Tujina

Do Izraela tokrat kritične tudi ZDA

Jeruzalem, 28. 12. 2009 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelska vlada je objavila razpis za gradnjo skoraj 700 stanovanj v judovskih naselbinah v vzhodnem Jeruzalemu. Tako palestinske oblasti kot ZDA so načrt obsodile.

Širitev judovskih naselbin je ena glavnih ovir za obnovitev mirovnih pogovorov med Izraelom in Palestinci, ki so zastali pred letom dni. Izraelska vlada pa je zdaj objavila razpis za gradnjo skoraj 700 stanovanj v judovskih naselbinah v arabskem vzhodnem Jeruzalemu, kjer zdaj poleg 270.000 Palestincev že živi 200.000 Judov.

Zahodni breg
Zahodni breg FOTO: Reuters

Palestinske oblasti so načrt obsodile. Glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat se je ob tem vprašal, ali ti predstavljajo zamrznitev judovskega naseljevanja ali njegovo pospešitev. Ameriška administracija bi morala po njegovem mnenju končno spoznati, da je izbira Izraela naseljevanje in ne mir.

Washington je načrte obsodil, obe strani pa pozval, naj se čim prej vrneta za pogajalsko mizo.

Izraelci premišljeno z zamrznitvijo

Izraelska vlada je novembra odobrila tudi gradnjo 900 novih stanovanj v judovski naselbini Gilo v vzhodnem Jeruzalemu, zaradi česar si je prislužila grajo ZDA. 

Izrael je sicer pred nekaj tedni po pritisku ZDA pristal na 10-mesečno zamrznitev nove gradnje na Zahodnem bregu, ki pa se ne nanaša na javna poslopja in že začete projekte, prav tako pa ne velja za vzhodni Jeruzalem.

'Večno in nedeljivo mesto'

Izrael, ki je vzhodni Jeruzalem zasedel leta 1967 in si ga kasneje prilastil, česar mednarodna skupnost ni nikoli priznala, vztraja, da je celotno mesto "večno in nedeljivo".

Palestinci pa so odločeni, da bo vzhodni Jeruzalem prestolnica njihove bodoče države. Ta cilj je nedavno podprla tudi Evropska unija.

ZDA pripravljajo dokumentacijo

Več diplomatov je medtem v Kairu dalo vedeti, da ZDA pripravljajo dokumentacijo za Izraelce in Palestince, ki naj bi bila osnova za obnovitev zastalih bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj. Gre za garancijska pisma, ki naj bi jih ob prihodnjem obisku na območju predstavil ameriški posebni odposlanec za Bližnji vzhod George Mitchell.

V Kairu se bo sicer v torek mudil izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki se bo o mirovnem procesu pogovarjal z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RedRocket
29. 12. 2009 07.56
Amerika je kritična do "izraela" samo medijsko, morate vedeti da 70% ameriške vlade sestavljajo ameriški židi.
RedRocket
29. 12. 2009 07.52
Celoten "izrael" je na Palestinskem ozemlju. Nihče nima pravice pregnati ljudi zaradi 3000 let starega Biblijskega sranja.
Abacus
29. 12. 2009 00.40
DedekLakai 28.12.2009, 17:29 Svoj glas ste že oddali 8 Izrael bo dobo to kaj išče, v to sem 100%. Že letos poleti sta Rusija in Kitajska jasno in glasno povedali da če Izrael misli še veliko srat in degospodarskega trgovanja ipd.lat probleme tam okol in če jih ZDA ne bodo umirli bodo ZDA trpele sankcije glede ------ Dvomim ,kajti zidje so prevaranti ,uradne izjave tako Rusije kot Kitajske pa ni za verjeti ,veliko vec dejstev povedo orozarski posli med Izraelom in Kitajsko in Izraelom in Rusijo. Izrael si pri novodobni velesili Kitajski isce bonitete ,kaj mislis odkod kitajcem tehnologija za njihovega najsodobnejsega lovca J-10? Izrael dostavil ,potem ko je na finto vrgel ZDA in prekopiral dizajn F-16 v 'Lavi' projekt in ga zaradi 'ameriske' tehnologije ni smel izdelovati samostojno ,ga je pa prodal Pekingu. Tako da obstaja uradn in neuradna politika.
srpko
28. 12. 2009 20.39
"Do Izraela tokrat kritične tudi ZDA" Še ena ameriška prevara. Izrael obstaja samo zaradi podpore amerov, sicer bi arabci že naredili kar je treba.
Maltežan
28. 12. 2009 19.00
kaj samo nekaj obsojajo Izrael. Naj ukrepajo z raznimi sankcijami ali pa z vojsko, če drugače ne gre. Dvoličnost Izraela: na eni strani čivka, da so preživeli holokavst, na drugi strani ga pa sami izvajajo nad Palestinci
DedekLakai
28. 12. 2009 17.29
Izrael bo dobo to kaj išče, v to sem 100%. Že letos poleti sta Rusija in Kitajska jasno in glasno povedali da če Izrael misli še veliko srat in delat probleme tam okol in če jih ZDA ne bodo umirli bodo ZDA trpele sankcije glede gospodarskega trgovanja ipd.
Boži?niBanLeveCenzureLOL
28. 12. 2009 12.55
Neverniki naseljujejo islamsko zemljo.
Byron
28. 12. 2009 12.52
Gaza in Zahodni breg so tako ali tako odpisano ozemlje Egipta, Jordanije in Sirije.
ODIN
28. 12. 2009 12.32
Potem pa jokajo zakaj jih vsi ogrožajo. Bil bi že skrajni čas, da se tudi Izraelu stopi na prste in vsili v kostruktivno sodelovanje pri mirovnem načrtu. Z lepa očitno ne bo doseženo nič.