Tujina

Iran zanetil resno krizo

Teheran/Pariz, 08. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Iran je s ponovnim zagonom predelave urana v Isfahanu in z negativnim odgovorom na predloge EU zanetil resno krizo.

Kompleks tovarn v Isfahanu (Foto: Reuters)
Kompleks tovarn v Isfahanu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Obnovitev občutljivih jedrskih aktivnosti v Iranu je zanetila "resno krizo", je danes ocenil francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy. Iran je danes podal uraden odgovor na sveženj predlogov, ki mu jih je v zameno za prenehanje z jedrskimi dejavnostmi ponudila EU.

Kot je v današnjem pogovoru za AFP pojasnil vodja francoske diplomacije Douste-Blazy, je Teheran odgovoril negativno. "Ton odgovora je še posebej zaskrbljujoč in v nasprotju z vzdušjem, v katerem je potekal naš dialog z Iranom," je povedal minister. Ob tem je pozval mednarodno skupnost, da naj bo enotna v odzivu na takšen razvoj dogodkov v zvezi s spornim iranskim jedrskim programom.

Potrdil je tudi, da je Iran na sveženj predlogov, ki mu ga je v petek predložila Evropska unija, odgovoril negativno."Upam, da bomo enotni spričo te resne krize, ki jo je Iran namerno zanetil," je dejal minister. Pri tem je imel v mislih torkovo izredno zasedanje sveta guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), na katerem bodo na zahtevo Evropske unije preučili načine, kako bi preprečili, da bi Iran obnovil bogatenje urana.


Prehiter zagon predelave urana
Znotraj predelovalnice urana v Isfahanu (Foto: Reuters)
Znotraj predelovalnice urana v Isfahanu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Iranske oblasti so danes obnovile jedrske aktivnosti v centrali v Isfahanu, ki so jih v luči začetka pogajanj z EU zamrznile konec lanskega leta. Ponovno predelovanje urana so začele kmalu potem, ko so inšpektorji IAEA tam namestili nadzorne kamere, ki so bile pogoj za ponovni zagon obrata.


Kljub temu pa vsi pogoji niso bili izpolnjeni. Tiskovni predstavnik IAEA Mark Gwozdecky je povedal, da so se aktivnosti v jedrskem obratu v Isfahanu začele še pred končanim preizkusom delovanja nadzornih kamer. "Dejavnosti so se začele danes, potem ko so naši predstavniki namestili kamere, ki spremljajo začetno stopnjo predelave urana. Na žalost pa so se začele še preden smo lahko končali s preizkušanjem kamer, kar ponavadi traja 24 ur po namestitvi," je pojasnil.
Inšpektor IAEA namešča eno izmed nadzornih kamer (Foto: Reuters)
Inšpektor IAEA namešča eno izmed nadzornih kamer (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Jedrska centrala v Isfahanu je tako začela ponovno obratovati še pred nujnim zasedanjem sveta guvernerjev IAEA, predvidenem za torek, kar je potrdila tudi tiskovna predstavnica IAEA Melissa Fleming. Gwozdecky je ob tem poudaril, da je predelava urana tristopenjski proces. Druga in tretja stopnja sta še vedno zapečatena s strani IAEA.

Delavci v tovarni prinašajo sode z uranom (Foto: Reuters)
Delavci v tovarni prinašajo sode z uranom (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Namestnik vodje iranske organizacije za jedrsko energijo Mohamad Saedi je za iransko državno televizijo povedal, da je Iran pripravljen počakati s postopkom bogatenja urana, dokler ne dosežejo dogovora z EU.

Po napovedih predstavnika iranskega visokega sveta za nacionalno varnost Alija Age Mohamadija bo iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad vodstvo Isfahana predal skrajno konservativnemu Aliju Laridžaniju. Laridžani je v preteklosti vodil iranske državne medije, o njem pa se govori tudi kot o možnem naslednjem zunanjem ministru.

Zunanjepolitični odbor iranskega parlamenta se je sicer že pred tem zavzel za čimprejšnjo obnovitev bogatenja urana, je povedal predsednik odbora Kasem Džalali, ki je še pozval, naj centrala v Isfahanu začne delovati "z ali brez" prisotnosti inšpektorjev IAEA. Za takšen sklep naj bi pri odboru posredoval tudi novi predsednik Ahmadinedžad.

Tehniki kontrolirajo predelavo urana iz posebne sobe (Foto: Reuters)
Tehniki kontrolirajo predelavo urana iz posebne sobe (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Svet zaskrbljen zaradi odločitve Irana

Medtem je nemški zunanji minister Joschka Fischer Iran pozval, naj se vrne za pogajalsko mizo z EU, in posvaril pred "katastrofalnimi posledicami", če bo Iran pridobil jedrsko orožje. Dejal je, da Nemčija, Francija in Velika Britanija, ki v imenu EU vodijo pogajanja z Iranom, počnejo vse, kar je v njihovi moči, da "bi se izognili negativnemu poteku dogodkov s katastrofalnimi posledicami".

Joschka Fischer svari pred katastrofo
Joschka Fischer svari pred katastrofo FOTO: Reuters

Neimenovani predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva pa je dejal, da bi bilo, "če so v Iranu res ponovno začeli predelovati uran, to usodno". Ob tem je izrazil pričakovanje, da bodo na torkovem sestanku sveta guvernerjev IAEA sprejeli "primerne ukrepe". "Ves čas govorimo, da bi bil v primeru, da bo Iran odstranil pečate in obnovil predelovanje urana v Isfahanu ali kje drugje, primeren odziv zadevo predati Varnostnemu svetu ZN," je še povedal.