Tujina

Iraku se izteka čas

Bagdad/Washington/London, 14. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriški predsednik George Bush je ponovno zatrdil, da iraškemu voditelju Sadamu Huseinu zmanjkuje časa za predajo orožja za množično uničenje. Drugačnega mnenja ostajajo predstavniki EU, ki nasprotujejo prenagljenemu napadu brez soglasja ZN.

Kot pravi kancler Schröder, Nemčija pričakuje še eno resolucijo
Kot pravi kancler Schröder, Nemčija pričakuje še eno resolucijo FOTO: Reuters

Vodja inšpektorjev ZN za Irak je sicer danes sporočil, da so našli dokumente, ki naj bi dokazovali, da je Bagdad v obdobju sankcij kupoval orožje.

"Našli smo nekaj dokazov, da je Irak v obdobju, ko so veljale prepovedi Varnostnega sveta, kupoval materiale povezane z orožjem," je za BBC dejal vodja inšpektorjev ZN za Irak Hans Blix. Šlo naj bi za večjo količino materialov, ni pa še jasno, če so nabave povezane z orožji za množično uničevanje. "Gre za kar veliko količino uvoza s strani orožarskega sektorja, kar predstavlja tihotapljenje in kršitev," je še dodal Blix, ki je že ob predstavitvi delnega poročila Varnostnem svetu prejšnji teden poročal o iraškem nezakonitem uvozu raketnih motorjev in surovin za proizvodnjo raketnega goriva.

V Zalivu vse več vojakov

Inšpektorji kljub vojaškim premikom nadaljujejo s svojim delom
Inšpektorji kljub vojaškim premikom nadaljujejo s svojim delom FOTO: Reuters

Do srede februarja naj bi v Zaliv namestili že 250 tisoč vojakov. Ameriški in britanski politiki zatrjujejo, da še ni natančnega načrta glede vojne v Iraku niti dogovora o tem, do kdaj bodo vojaki nameščeni na območju Perzijskega zaliva. Ameriška televizija ABC pa je medtem v posebni oddaji o Iraku poročala, da naj bi ZDA za vojno proti Iraku potrebovale več kot 350 tisoč vojakov, kar je znatno več, kot je sprva načrtovalo ameriško vodstvo.

Evropski komisar za zunanje odnose Chris Patten je izjavil, da bo imela Bela hiša precejšnje težave s prepričevanjem Evropejcev, naj pomagajo pri obnovi Iraka, če bodo ZDA proti Iraku ukrepale brez privolitve ZN oziroma brez obremenilnih dokazov. Medtem se je za drugo resolucijo Varnostnega sveta ZN pred morebitnim vojaškim posegom v Iraku prvič javno izrekel tudi nemški kancler Gerhard Schröder. Ta možnost je zanj "razumna", ponovil pa je, da si Berlin želi uresničitve resolucije VS ZN št. 1441 "brez vojne" ter jasno ponovil, da obenem še vedno zavrača tudi udeležbo nemških vojakov v vojni.

Inšpekcije se nadaljujejo

Vodja inšpektorjev Blix je pohvalil sodelovanje z angleškimi in ameriškimi obveščevalci
Vodja inšpektorjev Blix je pohvalil sodelovanje z angleškimi in ameriškimi obveščevalci FOTO: Reuters

Inšpektorji so 46. dan svojega nadzora v Iraku obiskali najmanj šest objektov. Prva skupina strokovnjakov za jedrske izstrelke je obiskala prostor za nadzor motorjev izstrelkov v kraju Al Zafranija na obrobju Bagdada, druga pa je obiskala podjetje Hatin, ki tudi leži nedaleč od iraške prestolnice. Strokovnjaki za biološko orožje so pregledali vojaško skladišče na severu Bagdada, druga pa je opravila preglede v bagdadski četrti Al-Jadria. Skupina strokovnjakov Mednarodne agencije za jedrsko energijo pa podjetje v kraju Al Ka Ka na jugu Bagdada. Druga skupina strokovnjakov IAEA je pregledala tovarno Zul-Eikar v kraju Al Tadži.

V pogovoru za ameriški dnevnik Washington Post pa je vodja inšpektorjev Blix napovedal, da bo v Irak kmalu prišlo kakih 60 novih inšpektorjev in da bodo strokovnjaki svoje delo nadaljevali najmanj do marca. S prihodom novih strokovnjakov se bo število inšpektorjev v Iraku povzpelo na skoraj 200. Datuma njihovega prihoda pa še ni znan.

SORODNI ČLANKI