Tujina

Castro je čil in zdrav

Havana, 29. 10. 2006 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kubanska televizija je prvič po šestih tednih objavila videoposnetek kubanskega predsednika Fidela Castra.

V petminutnem posnetku je bil Fidel Castro oblečen v trenirko s svojim imenom. Prav tako je naglas prebiral naslove v sobotnih izdajah kubanskih časnikov. To je storil, da bi dokazal, da ne bo mogel nihče trditi, da je posnetek star. Med drugim je tudi zatrdil, da je sodeloval pri sprejemanju večine odločitev v stranki in vladi v zadnjem času.

Kubanski voditelj Fidel Castro je poudaril, da so mediji prezgodaj objavili, da počasi umira
Kubanski voditelj Fidel Castro je poudaril, da so mediji prezgodaj objavili, da počasi umira FOTO: Reuters

Po ocenah poznavalcev se je 80-letni Castro v primerjavi z zadnjimi fotografijami iz sredine septembra malce zredil in je videti bolje. Poleg tega se je na tokratnem posnetku tudi sprehodil brez pomoči. Vladni časnik Granma je fotografije Castra nazadnje objavil 18. septembra.

"Prezgodaj so razglasili, da umiram," je na posnetku zatrdil Castro in dejal, da ga veseli, da lahko rojakom in prijateljem pošlje ta majhen video.

Kubanci so svojega voditelja videli prvič po šestih tednih
Kubanci so svojega voditelja videli prvič po šestih tednih FOTO: Reuters

Priznal je, da se je okrevanje malce zavleklo, a zatrdil, da dobro napreduje: "Napredujem, kot je bilo načrtovano. Počutim se zdravega. Niti najmanj se ne bojim, kaj se bo zgodilo." Obenem je dejal, da skuša tistim, ki trenutno vodijo državo, čim bolj pomagati.

Kubanski voditelj je moral zaradi operacije na črevesju oblast v državi 31. julija začasno predati svojemu mlajšemu bratu Raulu Castru. Ker v zadnjem času niso objavili nobenih njegovih fotografij ali videoposnetkov, so se razširila ugibanja, da se je njegovo stanje poslabšalo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.