Tujina

Kdo nadzira Iran?

Dunaj, 23. 05. 2007 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Mednarodna agencija za jedrsko energijo je ugotovila, da Iran ni prenehal z bogatenjem urana.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je danes v poročilu ugotovila, da Iran ni prekinil bogatenja urana, kar je od Teherana do danes zahtevala resolucija 1747 Varnostnega sveta ZN, sprejeta 24. marca. S tem se je odprla pot za uvedbo novih sankcij ZN proti Iranu. IAEA je zrazila tudi zaskrbljenost zaradi pomanjkanja sodelovanja Irana z agencijo. "Iran ni prekinil aktivnosti, povezanih z bogatenjem urana," so v poročilu, objavljenem ob današnjem izteku roka za prekinitev bogatenja urana, zapisali predstavniki IAEA.

Iran zatrjuje, da je njegov jedrski program izključno miroljubne narave
Iran zatrjuje, da je njegov jedrski program izključno miroljubne narave FOTO: Reuters
IAEA je v februarskem poročilu sicer potrdila, da je Iran v Natancu že zagnal 1300 centrifug za bogatenje urana, nadaljnje informacije pa so število dvignile na 1600. Po podatkih vira blizu IAEA bi Iran lahko do konca junija s 3000 centrifugami bogatil uran na industrijskem nivoju.

Predstavniki IAEA so v poročilu tudi ugotovili, da se zmožnost nadzora nad iranskimi jedrskimi aktivnostmi zmanjšuje, Iran pa dosega hiter napredek na področju jedrskega programa. "Raven vedenja agencije o določenih vidikih dejavnosti, povezanih z jedrsko energijo, se je znižal," so sporočili iz IAEA in dodali, da iz Irana že leto dni ne prejemajo podatkov, ki so jim bili dostopni pred tem. Ugotovitve poročila, da Iran še naprej razvija jedrski program, so bile pričakovane in bodo pomembno vplivale na odločitev članic VS ZN, ali naj še dodatno zaostrijo sankcije proti Iranu. Predstavniki članic VS ZN naj bi se tako lahko že v nekaj dneh sestali in se posvetovali o morebitnih novih ukrepih proti Iranu .

VS ZN je sicer resolucijo 1747 o Iranu sprejel, ker Teheran ni izpolnil zahtev VS ZN po ustavitvi spornih jedrskih dejavnosti, ampak jih je po poročanju direktorja IAEA Mohameda El Baradeja še razširil. Resolucija, ki so jo pripravile Francija, Velika Britanija in Nemčija, od Irana zahteva, da do danes ustavi bogatenja urana, hkrati pa so mu prepovedali prodajo orožja in pozvali k trgovinskim sankcijam proti Iranu.

Agencija še pouadarja, da v kolikor Iran ne bo sodeloval z njimi in omogočil vpogled v dokumentacijo, ne bo mogoče videti napredka pri bogatenju urana. Prav tako ne bo mogoče pritrditi vztrajanju Irana na tem, da gre pri celotni zadevi namen pridobivanj urana v miroljubne namene. V agenciji še poudarjajo, da je količina urana pod stopnjo, ki omogoča izdelavo atomsko bombo. Iran sicer vztrajno zatrjuje, da je njegov jedrski program izključno miroljubne narave, medtem ko se zahodne države bojijo, da se Iran na skrivaj skuša dokopati do jedrskega orožja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.