Tujina

'Kmalu neodvisno Kosovo'

Priština/Beograd, 17. 11. 2007 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
37

Na Kosovu so se volišča zaprla. Kosovski Srbi so volitve bojkotirali, kosovski Albanci pa napovedujejo razglasitev neodvisnosti.

Delne izide je pričakovati v ponedeljek, prve uradne rezultate pa naj bi predstavili šele v torek.

Parlamentarne in lokalne volitve na Kosovu so potekale brez težav, bilo je le nekaj zapletov pri odpiranju volišč, so sporočili v centru za volitve Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) v Prištini.

Na Kosovu je več kot 1,5 milijona volilnih upravičencev, od tega približno 110.000 kosovskih Srbov.

Volitve je zaznamovala predvsem nizka volilna udeležba, saj se je volitev po prvih ocenah udeležilo le okoli 50 odstotkov volilnih upravičencev, medtem ko so kosovski Srbi volitve v glavnem bojkotirali.

Težave pri odpiranju volišč

V centru OVSE so glede težav pri odpiranju volišč pojasnili, da na nekatera volišča niso prišle volilne komisije. Te so zato zamenjale druge ekipe. Ponekod volivci tudi niso mogli do volišč; zanje so organizirali mobilna volišča - tovornjake z vidnim napisom OVSE. Volitve je spremljalo 69 lokalnih in mednarodnih organizacij z okoli 25.000 opazovalci.

Prvi neuradni rezultati volitev bodo znani po 19. uri
Prvi neuradni rezultati volitev bodo znani po 19. uri FOTO: Reuters

Tuje tiskovne agencije poročajo, da je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu dejal, da bo Kosovo kmalu razglasilo neodvisnost.

"Volivci so z udeležbo na volitvah, dali svoj glas za neodvisnost Kosova. Z današnjimi volitvami je Kosovo vstopilo v fazo demokratičnega razvoja,“ je dejal Sejdiu.

"Kosovske oblasti bodo takoj po 10. decembru razglasile neodvisnost. Pravkar smo od naših zahodnih partnerjev dobili potrdilo, da bodo priznali neodvisnost. Kosovo je pripravljeno, je združeno in demokratični svet je pripravljen, da nas prizna," je za tuje tiskovne agencije povedal Hasim Tači, vodja Demokratske stranke Kosova.

Ankete kažejo zmago Tačijevi stranki PDK

Plakat "Rusija, pomagaj!" in Srb s kapo "šajkačo". Napetost v pokrajini narašča
Plakat "Rusija, pomagaj!" in Srb s kapo "šajkačo". Napetost v pokrajini narašča FOTO: Reuters
Leta 1989 je bila ustanovljena Demokratska zveza Kosova (LDK), kot prva stranka kosovskih Albancev. Njen glavni cilj je bil, in še vedno je, neodvisnost Kosova. Ustanovitelj in predsednik stranke je bil, zdaj že pokojni, dr. Ibrahim Rugova, ki je zagovarjal mirno in nenasilno pot k neodvisnosti. Konec 90. let prejšnjega stoletja jih zasenči OVK, ki si je pot do cilja začrtala drugače. Pripadniki OVK se pričnejo uriti in oboroževati. Konec leta 1998 se začnejo prvi resnejši spopadi s srbskimi silami. Tači je jeseni leta 1999 ustanovil Demokratsko stranko Kosova (PDK), ki je politična naslednica Osvobodilne vojske Kosova (OVK).

Leta 2001 in 2004 je parlamentarne volitve organizirala mednarodna skupnost, tokrat pa za izvedbo skrbi osrednja volilna komisija. Sedaj si oblast delita dve stranki, Demokratska zveza Kosova (LDK) predsednika Kosova Fatmirja Sejdiuja in Zveza za prihodnost Kosova (AAK) premierja Agima Cekuja, ki pa se je odločil, da na aktualnih volitvah ne bo kandidiral.

Javnomnenjske ankete napovedujejo zmago Demokratske stranke Kosova (PDK), ki jo vodi Hasim Tači, saj v LDK, vse od smrti njenega ustanovitelja in predsednika Ibrahima Rugove, ni vidnejše osebe, ki bi si pridobila zaupanje kosovskih Albancev. Rezultati anket kažejo, da bo PDK slavila z 31 odstotki glasov, takoj naj bi ji sledila LDK z 29 odstotki, kar bi pomenilo, da nobena ne bo imela zadostne podpore za samostojno oblikovanje vlade.

Kosovski Albanci želijo neodvisnost
Kosovski Albanci želijo neodvisnost FOTO: Reuters


Leta 2004 je na volitvah slavila LDK. Tačijeva PDK ni želela vstopiti v koalicijo, čeprav je bila povabljena. Odločila se je, da bo opozicijska stranka.

V anketah se je na tretje mesto uvrstila Nova kosovska zveza Bexheta Pacollija, bogataša, ki živi v Švici. Njegova zveza naj bi dosegla 14 odstotkov glasov. 10 odstotkov glasov naj bi dobila Zveza za prihodnost Kosova bivšega premierja Ramusha Haradinaja, ki mu sodijo v Haagu. Haaško sodišče je njegovi kandidaturi ostro nasprotovalo. Sledi Reformistična stranka ORA, ki jo vodi založnik in novinar Veton Suroi, in Demokratična zveza Dardanije (DSD) bivšega predsednika skupščine Nedžata Dacija.

Volitve kljub nejasnemu statusu Kosova

Prihodnji krog neposrednih pogajanj o prihodnjem statusu Kosova bo potekal 20. novembra v Bruslju. Težava je v tem, da Beograd vztraja pri široki avtonomiji, Priština pa izrecno zahteva neodvisnost Kosova. Voditelji kosovskih Albancev so napovedali, da bodo po 10. decembru, v primeru neuspelih pogajanj, enostransko razglasili neodvistnost.

10. decembra se bodo zaključila pogajanja o prihodnjem statusu Kosova, Priština in Beograd pa še vedno ne najdeta skupnega jezika. Mednarodna skupnost je lani preložila lokalne volitve, saj je obstajala nevarnost, da bodo le-te ogrozile potek takratnih pogajanj o Kosovu. Tokrat pa se je odločila za razpis volitev, kljub dejstvu, da si Priština in Beograd stojita na popolnoma nasprotnih bregovih.

Posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari je lani izdelal načrt o nadzorovani neodvisnosti Kosova. Srbija je, ob podpori Rusije, načrt odločno zavrnila. ZN so letos, pod taktirko ZDA, EU in Rusije, začeli z novim krogom pogajanj. Trojka mora končno poročilo sestaviti do 10. decembra, ko ga bo predstavila generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Munu.

Tači, vodja Demokratske stranke Kosova
Tači, vodja Demokratske stranke Kosova FOTO: Reuters

Evropski predstavnik Trojke, Wolfgang Ischinger, je v četrtek sporočil, da so sestavili nov predlog za “nevtralni status Kosova”. Srbski časopis Večernje novosti poroča, da je minister za Kosovo in Metohijo Slobodan Samardžić sporočil Ischingerju, da Kosovo “ne more imeti nevtralnega statusa”.

Stališče Slovenije je, da ne bo enostransko priznala neodvisnosti Kosova, “svoje ravnanje bo prilagodila EU”. ZDA in nekatere druge države, pa so pripravljene priznati neodvisnost.

Kosovo je sestavni in neodtujljiv del srbskega ozemlja,” je dejal minister Samardžić. “Ideja o nevtralnem statusu Kosova temelji na pogodbi dveh neodvisnih nemških držav iz leta 1972. Ta ideja je v nasprotju z resolucijo 1244,” je povedal Samardžić. Minister je dejal, da se morajo med Srbijo in njeno pokrajino čim prej vzpostaviti funkcionalne vezi, s predpogojem, da se najprej jasno potrdi, da ima Kosovo status široke avtonomije v okviru Srbije, poročajo Večernje novosti. Srbska pogajalska skupina bo na prihodnjem krogu pogajanj, ki bo potekal 20. novembra v Bruslju, zagovarjala široko avtonomijo Kosova v okviru Srbije, je odločen Samardžić.

Kosovski predsednik in vodja LDK Fatmir Sejdiu je prav tako zavrnil predlog o nevtralnem statusu. "Vprašanje Kosova ne bomo rešili drugače kakor z neodvisnostjo," je bil odločen Sejdiu.

Srbija je pozvala k bojkotu volitev

Kosovski Srbi so že leta 2004 bojkotirali volitve.

Beograd je kosovske Srbe pozval k bojkotu volitev, saj meni, da pomenijo grobo vmešavanje v pogajanja o nadaljnjem statusu Kosova. Občine na severu Kosova, ki so naseljene s pretežno srbskim prebivalstvom, je Beograd obvestil, da bodo lokalne volitve šele v začetku prihodnjega leta. Takrat namreč potekajo lokalne volitve v Srbiji.

Uradni Beograd naj bi svoj poziv k bojkotu podkrepil tudi z grožnjami. Državni sekretar Ministrstva za Kosovo in Metohijo je v pogovoru za Radio Kragujevac dejal, da bi, v primeru udeležbe na kosovskih volitvah, srbsko prebivalstvo na Kosovu izgubilo finančno pomoč iz Srbije. Joachim Rücker, šef misije ZN na Kosovu (Unmik), je izjavo že označil za ustrahovanje kosovskih Srbov, poročajo Večernje novosti.

Unmik je Beograd tudi večkrat opozoril, da so pozivi k bojkotu nesprejemljivi. Na kosovskih volitvah sodeluje le ena srbska stranka, vse ostale so se namreč odločile za bojkot, poroča srbska spletna stran B92.

Srbska agencija Strateški marketing je objavila anketo, ki kaže, da 78 odstotkov kosovskih Srbov meni, da se ne bi smeli udeležiti volitev. 70 odstotkov je dejalo, da bi v primeru razglasitve neodvisnosti zapustili Kosovo. 64 odstotkov anketirancev pa meni, da se bo nasilje okrepilo, četudi bi Kosovo dobilo široko avtonomijo v okviru Srbije.

Nato okrepil vojaške sile

Nato je okrepil vojaške sile na Kosovu. Najbolj kritično je v etnično razdeljeni Kosovski Mitrovici in na meji Kosova s Srbijo
Nato je okrepil vojaške sile na Kosovu. Najbolj kritično je v etnično razdeljeni Kosovski Mitrovici in na meji Kosova s Srbijo FOTO: Reuters

Nato je pred volitvami okrepil navzočnost na Kosovu, tako da je sile Kfor, ki štejejo 16.000 vojakov, v minulem tednu okrepil s 530 nemškimi vojaki. Napetosti so največje na pretežno srbskem severu Kosova, kjer se Unmik boji, da bodo Srbi, ki bodo bojkotirali volitve, skušali preprečiti izvajanje volitev. Unmik in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi sta že sporočila, da so pripravljeni namestiti mobilna volišča.

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletariat@email.si
19. 11. 2007 03.52
@saladin: Kosovo ni nikoli bil enakopraven ostalim republikam. Kosovo je vedno bilo samo avtonomno obmocje in del Srbije. Slovenija, Hrvasha in Bosna na primer so pa bile republike zato so imele pravico do samostojnosti. Reforme leta 1974 so dale vsem republikam pravico do neodvisnosti, kosovu pa so dolocili status avtonomnega obmocja. Kosovo nikoli ni bil enakopraven republikam, ker je vbistvu samo del Srbije. To kar ti pravis je tak kot da bi primorska se lahko odcepila od Slovenije ce bi dobila status avtonomnega obmocja. Kaj bi ti hotel da se to zgodi Sloveniji? Ne! Zato pa tudi nocem da se Srbiji. Nasploh pa so Kosovski Albanci vbistvu samo navadni teroristi in premalo ljudi v tujini in nasploh v Bruslju vidijo celo sliko situacije kosova. Drugi pomemben razlog zakaj kosovo ne sme razglasit neodvisnosti je zato ker bo to sprozlo novo balkansko vojno, ker bo RS sledila po zgledu Kosova, pol pa bo na vrsto prisla se Vojvodina, Hrvaski del Bosne, Vukovar in Makedonija. Cela vojna is 90-ih se bo ponovila zaradi kupa Albanskih teroristov ki hocejo dobesedno vkrast zemljo od Srbije, ki nikoli ni bila njihova. Vglavnem Saladin, ko bos tolko vedel o zgodovini Jugoslavije kot jaz, pol se oglasi, do takrat pa se sedi nekaj casa v solski klopi.
saladin@email.si
18. 11. 2007 14.58
djordjevic.dejan...nevem kje si to slisal...ampak YU je sestavljala 6 republik in 2 avtonomni pokrajini. Kot sm prej napisu...če se deli po narodih...kar je vidno iz prejšnjih primerih (BIH)...pol se mi zdi vse skup logično. Sej v BIH je isto...Srbi hočjo neodvisnost RS...čeprav ni glih pravično...da dobijo 49% ozemlja pa jih je 30% prebivalstva...
nichiren
18. 11. 2007 14.17
spomnimo se kako so albanci prišli na kosovo,prvo eden,potem družina ,pa druga družina,tretja in tako naprej,kar naenkrat ih je 90%.srbi so krivi ker niso kontrolirali priseljenost,toda enako se lahko zgodi tudi pri nam ,saj uporabljajo isto taktiko že 70 let.pri nas že deluje albanska mafija čez kakšno desetletje pa že lahko pričakujemo slovenija republjik,saj je njihova nataliteta 6x večja od naše.
budda
18. 11. 2007 11.19
proletariat, ker pa pravice na tem svetu ni, bo amerika in njen satelitek EU lepo podprla neodvisnot ostali nej se pa jebejo. zakaj američani ne podprejo čečenov? ali pa baskov? tam je malce trši oreh... tudi ameriko bo enkrat doletela kazen, na svetu obstaja ravnotežje! žal mi je, da je prišlo do razpada juge v tem smislu, da bi juga morala lepo vrnt avstriji in italiji z napadom in lepo obdržali ozemlje do drave pa trst itd mater jim hinavsko, služijo na tuj "račun" oz. bedo. by the way, zadnji izpad ni bil nacionalističen, ampak samo odziv na njihovo početje.
djordjevic.dejan@triera.net
18. 11. 2007 10.57
saladin: Ne mešaj hrušk in jabolk. V Jugi so imele pravico do samoodločbe samo republike, kar Kosovo in Metohija nikoli ni bilo. Bilo je največ avtonomna pokrajina kot Vojvodina. Sicer pa, naj Albanci razglasijo neodvisnost in naj jih mednarodna skupnost prizna. Takoj za tem, ko enako storijo Baski, Severni Irci itn.
saladin@email.si
18. 11. 2007 10.36
Še enkrat...vsi srbi tukaj in ostali srbsko obarvani...bivša YU je razpadla...kot opažate se je razdelila po kjer je večina (dober primer BIH). In večina na kosovu je za neodvisnost-je*i ga "demokracija". Srbija treba razmišljat o Sanđaku in Vojvodini ne pa o tem kar je že izgubljeno.
saladin@email.si
18. 11. 2007 10.24
@proletariat...ni treba pretiravat s tem srbstvom. Nevem kaj ti ni jasno...Kosovo je bilo del YU zato ima pravico odločati o svoji samostojnosti, kot vse ostale republike bivše YU. Ena petnajsitna srbov na kosovu pa že hočte imet Kosovo. Nekje tu okrog vas je tudi v SLO, kaj tu tud hočte oblast. Srbi niste nič več kot ostali (albanci,makedonci,itd.) včasih ste bili, ampak teh časov je konec...zato samo ŠŠŠŠŠ.
proletariat@email.si
18. 11. 2007 06.22
Drugace pa sploh ne vem kaj hocejo kosovski albanci dosect. Kaj bojo oni sploh za sebe? Kosovo edino lahko postane se ena pateticna, neproduktivna revna drzava tretjega sveta. Se to kar majo zdaj majo samo od Srbije. Noben Slovenec ne podpira neodvisnega kosova in zato nasa vlada nima pravice v nasem imenu priznat kosova, ne glede na to kaj rece EU. Dogajanje v Kosovu lahko oznacimo le kot absurdno in bizarno. Kosovo ni nikoli bilo albansko in nimajo nobene podlage za neodvisnost. Ljudje ki so se priselili v drugo drzavo nimajo pravice razglasati neodvisnost, ker oni so se vedno tam samo imigranti, ne glede na to kak dolgo so tam ziveli. Edino opcijo ki jo imajo je da tam zivijo, ce pa nocejo pa naj grejo od koder so prisli v Albanijo. Kosovo je vedno bilo del Srbije in edin razlog zakaj je danes vecina prebivalcev v kosovu albancev je zato ker so v 90ih letih albanci izgnali skoraj pol milijona Srbov. Ce je kaj pravice na tem svetu Kosovo ne bo nikoli neodvisno.
anzi_mahackala
18. 11. 2007 06.22
jaz vem, da vecino drzavljanov in nasploh drzavljanov drugih drzav meni, da se odvisnost ne sme zgoditi saj je popolnoma nelogicna, vendar so vsi hlapci vred z Slovenci, ker hlapcujemo EU in NATO-u in nas je strah povedat kaj si mislimo..oziroma ni nas strah strah je nasih politikov, da slucajno neb kej rekl in morjo naprej ritke lizat EU. Upam, da bo pokazala pravica na tem svetu in se ne bo dala drzava *******************, ker je to popolni kaos.
proletariat@email.si
18. 11. 2007 05.20
Pa kaj toti ludi so totalne budale? Kak te laho neodvosnost razglasijo na ozemju ki nikoli ni bilo njihovo in je del druge drzave. To je tak kot da bi italjanska manjsina na slovenski primorski razglasila neodvisnost primorske, s tem pa bi dosti slovencev moglo zivet v drzavi ki jo kontrolirajo italijani. Bi vi hoteli da se kaj takega zgodi v Sloveniji. Srbija ima vso mojo podporo!
anzi_mahackala
17. 11. 2007 23.40
budda: 5 postov nazaj sem jaz to napisal. Piran republjik al pa prekmurje republjik :D sj..kr nej podpirajo nasi siptarijo in terorizem..pol pa naj pocakajo kake 5-10let pa bodo tud oni na vrsto prisli samo pocasi. :) Danes Kosovo, jutri Makedonija, pojutrisnjem Crna Gora, cez 1 leto Grcija, cez 5 let Slovenija, cez 7 let Dunaj... :)))
budda
17. 11. 2007 23.14
drugače pa vsi spori med narodi pašejo ameriki in ritolizniški evropi, razpad jugoslavije je bil za njih sladek kot za medveda med. a kaj ko ljudje tega ne vidijo? me zanima naslednje, kako bi se tukaj odzvali, če bi prišlo do podobnega problema, kaj jest vem recimo, da bi zahtevali prekmurje- prekmürje rëpübljik al pa kaj podobno...
Franc Kavka
17. 11. 2007 23.14
Bravo dečki! Čestitam!
budda
17. 11. 2007 23.09
illusion se strinjam... clarionec sej kmalu bo pospeševalnik delcev preizkušen, če bo vse po 'sreč' obstaja velika možnost nastanka črne luknje;)
Nauders
17. 11. 2007 22.39
mislim da bi blo najbolš, da en komet pade na to zemljo prvoborec sprav se spat :D
anzi_mahackala
17. 11. 2007 22.09
theta: kako bi se ti pocutla, da na hrvati cez par dni hocejo zavzet in razglasit samostojn piranski zaliv. Ziher bi ti blo fajn ane.
Raso
17. 11. 2007 21.41
Theta: ne se tuji nesreči radovat, kajti loh se vse povrne.
theta
17. 11. 2007 20.39
Bravo Kosovo, kmalu bo dočakalo samostojnost. Srbi, ene 20 let ste prepozni za dialog.
lutka82@email.si
17. 11. 2007 20.36
Ce bo Kosovo neodvisno -SRCNO UPAM da se nekdo najde in ga zazge da ne ostane niti en meter pokrajine. Srbi bolje da ga zapalite nego da Vam oni hodaju nasmejani po Kosovu.
Raso
17. 11. 2007 19.32
ta mednarodna skupnost je en navaden velik lopov. izdelali so načrt, če bi v primeru da bi bil referendum v Republiki Srpski izveden na temo o neodvisnosti, bi v roku 24h intervencijo naredili v RS, tako da bi zauzeli televizijo , zaprli vse meje s Srbijo, itd. Torej, če bi ljudstvo svobodno in na jasen način, skozi demokratičen referednum želelo se odcepiti in imeti samo svojo državo ne bo šlo. a tem na kosovu bi pa dali vse kar zaželio. Kok smo dvolični okrog nekaterih držav in narodov. life sucks!!!