Tujina

Karzaj bo edini kandidat

Kabul, 01. 11. 2009 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
5

V drugem krogu predsedniških volitev v Afganistanu bo nastopil samo en kandidat. Nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah se namreč boji prevare, zato bo volitve bojkotiral.

Abdulah Abdulah se volitev ne bo udeležil.
Abdulah Abdulah se volitev ne bo udeležil. FOTO: Reuters

Kandidat za afganistanskega predsednika Abdulah Abdulah bo bojkotiral drugi krog volitev. Odločitev je sporočil, potem ko sedanji predsednik in njegov protikandidat Hamid Karzaj ni ugodil njegovim zahtevam za odstavitec vodje neodvisne volilne komisije Azizulaha Ludina. Ludin je namreč Karzajev nekdanji svetovalec, zato so v Abdulahovem volilnem štabu prepričani, da bodo volitve netransparentne in nepoštene.

Abdulah je ob tem poudaril, da svojim privržencem ne predlaga bojkota volitev. Te bodo potekale 7. novembra, izid pa je že danes znan. Oglasil se je tudi Karzaj in sporočil, da bo sam ne glede na potek dogodkov kampanjo nadaljeval.

Talibani, ki so ovirali že izvedbo prvega kroga volitev, pa so medtem znova zagrozili z nasiljem. Kot je sporočil njihov tiskovni predstavnik Jusuf Ahmadi, bodo okrepili svoje napade "proti volilnemu procesu". Umik Abdulaha iz volilne tekme pa zanje nima nikakršnega pomena, je še zatrdil Ahmadi.

Hamid Karzaj kampanjo nadaljuje.
Hamid Karzaj kampanjo nadaljuje. FOTO: Reuters

Prvi krog volitev, ki je bil 20. avgusta, so zaznamovale številne poneverbe v korist Karzaja. Dosedanjemu predsedniku so tudi pripisali zmago, pozneje pa se je izkazalo, da je dobil 49,67 odstotka glasov in da mora v drugi krog. Abdulah je dobil skoraj 20 odstotkov manj.

 

 

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bre11
01. 11. 2009 17.06
sam v stari jugi smo meli tita kaj pa mamo zaj za en g....j
Feels_good_man
01. 11. 2009 15.30
hahaha, pol pa kritizirajo demokracijo v iranu. za kaj se sploh vojaki borijo? naši vojaki bi morali vsi iz afganistana domov
skydrol7
01. 11. 2009 13.14
ja kot v stari jugo.............
cohiba.cubana
01. 11. 2009 11.13
NOVA AMERISKA DEMOKRACIJA !
anjerd
01. 11. 2009 10.24
Volitve, kot v bivši Jugoslaviji. Takrat smo vedno imeli enega kandidata.