Tujina

Ima Fidel Castro raka?

Havana/Washington, 05. 08. 2006 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
13

Brazilske oblasti so zanikale trditve, da ima kubanski predsednik Fidel Castro maligni tumor na želodcu.

Fidel Castro se po operaciji še ni pojavil v javnosti
Fidel Castro se po operaciji še ni pojavil v javnosti FOTO: Reuters
Brazilski časopis Folha de S. Paulo je pred tem objavil novico o tem, da so kubanske oblasti brazilskega predsednika Luiza Inacia Lulo da Silvo in člane vladajoče Stranke delavcev obvestile o stanju kubanskega predsednika. Časnik je še zapisal, da je stanje predsednika slabše, kot oblasti priznavajo v javnosti.

Kubanski podpredsednik Carlos Lage je med obiskom v Boliviji dejal, da je Castrovo okrevanje po operaciji želodca zadovoljivo, podrobneje pa o zdravstvenem stanju predsednika ni želel govoriti. Predsednik parlamenta Ricardo Alarcon pa je sporočil, da je Castro po ponedeljkovi operaciji pri zavesti in dobre volje. Dodal je še, da predsednik dobro okreva in da je njegovo stanje stabilno. Alarcon je tudi zavrnil namige, da naj bi bil Castro že mrtev. Govorice o tem so se pojavile, ker se Fidel Castro že od operacije ni pojavil v javnosti.

Okrepljena vojska na Kubi

Raul Castro, ki je po operaciji brata prevzel oblast na Kubi, je v državi povišal stopnjo pripravljenosti vojske. Kubanski komunistični režim je v petek zagotovil prebivalcem, da je vršilec dolžnosti predsednika Raul Castro trdno za krmilom države in pripravljen odvrniti vsakršen napad. Raul Castro, sicer tudi obrambni minister, je tudi resno pripravljen na morebitno ameriško invazijo v času, ko je Fidel Castro na okrevanju po operaciji, in je celo povišal stopnjo pripravljenosti vojske.

Rezervisti se morajo tako javljati dnevno, mobiliziral pa je tudi enote civilne zaščite. Oporečniki iz vzhodne Kube so po telefonu povedali, da se je okrepila tudi navzočnost vojske na ulicah.
Kuba je okrepila svojo vojsko zaradi morebitne ameriške invazije v času okrevanja Fidela Castra
Kuba je okrepila svojo vojsko zaradi morebitne ameriške invazije v času okrevanja Fidela Castra FOTO: Reuters

V Beli hiši sicer namige o "skorajšnji invaziji ZDA na Kubo", ki so se pojavili, potem ko je ameriški predsednik George Bush v četrtek pozval k demokratičnim spremembam na otoku, zavračajo kot "absurdne". Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice pa je v petek po radiu pozvala Kubance, naj si prizadevajo za demokratične spremembe, saj je zdaj čas za "pozitivne spremembe". Ob tem jim je obljubila podporo Washingtona.

Kubance je nagovorila prek radijske postaje, ki jo iz ZDA predvajajo za prebivalce Kube, vendar pa signal motijo kubanske oblasti, tako da je program na otoku dejansko slabše slišan. "Pripravljeni smo vam nuditi človekoljubno pomoč. Vsi Kubanci, ki si želijo mirnih demokratičnih sprememb, lahko računajo na podporo ZDA," je dejala Riceova.

Bush je v četrtek dejal, da je njegova administracija za Kubo pripravila "tranzicijski načrt", Kubance pa je pozval, naj si prizadevajo za vzpostavitev prehodne vlade in jim pri tem obljubil neomajno pomoč ZDA. Kubanski vladni časnik Granma je v petek te pozive označil kot "nesprejemljive", ameriške načrte za pomoč pri tranziciji v demokracijo pa kot "aneksionistične projekte", ki bodo le še okrepili enotnost in moč kubanske revolucije.

Skoraj 80-letni kubanski predsednik Fidel Castro, ki je že ves čas vladanja trn v peti ZDA, je v ponedeljek zaradi operacije na črevesju oblast začasno predal svojemu 75-letnemu bratu Raulu. Tako Fidel Castro kot Raul se od ponedeljka še nista pojavila v javnosti. V petek pa je več kubanskih ministrov zatrdilo, da da Fidel po operaciji dobro okreva in da je Raul trdno za krmilom države.

Generalni sekretar ZN Kofi Anan je danes zaželel Fidelu Castru skorajšnjega okrevanja, ob tem pa ocenil, da bo kmalu znova prevzel dolžnosti.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

damirg@email.si
06. 08. 2006 03.32
Skoda bi bilo uniciti kubo. Taksna kot je je se najboljsa in najbolj privlacna. Lepo je videt neindustrializirano podrocje z neposeljenimi plazami. Ce nebi bilo embarga, bi na plazah zrasle zgradbe, ki bi kazile naravne lepote. Taksna kot je mi je vsec.
ivanz
05. 08. 2006 19.06
mislim, da gre tu za psihološko vojno s strani amerike. hočejo prikazati castra napol mrtvega in pričakujejo, da se bodo ljudje uprli. toda ne računajo na narodno zavest kubancev in venezuelskih zaveznikov.
yan333@email.si
05. 08. 2006 17.14
sicer je komunziem za en drek in je tudi na kubi zahteval svoje žrtve. pa kljub tem je kuba edina džava kjer veljajo načela socializma (v bivši jug. pravgotovo niso). pohvalno pri kub. socializmu je tudi da so vere nekoliko bolj svobodne (prav gotovo je zato "kriv" obisk papeža janeza pavla II in njegov vpliv na castra) kot naprimer kitajska. še vseno pa bi mogoče moralo biti za odtenek več demokracije sicer se mi pa zdi umešavanje ZDA v kubo skrajno neumno saj ni iz kube nobene nevarnosti napada več po mojem mnenju.
sodelujem@email.si
05. 08. 2006 16.57
jaz sem rekel naj ostane kuba takšna kakršna je oz. naj se narod sam odloči kaj bo. ne pa da se spet zda zraven vtikujejo. ker njih boli kurac za narod. spet hočej videti svoje koristi. naj jim raje pomaga kakšna druga država katerti bo mogoče res za bogi narod in ne za svoje polne žepe. na to vprašanje kakšna država pa amerika je, pa si si tako sam odgovoril. lepo se imej. p.s. tudi ljudje ki izdelujejo kavbojek in tudi druge stvari npr. nike obutev itn. ne živijo v dobrih razmerah. zakaj pa se tukaj amerika ne pritužuje. pa saj ne samo amerika ampak kar celi svet. zato ker jim to paše. ker si tako galvni voditelji polnijo žepe. zato mi ne govorit da amerika nima najboljših rešitev vendar da hoče pomagati. ja napolniti si hočejo žepe.
albertinum@excite.com
05. 08. 2006 13.20
Jaka37 pravi, da ga najbolj zabavajo neumni komenatrji, nerazgledanih in zaplankanih ljudi. Verjetno zato jaka37 piše toliko komentarjev, ker se ob svojih še najbolj zabava.
Rijad Proši?
05. 08. 2006 13.18
Še to jaka37 niso vse v življenju kavbojke in mcdonalds, mnogo ljudi se srečal , ki so bili srečnejši ko tega ni bilo. Še vedno pa rajši razmišljam z svojo betico, kot pa bi bil zasužnjen potrošnik kot si ti.
Rijad Proši?
05. 08. 2006 13.13
Jaka37- priporočam ti, da obiščeš Kubo in se na lastne oči prepričaš, da je povprečen Kubanec bistveno srečnejši od zasužnjenih potrošnikov v razvitih državah. Sam sem obiskal Venezuelo, Kolumbijo in Kubo in ti lahko povem , da tam sovražijo gringose bolj kot TI komuniste.
sodelujem@email.si
05. 08. 2006 13.03
res živijo v revščini. samo zakaj so potem skos nasmejani. raje naj bo kuba takšna kakršna je, kot pa da ji amerika pomaga. ameriška demokracija je kapitalizem. in biti glavni. prave demokarcije pa itak ni.
jaka37
05. 08. 2006 13.03
Najbolj me zabavjo neumni komenatrji, nerazgledanih in zaplankanih ljudi, kot sta rijo in sodelujem ter podobni. Vama se vidi, da sta ali premlada, ali pa tako zaslepljena, da bi razumela vso škodo, ki jo je naredil komunizem. NA Kubi in pri nas. Sicer pa ste mi kvazi antikapitalisti in komunistki zelo smešni. Ko je treba se oglasiti proti ameriki, ste najblj glasni, ko pa se protest zaključi hop v McDonalds na kosilo in v prvo trgovino pa kavbojke, ki jih nadvse radi nosite, a očitno se ne zavedate, da so simbol amerike. Ko se najeste ameriške hrane, oditete z novimi kavbojkami, ameriškim simblom v kino, gledat dober akcijski film, po možnosti ameriški. Ste pravi komedijanti. SIcer pa, preden izustita takšne neumnosti, svetujem, da si ogledata, kako živi narod na Kubi, ne iz oči turista, ampak iz tam živečega človeka. Amerika nima idelanih rešitev, je pa vseeno bolje kot pratija in partijska diktatura, ki ti govori kaj in kdaj moraš nekaj početi.
Rijad Proši?
05. 08. 2006 12.49
Strinjam se, naj ljudje sami odločijo o svoji prihodnosti. Američani so itak posilili celo Južno Ameriko. Upam , da bo Castro vsaj še nekaj let živel. Nobena država v Južni Ameriki ne živi v blagostanju, kjlub demokraciji. Itak je demokracija za navadno rajo sionistična prevara stoletja.
theykilledKenny
05. 08. 2006 11.55
normalno - McDonalds na vsakem vogalu....
123@123.com
05. 08. 2006 11.39
mislim pa da bi meli več koristi kubanci od amerike. Zdaj živi 3/4 države v totalni revščini....bogatih je le peščica....potihem si verjetno želijo demokratično državo.
sodelujem@email.si
05. 08. 2006 11.17
j... ti ameriško demokracijo. boli njih k... za kubance. svoj kapitalizem bi radi razširili na kubo. da bi mastno služili in imeli še druge koristi. vse povsod se vtikujejo, radi bi bili glavni. naj kuba ostane kakršna je. naj se narod sam odloči kaj bi rad in to brez podpore zda.