Tujina

Protestniki niso pripravljeni na popuščanje

Sana, 24. 04. 2011 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
7

Jemenski predsednik je pristal na prenos oblasti v državi. V zameno je zahteval imuniteto, s čimer so se strinjali predstavniki opozicije. Kaj pa bodo rekli protestniki? Med protesti so namreč številni umrli, saj so Salehove varnostne sile streljale na nezadovoljno množico ljudi.

Saleh
Saleh FOTO: Reuters

Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh je pristal na pobudo Zalivskega sveta za sodelovanje (GCC) za prenos oblasti v državi. V dogovoru je navedeno, da bo Saleh v 30 dneh po vzpostavitvi vlade narodne enotnosti parlamentu ponudil svoj odstop, nato pa bi v dveh mesecih izvedli predsedniške volitve.

ZDA, sicer dolgoletna podpornica Saleha, so včeraj 68-letnega predsednika pozvale, naj takoj sproži proces prenosa oblasti v tej revni državi na Arabskem polotoku, ki jo že več mesecev pretresajo nasilni protesti.

Saleh je v zameno zahteval podelitev imunitete, poročajo tuji mediji. Opozicijski voditelji so se z njegovo zahtevo strinjali, vprašanje pa je, ali se bodo strinjali tudi protestniki. Saleh tako namreč ne bi kazensko odgovarjal za morebitne nepravilnosti, ki jih je storil med svojo dolgoletno vladavino. Na predsedniškem stolčku je namreč že 33 let. Spomnimo pa tudi, da so v protestih umrli številni protestniki, ubile pa so jih Salehove varnostne sile. Obstajajo pa tudi utemeljeni sumi, da je je Saleh odgovoren za korupcijo in zlorabo uradnega položaja.

Kako se bodo na dogovor odzvali protestniki?
Kako se bodo na dogovor odzvali protestniki? FOTO: Reuters

Jemenska opozicija je sporočila, da ne bo sodelovala v vladi, ki bo oblikovana pod Salehom, s čimer je nakazala, da bi moral predsednik z oblasti sestopiti, preden bo prisegla nova vlada.

Protestniki, ki že od januarja zahtevajo zamenjavo režima, pa očitno niso pripravljeni na popuščanje kot opozicija in zahtevajo takojšen odstop Saleha. Danes so se znova množično zbrali na trgu pred univerzo v Sani in v drugem največjem jemenskem mestu Taez.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
24. 04. 2011 18.17
Platon23 24.04.2011, 10:47 Takole ti bom povedal.Nisem mislil na demokracijo zahodnega tipa prinešeno na bajonetih kot se dogaja,ampak demokracijo,ki si jo bodo izbrali sami.Ta pa ni nujno zahodnega tipa! Vsak narod ima pravico do sistema in modela,ki si ga želi.Če si tam želijo nekaj drugega,naj to tudi imajo!
Platon23
24. 04. 2011 10.47
bnam 270724.04.2011, 10:200 V Severni Afriki se prebuja zavest, želja po svobodi in demokraciji.Tega se morajo zavedati tudi na zahodu. Tam ne pričakujejo,da jim bo to nekdo prinesel na bajonetih temveč,da si sami izborijo tisto kar jim tudi pripada v tem tisočletju.pričakujejo pa moralno podporo vsega naprednega človeštva. AHAHAHAHA HALOOO! pa kaj ti govoriš no lepo te prosim! Definiraj besedo DEMOKRACIJA še ena tv ovčica! Moralno podporo NAPREDNEGA človeka hahaha prosim nehaj saj tvoje besede so zelo lepe vendar na žalost ena velika laž prosim še enkrat se "pozanimaj" kaj govoriš in kaj podpiraš da ti ne bo žal! pa še 1x kaj je DEMOKRACIJA??????
realnews
24. 04. 2011 10.40
SAI BABA JE UMRL DANES RIP
bnam 2707
24. 04. 2011 10.20
V Severni Afriki se prebuja zavest, želja po svobodi in demokraciji.Tega se morajo zavedati tudi na zahodu. Tam ne pričakujejo,da jim bo to nekdo prinesel na bajonetih temveč,da si sami izborijo tisto kar jim tudi pripada v tem tisočletju.pričakujejo pa moralno podporo vsega naprednega človeštva.
SamiIdioti
24. 04. 2011 09.48
kaj je to popotnica v novo slovenijo
Platon23
24. 04. 2011 09.46
Seveda je zatišje še sanja se vam ne kakšen vihar se nam bliža ovčice MEEEE hvala vam vsem ki ste to omogočili:) mislim da vam vam bodo tudi vaši otroci hvaležni iz dna srca! Seveda sem malo sarkastičen! U glej nedelja prazniki sonček gremo se PAST!
major1
24. 04. 2011 09.33
Da ni to zatišje pred viharjem.