Tujina

Iz kmetijstva za vesolje

Bruselj, 24. 11. 2007 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Članice EU bodo za financiranje navigacijskega sistema Galileo porabile neizkoriščena sredstva za kmetijstvo.

v Bruslju so zagotovili denar za financiranje programa Galileo
v Bruslju so zagotovili denar za financiranje programa Galileo FOTO: Reuters

Članice Evropske unije so se le uspele dogovoriti o proračunu povezave za leto 2008. Najtežje vprašanje je bilo, kje najti potrebna sredstva za financiranje satelitsko navigacijskega projekta Galileo ter Evropskega inštituta za tehnologijo (EIT). Levji delež bo EU vzela iz neizkoriščenih sredstev za kmetijstvo v letu 2007. Za financiranje Galilea je morala EU zagotoviti 2,4 milijarde evrov, za EIT pa 309 milijonov evrov.

Po današnjem drugem branju proračuna v Svetu EU gre predlog proračuna v Evropski parlament. Ta naj bi ga potrdil predvidoma na zasedanju decembra. To je tudi zadnji korak v sicer precej dolgem proračunskem postopku EU.
Po današnjem drugem branju proračuna v Svetu EU gre predlog proračuna v Evropski parlament. Ta naj bi ga potrdil predvidoma na zasedanju decembra. To je tudi zadnji korak v sicer precej dolgem proračunskem postopku EU. FOTO: Reuters

Države so po celodnevnih pogajanjih potrdile, da bodo plačila iz proračuna EU za leto 2008 znašala 120,3 milijarde evrov, kar znaša "skoraj 0,96 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND) EU", je po končanem zasedanju povedala evropska komisarka za proračun Dalia Grybauskaite. Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da je osnovni predlog Evropske komisije - ta je maja prvič v zgodovini predvidela več izdatkov za ukrepe za večjo rast in zaposlovanje ter kohezijo v primerjavi s kmetijstvom in razvojem podeželja – ohranjen.

Države so se tudi dogovorile, da bodo 285 milijonov evrov namenile izvajanjem ukrepov skupne zunanje in varnostne politike EU. Iz poslanskih vrst Evropskega parlamenta je bilo namreč oktobra, ko je ta opravil prvo branje proračuna, slišati očitek, da EU premalo sredstev namenja za financiranje zunanjih akcij EU. Ta sredstva so namenjena predvsem za Kosovo in palestinska ozemlja, koliko točno bodo znašala pa zaenkrat še ni mogoče reči.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

makajjezvami
25. 11. 2007 05.50
Odvisno od ciljnega planeta. Če je planet hladnejši od Zemlje bi ga npr. globalno segrevanje naredilo človeku prijaznejšega. Sicer bi pa jaz raje kot da uničujemo planet rekel da si uničujemo življenske pogoje. Zemlja se bo tako ali drugače uravnovesila, kako primerno za človeka bo novo ravnovesno stanje je pa druga zgodba.
edita_madam_6@hotmail.com
24. 11. 2007 22.03
mark avrelij - TAKO JE SE POPOLNOM STRINJAM!!!! Lp
mark avrelij
24. 11. 2007 17.48
heh, vsi neki govorijo o poselitvi drugih planetov... kako naj poselmo nek planet, ki nima pogojev za življenje, če v tem trenutku uničujemo planet, ki nam je pisan na kožo...
Harkon
24. 11. 2007 16.30
neeee, večino vseh sredstev bi morali nameniti za jelinčičevo piramido!
bekap@email.si
24. 11. 2007 16.25
premalo - večino vseh sredstev bi morali nameniti za vesoljski razvoj - predvsem iz vojske bi se dalo preusmeriti enormne količine sredstev. itak smo zemljo pojahali do amena in ni najmanjše šanse, da bomo na njej lahko še dolgo časa.