Tujina

Irak odkril zaloge antraksa

Bagdad/New York, 02. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Svetovalec iraškega predsednika za razoroževanje je sporočil, da je Irak z novimi preiskavami "odkril pomembne količine" bakterije vraničnega prisada (antraksa) ter sledi živčnega plina VX. Iz Bagdada pa so sporočili, da bodo ustavili uničevanje prepovedanih raket Al Samud, če ZDA ne bodo nehale groziti z vojno.

Bodo v Bagdadu prenehali z uničevanjem spornih raket?

Irak naj bi imel kakih 100 tovrstnih raket - včeraj so uničili že štiri, danes še šest (Foto: Reuters)
Irak naj bi imel kakih 100 tovrstnih raket - včeraj so uničili že štiri, danes še šest (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

"Kot vidite, Irak aktivno sodeluje. Upamo, da bo to prepričalo Komisijo ZN za nadzor, verifikacijo in inšpekcije (UNMOVIC)," je dodal Al Sadi, obenem pa nakazal, da bi lahko Bagdad prenehal z uničevanjem spornih raket, če bi ZDA dale znak za napad Iraka. "Če se bo v začetku tedna izkazalo, da ZDA vprašanja ne nameravajo rešiti po zakoniti poti, le zakaj bi potem morali nadaljevati?" se je vprašal Al Sadi. Al Sadi je tudi potrdil, da Irak kljub morebitnemu pozitivnemu vplivu na svetovno mnenje ni dovolil fotografiranja ali snemanja uničevanja raket. Prepričan je namreč, da bi za iraški narod takšni prizori predstavljali grenek prizor.

Irak "odkril pomembne količine" bakterije vraničnega prisada

Potem ko so inšpektorji ZN od Bagdada znova zahtevali dokaze o uničenju biološkega in kemičnega orožja je general Amer al Sadi dejal, da so odkrili letalske bombe, ki naj bi bile napolnjene z antraksom, našli pa so tudi sledi, ki naj bi ostale po uničenju okoli 1,5 tone živčnega plina VX.

Irak je medtem danes in v soboto uničil 10 raket vrste al-samud 2, potem ko je to zahteval vodja Komisije ZN za nadzor, verifikacijo in inšpekcije (UNMOVIC) Hans Blix. Inšpektor Demetrios Perikos, ki nadzoruje uničevanje raket, ki naj bi imele večji domet od dovoljenega, je danes dejal, da je potrebno poleg raket, ki naj bi jih bilo več kot 100, potrebno uničiti še dele za njihovo izdelavo ter programsko opremo in stroje za izdelavo.

Irak ogroža ameriške interese v Kuvajtu

ZDA so mnenja, da jih Irak ogroža
ZDA so mnenja, da jih Irak ogroža FOTO: Reuters

Irak pa je medtem po navedbah ameriških oblasti, ki jih povzema ameriški dnevnik New York Times, v zadnjih tednih v bližino Kuvajta namestil rakete zemlja-zemlja. Te bi lahko za morebitno ameriško invazijo, ameriško zaveznico Kuvajt in iraško opozicijo predstavljale grožnjo, zato so jih ameriška letala, ki nadzorujejo območje prepovedi preletov na severu in jugu Iraka, bombardirala, še navaja isti vir.

Iračani želijo oslabiti ameriške sile in groziti Kuvajtu, vendar so ZDA odločene uničiti vse iraške rakete na severu in jugu države ter si tako zagotoviti, da bo njihov morebitni napad hiter, odločen in neprekinjen, še piše New York Times.

Eden od štirih slovenskih udeležencev akcije Živi ščit v Iraku, Andrej Morovič, pa je pisanje britanskega časnika označil za dezinformacijo. Po Morovičevih besedah to velja tudi za veliko drugih novic, ki iz Iraka dosežejo Slovenijo. Nekateri aktivisti res odhajajo, ker določen strah obstaja, je dodal, a po njegovih izkušnjah zagotovo ne zaradi iraških gostiteljev, ki so se za aktiviste zelo potrudili.

Živi ščit zapušča Irak?

Prva skupina britanskega živega ščita, ki je bila nameščena v Iraku, je zapustila Bagdad, ker so ocenili, da je njihova navzočnost v Iraku preveč nevarna, danes poroča britanski Sunday Telegraph.

Devet nasprotnikov vojne se je odločilo, da se vrnejo v domovino, potem ko so jim iraške oblasti postavile ultimat, naj zapustijo Irak ali pa tvegajo in jih v primeru ameriškega napada vzamejo za tarče. 20 drugih britanskih aktivistov je ostalo v Bagdadu.