Tujina

Izgubil boj z rakom

Zagreb, 29. 04. 2007 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Zagrebu je v 64. letu starosti umrl nekdanji hrvaški premier Ivica Račan. V zadnjih trenutkih so bili ob njem njegovi bližnji.

Ivica Račan: 1944 - 2007
Ivica Račan: 1944 - 2007 FOTO: Reuters

Nekdanji hrvaški premier in nekdanji prvak največje opozicijske stranke SDP Ivica Račan je ponoči, ob 3.05 uri, umrl v Kliničnem centru Rebro v Zagrebu, so sporočili iz SDP. Ob Račanu so bili v njegovih zadnjih trenutkih le njegovi najbližji.

Iz hrvaškega zdravniškega konzilija so sporočili, da se je zdravstveno stanje umrlega v noči na nedeljo naglo poslabšalo. Račanu so namreč odpovedali vitalni organi in kljub intenzivnemu zdravljenju je zdravstveno stanje nekdanjega premierja postalo kritično, ob 3.05 danes pa je preminil, je povedal predstavnik zdravstvenega konzilija Mirando Mrsić.

Na pogrebu le najbližji

Na pogrebu bodo na željo Račana le najožji družinski člani in prijatelji, zato mesto in čas pokopa javnosti ne nameravajo sporočiti. Žalna slovesnost ob smrti Račana bo v sredo v koncertni dvorani Vatroslav Lisinski v Zagrebu, hrvaški sabor pa bo imel v četrtek žalno sejo. Na sedežu SDP v Zagrebu je odprta žalna knjiga, knjigo žalosti so že odprli tudi v hrvaškem saboru, na hrvaški vladi pa jo bodo odprli v ponedeljek.

Račan je bil velik hrvaški politik, ki se ga bodo spominjali tudi po izjavi: "Oblast lahko izgubimo, obraza pa ne". Več o življenju Ivice Račana ...

Po smrti Račana iz vladnih vrhov prihajajo sožalja. Slovenski predsednik Janez Drnovšek je nad smrtjo "dolgoletnega prijatelja globoko presunjen. Več o tem ...

Izgubil večmesečni boj z boleznijo

63-letni Račan je 31. januarja letos sporočil, da se zaradi hude bolezni umika iz javnega življenja. Četudi je bila prva diagnoza tumor v desni rami, so nadaljnje preiskave v Mestni kliniki v Münchnu pokazale, da ima raka na sečevodu. Operativno so mu odstranili levo ledvico, sečevod in limfne vozliče, izkazalo pa se je, da je tumor v ramenu v bistvu metastaza raka na sečevodu. Sledila je operacija, pri kateri so Račanu odstranili metastazo iz mišic v desnem ramenu. Dokončna diagnoza je potrdila tudi raka na levi ledvici.

Konec marca se je Račanovo zdravstveno stanje poslabšalo, zato so ga sprejeli v bolnišnico. Kmalu se je izkazalo, da ima metastaze na možganih, zato so ga obsevali z gama žarki, s pomočjo katerih uničujejo tumorje na omejenem območju. Nato je bilo Račanovo stanje stabilno, nadaljevali pa so z obsevanjem ramena.

Sredi aprila je padel v komo, zato so ga sprejeli v zagrebški klinični center. Prejšnji teden so spočili, da je njegovo stanje boljše. Danes ponoči pa je Račan izgubil bitko za življenje.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
30. 04. 2007 12.13
Nič hudega Vegos ? Ampak je pa dober post, ki sem ga dobil na delu
malasutra@gmail.com
30. 04. 2007 12.06
popzdravnik, pomiri se, no, malo. tisti, ki so bili v politiki v prejšnjem režimu, so bili pač člani kp. to pa še ne pomeni, da so se z vsem strinjali. očitno se niso, zato so ogromno naredili na tem, da sistem spremenijo, ga demokratizirajo. račan je bil med najboljšimi v generaciji politikov, ki so omogočili spremembe. s spoštovanjem! ko bi le bilo več takšnih, ne pa nekih hujskačev, ki vse, kar čvekajo, je kar en čvek v tri dni in nekritično šimfanje prejšnjega sistema. bla, bla, bla. sicer pa, popzdravnik, janša, ki je danes menda tak nasprotnik vsega komunističnega, je bil med najbolj prizadevnimi partijci. pravi grebo. zlata grebljica med titovimi mladinci.
popzdravnik@email.si
29. 04. 2007 22.18
Haha, sej nobenega ne favoriziram, sej so (skor) vsi ista šola! Sam kaj čmo, vezi iz preteklosti so preveč močne, da bi koga novega dobil. Ljudje so čez noč spremenil barvo, ostali so jim pa verjel. Mogoče Pučnik, sam pač ni uspel. V drugih državah so jih uspešno zamenjal (npr. češka, poljska, ... ).
Vegos
29. 04. 2007 21.49
Ja, popzdravnik, vse lepo in prav, ampak povej mi kdo od post-jugoslovanskih politikov NI t.i. "reformiran komunist"?
popzdravnik@email.si
29. 04. 2007 21.40
Za enga je lahko nekdo heroj za druzga bedak, vsak si svojga zbere, zame je račan lahko le slednje. Zakaj, pa poglej njegovo zivljenje. Pa ne mi rect, da drugac ne gre, gre le kako se potrudt se je treba. Pač na pravem mestu se je znajdu na pravem cajtu, kot spreobrnjen komunist pa še skor bi drnovška nategnu pri meji.
Vegos
29. 04. 2007 20.35
Prvoborec; jaz sem samo hotel t.i. zdravnika nekaj vprašat...
Prvo Bore
29. 04. 2007 20.31
A Karol Wojtila A ni to papež? Prečitajte kaj piše na drugih forumih: Z ZELO ZAUPNIH VATIKANSKIH KROGOV SEM IZVEDEL DA JE POKOJNI PAPEZ WOJTILA PAR UR PRED SMRTJO DOJEL ZMOTNOST SVOJEGA ZIVLJENJA. DOJEL JE DA JE RKC IZZEMALA SIROKE LJUDSKE MNOZICE, DOJEL JE DA JE RKC SEZGALA NA STOTISOCE CAROVNIC. DOJEL JE DA JE RKC VSAJ TISOC LET ZAVIRALA RAZVOJ ZNANOSTI. PAR UR PRED SMRTJO JE KAROL WOJTILA, ZNAN TUDI KOT PAPEZ JANEZ PAVEL DRUGI, ZAPROSIL ZA SPREJEM MED KOMUNISTE. PROSNJI JE USTREGLA KOMUNISTICNA PARTIJA ITALIJA IN UMIRAJOCEGA PAPEZA VENDARLE MILOSTNO PREJELA MED "AVANTGARDO" DELAVSKEGA RAZREDA. PAPEZ JE UMRL Z NASMESKOM NA USTIH, VEDEL JE DA SE JE NA TA NACIN VSAJ DELNO ODRESIL SVOJIH GREHOV IN GREHOV SVOJE CERKVE, MORILSKEGA STROJA - RKC. PAPEZU BO ZGODOVINA VSAJ POL ODPUSTILA. ZIVELA KP ITALIJE. ZIVELA CHICCOLINA. ZIVEL TITO.
Vegos
29. 04. 2007 20.09
Popzdravnik, samo eno vprašanje - kje si bil, ko je umrl Karol Wojtyla? Si se tudi pritoževal in bluzil o lačnih otrocih? Saj ne rečem, da nimaš poante, ampak...tisti prvi stavek me je pa zelo zmotil.
Franc Kavka
29. 04. 2007 18.16
ŠKODA, SAJ NE BOŠ DOJEL, BIMBO!
popzdravnik@email.si
29. 04. 2007 18.09
nisi doumel, poglej koliko je "slavnih" ljudi na svetu, že statistično mora vsak dan en umret! Pravm, da se preveč posvečajo nepomembnim stvarem na drugi strani pa npr. irak (pa o da o drugih žariščih ne govorimo) kjer vsak dan gre na desetine nedolžnih civilistov pa je le neki na kratko povzeto, pač zakaj bi se zarad nekoga sekiru k je pač že tako ali tako dal celo življenje čez. Raje se bom za nekoga k je bil mlad in je bilo še celo življenje pred njim a so se rodili v prerevni državi, da bi o tem pisal in da bi tako stvar preprečl (vojno, lakoto, bolezen,...).
bojan1@mail386.com
29. 04. 2007 17.29
Popzdravnik , to kar vidiš v drugih je v tebi in je to tvoj problem, pač nisi zmožen dugačnega mišljenja !
popzdravnik@email.si
29. 04. 2007 17.18
Komunist ostane komunist pa tudi, če se v grob zvrne, enako tudi fašisti in bedaki. Raje bi napisal koliko otrok na svetu je zaradi lakote umrlo danes, da bi se imel nad čim zamisliti. Če pa en bedak umre pa je že takoj na prvi strani pa kok je bil dober, pa oh in sploh ...
Slavko ?erv
29. 04. 2007 15.50
Ja Račan je bil res vredu človek in ga je res škoda.Torej moje sožalje...Takih močno primanjkuje ! :((
Franc Kavka
29. 04. 2007 14.58
Veliki človek je bil in veliki politik. S spoštovanjem.
anzi_mahackala
29. 04. 2007 14.23
Kot Dzindzic za Srbijo, je bil Racan za Hrvasko.
_mj_@email.si
29. 04. 2007 13.58
Res mi je žal. Bil je dober človek in politik. Sožalje!
malasutra@gmail.com
29. 04. 2007 13.53
eden redkih politikov velikega formata na prostorih nekdanje jugoslavije. škoda, da ponavadi prvi odidejo najboljši. očitno imajo manj debelo kožo kot tisti drugi. to pa vpliva tudi na zdravje. prefinjenost je ponavadi povezana z občutljivostjo. račan je že bil tak.
didl_
29. 04. 2007 13.39
dok je biu on na vladi smo slovenci usaj kak sporazum dubl, zdj je pa čedali slabš. RIP
pkorosec
29. 04. 2007 12.19
Žal mi je zanj. Bil je clovek kot ga Hrvati potrebujejo in kakrsnega bi lahko potrebovali tudi mi. Žal je v tem boju spet zmagala kruta bolezen rak.
bojan1@mail386.com
29. 04. 2007 11.22
Pa kaj ste tok zagamani, Račan je bil zmeren politik, prilagodljiv in sprejemljiv za demokracijo, načelo daj- dam to pa povsod velja v svetu politike !! In sedaj je biološko prenehal bivati, materija ostaja za preobrazbo... in kaj reči ob tej priliki, morda bi bila za ponazoritev človečke biti pesem španskega nobelovca poezista Aleksandra V., ki še kako držijvo njegove trditve, kljub že znanim fizikalno-energetska-kemijskim , biološko in duhovnimi lastnostmi... MRTVI Pod zemljo dan temni. Redek ptič visoko zgoraj v drevesu, ki poje za mrtvega. Pod zemljo spim kakor druga korenina tega drevesa, ki si ga sam gojim. nisi težko, mogočno in strašno drevo ,ki moliš v zrak, rojen iz mojih prsi z neučakanim zelenjem, da bi se pokazalo in odprlo v smejočih se vejah, kjer poje ptič, ves živ nad mojimi prsmi. Lepo svetlo življenje drevesa, živečega na isti zemlji, ki je nekoč bila človek. Popolno telo, ki še živi, ne spi, nikoli ne spi. Danes čuje v svetlem drevesu, ki ga sonce žareč preseva. Nisem spomin, prijatelji, ne pozaba. Vesel vstajam, lahek, šumim skozi deblo v življenje. Prijatelji, pozabite me. Moj vrh zmeraj poje, lahek v prostoru pod neizmernim nebom. PS. Pesnik ali kdorkoli je pokopan pod drevesom leži poleg korenin in se preobraža skozi drevo nazaj v življenje in vesolje, na prsih mu poje ptič in itdu2026 mojstrovina umetnine !