jo je pregledal zdravnik, ki je potrdil, da je bila posiljena. Po treh dneh zasliševanj naj bi ji tožilec zagotovil, da bo sprožil postopek proti njenim posiljevalcev, a do zdaj se ni zgodilo še nič, pravi.

Na dan posilstva naj bi jo oboroženi pripadniki vladnih sil na eni izmed nadzornih točk povlekli iz taksija. Zvezali naj bi ji roke in noge, ju v oči zlili alkohol in jo tako zaslepili. Posililo naj bi jo več moških, ki so pri tem govorili, naj pridejo moški z vzhoda, da bodo videli, kaj se dogaja z njihovimi ženskami.

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Berstuk
06. 04. 2011 10.16
Ne verjemite nikomur!
unja1.m
06. 04. 2011 07.17
priča po krivem
Miklav?i?
06. 04. 2011 06.56
@BogatunLOL Bin Laden je izmišlen ameriški lik...dobro pomisli kej veš o njem..katere rase naj bi biu, s kje naj bi biu.... in usi posnetki so zlo slabo zmontirani (z strani USA) tko da preberi si malo na to temo ...
MERDE-AVE-MERDE
05. 04. 2011 23.42
Ja, res je, nesprejemljive. Nesprejemljivo je tudi da ameriški vojaki posiljujejo štirinajstletnico (14) v Iraku, da ameriški hlapci prodajajo Afganistanske dečke za seks sužnje, da v Teksasu skupinsko posiljujeo enajst (11) let staro deklico, da res, nesprejemljivo. In še bi lahko našteval. Ubog vsak ki se mu krši nedotakljivost njegovega telesa, kazni vreden vsak ki to stori
Diabolick
05. 04. 2011 23.28
Sicer niso posilili nič pametnega in meni se sploh ne dopade tako,da je ne bi hotel porivati. Vsekakor pa bi te posiljevalce morali pobiti kot drhal.
David Rezar
05. 04. 2011 22.31
ne verjamem ji,ce pa je bila posiljena pa ni edina ,koliko zensk je vsak dan posiljenih pa ne pridejo na naslovnico.Daj vprasajte se raje koliko zensk so posilili ameriski vojaki v iraku o tem pa noben nic ne pise kajne ritolizci, ovcke amerikanske
Miklav?i?
05. 04. 2011 21.34
In kje je fora zdej da ste mi dal "Thumb Down"...na konc bo vas teplo ka ne boste odprli oči in se mal pozanimal o illuminatih ma teorije in zarote..pač pa dejstva in dokaze !!! alo dej kolk u minus me boste dali zdej? dejte no odprite oči in nehite vrjet tem medijem....a ste živel u Libiji..a veste kako je tam (jz nism biu..smo ne vrjamem CNN in temu shitu!) zej pa resno..dejte da vidmo kok u minus me spraute slepe miši!!
BogatunLOL
05. 04. 2011 21.00
Martian 05.04.2011, 13:01 7 uboga ženska UBOGA ŽENSKA JA, VELIKO MORA PRETRPET... PA KAKOR KOLI POGLEDAŠ!
BogatunLOL
05. 04. 2011 20.55
Oa dobr, a ni nobenih novic da tole zgodbo že en teden vlačte po portalu???? Nikjir ne vidim važnejši novic.. Še ultra pristranski mediji si tega ne dovolijo! Kaj pa zgodbe o posiljenih afganistankah, iračankah.. S strani prinašalcev demokracije. Al pa o analizah zahodnih analitikov, ki predtsvljajo podatke o vodilnih možeh libijskega upora, ki so DIREKTNO povezani z BIN LADNOM. Gnusi se mi tak način medijske manipulacije. Spominja me na velikokrat predvajan video hčere kuvajtskega šejka, ki je pripovedovala kako so iraški vojaki iz inkubatorjev jemali otroke in skakali po njih!!! FUJ, z VELIKIMI ČRKAMI!!!
belo
05. 04. 2011 20.43
Tej ženski ravno ne verjamem...je pa dejstvo da je veliko žensk vsak dan posiljenih in mislim da bi morale vse jasno in glasno spregovorit o tem....
KmeckaFronta
05. 04. 2011 18.29
Naj najprej rečem, da ne zagovarjam Gadafija. Sicer ga imam raje kot vstale vpletene v Libiji, vendar je še vedno diktator (pa čeprav ta njegova diktatura izgleda bolje kot naša demokracija). Ampak je pe očitno, da ženska laže. Gadafi ni tako zelo nesposoben (konec koncev je eden uspešnejših diktatorjev), da bi dopustil te dogodke. Vse skupaj zveni zelo zrežirano. Pretepli so jo policisti v civilu, pa vseeno nekako ve da so policisti? A so ji sami dejali, da so miličniki? Ali jih morda pozna? Kaj točno? Gadafijeve sile, ki so sposobne zavzeti mesta z vojaško silo, so jo poskušale prisiliti v neka flancanja? Ona pa je vseeno spravila resnico do medijev? Kdo tu flanca? Lahko bi jo ubili, pa bi stvarbila hitro rešena, če pa jo zaradi kakršnegakoli razloga ne morejo oz. ne smejo ubiti, pa lahko Gadafi vseeno prišpara enepar vojakov, da jo konstantno nadzirajo. Maksimalno štiri ljudi bi potreboval, pa dečva nikoli ne bi videla kamere. Hoteli so jo prisiliti, da bi dala neko javno izjavo, pa jim ni uspelo? Pa kdo se tu norca dela? Kot da Gadafi nima strokonjakov s področja pranja možganov? Za kaj takega bi jo natrenirali v nekaj tednih, nato bi ji pa lahko še dal puško pa bi šla streljat upornike. Ne trdim da vem kaj je res. Mi pa tukaj nekaj smrdi.
j4n3z3k
05. 04. 2011 17.53
Miklav?i?
05. 04. 2011 16.35
Ta baba laže! 99% sm da tale tukej laže zato da bi si folk po svetu narobe mislu o Libiji in Gadafiju...ste vidli kaka sploh je ta njegova diktatura..po resnici povedano rajši živim u Libiji kokr pa u tej "naši" državi..ka jo upraula amerika oz. illuminati!!
driskapiska
05. 04. 2011 16.03
Večkrat, ko se laž ponovi, počasi postaja resnica... zato pa nabijajo o njej vsak božji dan...
lolekibolek
05. 04. 2011 16.01
propaganda proti gadafiju
Boži?niBanLeveCenzureLOL
05. 04. 2011 15.45
Et54678
05. 04. 2011 15.17
to se vsak dan dogaja, po celem svetu. samo s to razliko, da mediji ne poročajo o tem.
Adiiiii
05. 04. 2011 15.02
@mk13 ne jaz sem prepričan, da uporniki prav tako delajo svinjarije, ampak ni mi pa jasno kako lahko nekateri v komentarjih podpirajo Gadafija, to je skoraj isto kot, da bi Hitlerja podpiral, aja no saj domobranci so ga...
tezkakovina
05. 04. 2011 15.02
Aja,na Borneu so še dandanes ljudožerci . Če jedo samo delavce ali vsepovprek - tega pa ne vem !
tezkakovina
05. 04. 2011 15.00
Radi bi samo povedali , da to kar se je dogajalo pri Baričeviču niti ni tako perverzno.