Tujina

Kmalu avtonomija Darfurja?

N'Djamena, 26. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po besedah komisarja ZN za begunce Lubbersa je sudanska vlada pripravljena zagotoviti omejeno avtonomijo za sudansko pokrajino Darfur.

Sudanska vlada, ki je pod velikim pritiskom mednarodne skupnosti, je pripravljena zagotoviti omejeno avtonomijo za sudansko pokrajino Darfur, toda uporniki morajo sedaj pristati na pogajanja, je danes ocenil visoki komisar Združenih narodov za begunce Ruud Lubbers.

"Sudan je podvržen hudim mednarodnim pritiskom in mislim, da bo Kartum Darfurju podelil omejeno avtonomijo ob spoštovanju ozemeljske celovitosti države," je med obiskom v taboriščih sudanskih beguncev v Čadu pojasnil Lubbens.

Lubbers se je obrnil tudi na dve uporniški skupini, ki se od februarja lani v Darfurju borita proti vladnim silam, in jih pozval k pogajanjem. "Sudanska vlada ima večji del odgovornosti, saj je ustanovila arabske milice džandžavid, ki so odgovorne za nasilje v Darfurju. Toda moje sporočilo upornikom je: Odslej boste več dosegli, če boste sedli za mizo in se pogajali. Več boste dosegli, če se boste dogovorili glede osebe, ki vas bo predstavljala," je poudaril Lubbers.

ZN, ki razmere v Darfurju ocenjujejo za trenutno najhujšo humanitarno krizo na svetu, ocenjujejo, da je doslej umrlo več kot 50.000 ljudi, več kot 1,4 milijona prebivalcev pa je bilo pregnanih s svojih domov, med njimi se jih je 190.000 zateklo v sosednji Čad.