Tujina

Kaj bo odgovoril Wolfowitz?

Washington, 11. 05. 2007 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Po ugotovitvi komisije, da je Wolfowitz kršil etična pravila, do moral predsednik Svetovne banke odgovoriti na obtožbe.

Paul Wolfowitz se bo moral znova zagovarjati pred preiskovalno komisijo
Paul Wolfowitz se bo moral znova zagovarjati pred preiskovalno komisijo FOTO: Reuters

Predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz mora izvršnemu odboru Svetovne banke posredovati svoj odgovor na poročilo preiskovalne komisije, ki je ugotovilo, da je kršil etična pravila, ko je za svojo prijateljico Shaho Rizo leta 2005 zahteval višjo plačo in napredovanje. Izvršni odbor je dal Wolfowitzu ob tem še priložnost, da svoj odgovor predstavi tudi osebno na seji odbora prihodnji torek.

Wolfowitz bi moral na 600 strani dolgo poročilo preiskovalne komisije sprva odgovoriti do srede, a mu je odbor čas za obrambo pred očitki na prošnjo njegovega odvetnika za dva dneva podaljšal. V Svetovni banki menijo, da bi hitenje pri odločitvi o prihodnosti Wolfowitza lahko oslabilo njihov položaj in bi bil znak nasprotovanja administraciji Georga Busha, hkrati pa dopušča več časa za pogajanja.

Prva odstavitev v zgodovini?

Podpora Bele hiše Wolfowitzu sicer ostaja neomajna, medtem ko so iz Evrope zahteve po odpoklicu vse glasnejše. V vsej zgodovini Svetovne bank se doslej še ni zgodilo, da bi odstavili predsednika in pravil za ta postopek ni. Po mnenju poznavalcev bi sicer lahko prišlo do glasovanja, kar pa bi pomenilo nevaren precedens za ameriško pravico imenovanja predsednika.

Predsednika Svetovne banke po nenapisanem pravilu imenuje ameriški predsednik, medtem ko predlagajo evropske države direktorja Mednarodnega denarnega sklada.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.