Tujina

Nezaupnica neizogibna?

Washington, 16. 05. 2007 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izvršni odbor Svetovne banke bo odločal o usodi predsednika banke, ki se je v torek zagovarjal pred odborom.

V Wasingtonu, pred sedežen Svetovne banke, protestniki zahtevajo odstop Wolfowitza
V Wasingtonu, pred sedežen Svetovne banke, protestniki zahtevajo odstop Wolfowitza FOTO: Reuters
ABCDE je kratica za letno konferenco banke o razvojni ekonomiji, ki so jo prvič pripravili leta 1988 v Washingtonu, od takrat naprej pa je postala vsakoletni dogodek. Na njej raziskovalci, politiki, študenti, nevladne organizacije, podjetja in ugledne osebnosti razpravljajo o gospodarskih in razvojnih vprašanjih. Od leta 2003 naprej Svetovna banka pripravlja po dve takšni konferenci letno. Letos je bila ena že v Pekingu in se je osredotočila na regionalno okolje, druga, ki je svetovne narave, pa bo 17. in 18. maja na Bledu.

Predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz v četrtek ne bo obiskal Slovenije, kjer bi se moral udeležiti konference ABCDE, ki jo na Bledu organizirata slovenska vlada in Svetovna banka, je v torek sporočila slovenska predstavnica pri tej mednarodni finančni ustanovi Senka Maver.

Wolfowitz bi moral biti eden od glavnih gostov na konferenci na Bledu, vendar pa vse kaže, da kmalu ne bo več niti na položaju predsednika Svetovne banke. Nevzdržnost položaja spoznava tudi Bela hiša in časnik New York Times je zapisal, da je vrh ameriške administracije pripravljen na kompromis s tistimi, ki zahtevajo Wolfowitzev odhod s položaja. Svetovno banko že od aprila pretresa škandal z razkritjem novice, da je Wolfowitz leta 2005 za svojo spremljevalko iz banke Shaho Riza izsilil napredovanje in višjo plačo.

Odbor banke bo glasoval o nezaupnici

Preiskovalni odbor je ugotovil, da so bila pri sporni zaposlitvi Wolfowitzove prijateljice kršena etična pravila banke
Preiskovalni odbor je ugotovil, da so bila pri sporni zaposlitvi Wolfowitzove prijateljice kršena etična pravila banke FOTO: Reuters

Izvršni odbor banke ga je v torek zaslišal, dan prej pa je bilo objavljeno poročilo preiskovalnega odbora, ki je ugotovil, da so bila pri tem kršena etična pravila. V torek pa je prišlo na dan še to, da je Wolfowitz svoje dejanje skušal prikriti, kar pomeni, da se je zavedal, da ni ravnal prav, čeprav je doslej trdil, da naj bi bilo njegovo posredovanje v banki splošno znano in neproblematično.

Wolfowitz je v torkovem zagovoru pred izvršnim odborom Svetovne banke vse očitke zavrnil. Ravnal je v dobro banke, piše v 16 strani dolgi izjavi. Ljudje se z njegovo politiko ali stališči pogosto niso strinjali, vendar pa njegovo poštenje ali neoporečnost nikoli nista bila vprašljiva, je dejal pred izvršnim odborom.

Japonska in ZDA podprle Wolfowitza

Doslej se še ni zgodilo, da bi moral predsednik Svetovne banke predčasno zapustiti položaj zaradi kršenja etičnih pravil in banka nima ustaljenih pravil glede postopkov v takšnih primerih. Washington bo verjetno skušal zavlačevati in vsaj nekaj časa vztrajati, da se odločitev sprejme s konsenzom.

Pred zaslišanjem sta tako Bela hiša kot tudi ameriško zunanje ministrstvo še enkrat podprla Wolfowitza. Wolfowitz je sicer naredil napako, vendar ta s stališča ameriške vlade ne more biti vzrok za razrešitev, je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow. Zunanja ministrica Condoleezza Rice pa je 63-letnega predsednika Svetovne banke označila za izrednega uradnika, ki ga ne bi smeli razrešiti iz takšnih vzrokov.

Bela hiša, ki je doslej izražala trdno podporo Wolfowitzu, naj bi sedaj sicer spreminjala taktiko. Finančni minister ZDA Henry Paulson naj bi kolegom iz vodilnih držav članic izvršnega odbora banke predlagal kompromis: da izvršni odbor odstopi od izglasovanja nezaupnice ter sklene, da so vsi vpleteni naredili napako v dobri veri. Nato pa naj bi bile na mizi vse možnosti, torej prostovoljni odstop Wolfowitza. Vendar pa naj bi bila Bela hiša sedaj že prepozna in izvršni odbor bo le s težavo zanemaril ugotovitve preiskovanega odbora, ki govorijo o korupciji v vrhu Svetovne banke.

Svetovna banka bi namreč izgubila kredibilnost pri državah prejemnicah pomoči, če bi pri njih zahtevala ukrepe proti korupciji. Predsednika Svetovne banke lahko sicer zamenja le ameriški predsednik, vendar pa bi bilo vztrajanje na položaju po morebitni nezaupnici za Wolfowitza nevzdržno in žalostno, še posebej ob dejstvu, da je izgubil zaupanje uslužbencev banke, ki zahtevajo njegov odstop.

Tuji tisk o usodi Wolfowitza

Washington Post: Sedemčlanski izvršni svet Svetovne banke je v svojem poročilu prikazal v slabi luči tako predsednika Svetovne banke Paula Wolfowitza kakor tudi samega sebe. Wolfowitz ni bil skorumpiran, primanjkovalo pa mu je razsodnosti. Funkcionarji Svetovne banke niso bili skorumpirani, bili pa so ves čas strahopetni. Banka je kot ustanova, ki pomaga revnim po svetu, še vedno pomembna. Člani ameriške administracije so se doslej bojevali, da Wolfowitz ohrani svoj položaj. To zdaj ni več v interesu banke.

El Pais: Škandal o Wolfowitzu traja že preveč časa. Svetovna banka je deloma ohromljena. Dlje, ko bo predsednik ostal na svojem mestu, večja bo škoda za ustanovo. V demokratičnih družbah temelji vodenje na tem, da vodeni zaupajo šefu. Zato je nepredstavljivo, da bi bil Wolfowitz še naprej na čelu Svetovne banke, ne glede na to, kako zelo ga podpirajo ZDA. Predsednik je izgubil zaupanje najpomembnejših delničarjev in svojih najboljših sodelavcev. Če ne bo šel prostovoljno, bo morala EU poskrbeti za to, da odstavijo. Najbolje bi seveda bilo, če bi na obeh straneh Atlantika našli sporazumno odločitev.

Corriere della Sera: Spor znotraj Svetovne banke o bodoči usodi njenega predsednika Paula Wolfowitza - ki naj bi bil kršil interna etična pravila - je akterjem ušel iz rok. Spremenil se je v konflikt med ZDA in Evropo, kot ga v tej ostrini še ni bilo. V torek zvečer, po dnevu, na katerem se je Bela hiša osamljeno in le ob zadržani podpori Japonske postavila v bran svojemu bivšemu obrambnemu ministru, so ZDA prvič dale občutek, da premišljujejo o Wolfowitzevi zamenjavi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.